enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3181
EURO
35,1379
ALTIN
2.293,12
BIST
9.058,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Faiz Oranlarındaki Düşüş Trendi

Faiz Oranlarındaki Düşüş Trendi
26.04.2016
157
A+
A-

TCMB 20 Nisan 2016 tarihli toplantısında, piyasaların da beklediği üzere 0,50 baz puanlık faiz indirimine gitti. Bu faiz indirimi üst bantta yani TCMB’nin bankalara uyguladığı borç verme faiz oranında gerçekleşti. Dolayısıyla bankalar önceki haftalara nazaran daha düşük maliyetli borçlanabilecekler. Bu karardan sonra, bankaların ticari ve bireysel kredilere uyguladıkları faiz oranlarında da düşüş trendinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Bireysel kredilerdeki risk iştahı daha az olduğu için, ilk etapta asıl yansıma ticari kredilerdeki faiz oranı düşüşü ile karşımıza çıkıyor. TCMB’nin bu kararının satır aralarında sonraki aylarda da düşüşün devam edebileceği sinyallerini alıyoruz. Tahminimizce yıl sonuna kadar 2 ya da 3 parti halinde faiz indirimleri devam edebilir.

 

Özellikle konut kredilerinde Nisan 2016 itibari ile ortalama aylık %1,09 – %1,20 arasında faiz oranları ile karşılaşıyoruz. TCMB’nin faiz indirimleri devam ederse %1,00’ın altında konut kredisi faiz oranlarını görebiliriz.

 

USD’nin Seyri:

Merkez Bankası faiz indiriminin olduğu gün USD’nin 2,81’lere kadar düştüğünü gördük. Piyasanın anlık tepkisi sonrasında ‘yeni normal’i buldu ve 2,84 – 2,86 bandında hareket etmeye başladı.

 

20 Nisan – 25 Nisan 2016 tarihleri arasındaki USD /TL grafiği aşağıda sunulmuştur.

a

 

USD’de için bundan sonra belirleyici olacak etkiler Merkez Bankalarının tavırları olacaktır. Gerek ABD Merkez Bankası (FED), gerekse TCMB’nin atacağı ya da gecikeceği hamleleri yakından takip edeceğiz. Yılsonunda 3,00’ın üzerindeki USD/TL tahminimizi koruyoruz.

 

Bundan sonraki yazımızda Avrupa Ekonomisine İngiltere özelinde bakmaya çalışacağız. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma referandumu nasıl sonuçlanır? Bunların ekonomik etkileri neler olur? Bu sorulara cevap arayacağız.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.