enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3079
EURO
34,5996
ALTIN
2.430,64
BIST
9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Üniversitelere yeni düzenleme yasalaştı

Üniversitelere yeni düzenleme yasalaştı
14.05.2018
128
A+
A-

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasaya göre İstanbul Üniversitesi ikiye bölünecek, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yeni kurulacak olan “İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa” üniversitesi bünyesine geçecek… Özel öğretim kurumlarının kurucusu, temsilcisi ve personelinde “bir yıldan fazla hapis cezası” ve “darbe, terör, casusluk ile cinsel suçlardan dava açılmış ve ceza almamış olma” şartları aranacak…

TBMM Genel Kurulu’nda, dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören, aralarında İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk, Erciyes’in de bulunduğu bazı üniversitelerin bölümlerini, yeni üniversitelere bağlayan tasarı kabul edildi. Genel Kurul’da yasalaşan kanun özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla 16 devlet üniversitesi kurulacak.

Dört vakıf üniversitesi

Ankara’da Türkiye Eğitim, Sağlık, Bilim ve Araştırma Vakfınca Ankara Medipol Üniversitesi, Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul Atlas Üniversitesi, İstanbul’da Hacegan Vakfı tarafından Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı’nca İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla dört yeni vakıf üniversitesi kurulacak.

İstanbul Üniversitesi ve Gazi bölünecek

– İstanbul Üniversitesi bölünerek, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa kurulacak. Bu üniversite, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakültelerinden oluşacak. Ayrıca üniversitede, yeni oluşturulacak diş hekimliği, eczacılık, iktisat ve işletme fakülteleri de olacak. İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler gibi bazı bölümler de yeni kurulacak üniversiteye geçecek.

– Gazi Üniversitesi’nden bazı bölümlerin bağlanacağı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite eğitim hayatında yer alacak.

Terör ve istismar suçlusu olmama şartı

– Özel öğretim kurumlarının kurucusu, temsilcisi ve personelinde aranacak şartlar yeniden belirleniyor. Bu kişilerde, belirtilen süreler geçmiş olsa da kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ya da affa uğramış olsa bile, devletin güvenliğine, anayasal düzene, devlet sırlarına karşı suçlar, zimmet, rüşvet, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan ceza almamış olması veya haklarında bu suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması, terör örgütlerine ya da devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, irtibatı olmaması şartı aranacak.

Haciz yıl sonunda

Özel okullar, özel öğrenci yurt ve benzeri kurumların taşınır ile taşınmaz mallarının haczi, yapılan takipler hariç olmak üzere, içinde bulunulan eğitim ve öğretim yılı sonunda yapılacak.

Dışarıdan denetçi

Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarına ait kadrolarındaki müfettiş, denetçi ve uzman personeli, YÖK’ün talebi üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu’nda, 2 yıla kadar görevlendirilebilecek. YÖK, gözetim ve denetim görevi kapsamında, vakıf yükseköğretim kurumlarının ilişkili kişiler ile yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satımlarına veya parasal hareketlere ilişkin olarak bu kişilerden bilgi ve belge isteyebilecek ya da inceleme talep edebilecek.

Üçüncü derece dahil

Mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerin eşleri, mütevelli heyet üyeleri ve yöneticilerin veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılacak.

YÖK, vakıf üniversitelerinin yurtdışı mali ve finansal ilişkilerinin denetimini, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından istenebilecek.

İlahiyata lisans tamamlama

Vakıf üniversitelerinin satım, kiralama, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde uyacakları usul ve esaslar, YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

YÖK’te ihtiyaç duyulan uzman personel, 3 yıllık süre zarfında diğer kurumlardan Yükseköğretim Kurulu Uzmanı olarak atanabilecek. Atanacakların sayısı, Yükseköğretim Kurulu Uzmanı kadro sayısının yüzde 20’sini geçemeyecek.

İlahiyat önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılacak.

Bazı üniversitelerin adı, bulundukları şehirlerin isimleri eklenerek değiştirilecek. Uludağ Üniversitesi’nin adı, “Bursa Uludağ Üniversitesi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin adı “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi”, Erzincan Üniversitesi’nin adı, “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi”, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin adı, “Zonguldak Bülent Ecevit” olacak.

Vergi kesintisi eğitime

Öğrenci sayısının en az yüzde 50’si tam burslu olan ve toplam öğrenci sayısının en az yüzde 50’si tezli yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerden oluşan vakıf üniversitelerinde çalışan personelin ücretlerinden kesilecek gelir vergisi tutarı, özel bir hesaba aktarılacak. Bu kaynak vakıf üniversitesinin araştırma ve her türlü yatırım harcamaları için kullanılacak.

Kaynak: onnumarahaber.com

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.