enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

USD/TL Paritesinin 3,00 Seviyesini Test Etme Süreci

USD/TL Paritesinin 3,00 Seviyesini Test Etme Süreci
26.05.2016
69
A+
A-

24 Mayıs 2016 tarihli TCMB kararında gecelik borç verme faiz oranı, bir diğer söylemle faiz koridorunun üst bandı 50 baz puan indirimle %10,00’dan %9,50’ye indirildi. Bir önceki toplantıda olduğu gibi faiz indirim sürecinin devam ettiğini, piyasa beklentileri doğrultusunda hareket edildiğini görüyoruz. Yıl sonuna kadar bu operasyonun en az iki kere daha tekrarlanacağını öngörebiliriz.

 

Faiz indiriminin yapıldığı gün piyasaları etkileyen bir diğer unsur, yeni hükümetin belirlenmesiydi. Özellikle ekonomi yönetiminin Mehmet Şimşek ile devam edip etmeyeceği belirsizliği ‘devam’ kararı ile giderilmiş oldu. Böylece 3,00 seviyesini geçen USD/TL tekrar gerileme eğilimi içine girdi. Faiz kararının da beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi ile 2,94’e kadar gerileyen USD/TL bandı ile karşılaştık.

 

Bir süre iç dengelerin 2,94-2,98 bandında hareket edecek USD/TL grafiği oluşturacağını tahmin ediyoruz. Bunun yanında piyasaların dikkatle izleyeceği konu, yine Amerikan Merkez Bankası (FED) olacaktır. FED’in Haziran ayında faiz arttırma ihtimali %38, Temmuz ayında arttırma ihtimali ise %55 olarak fiyatlanıyor. FED faiz artış ihtimali arttıkça USD/TL’nin yukarı yönlü hareketine şahit olacağız.  FED’in bundan sonraki ilk faiz artışından sonra TCMB’nin faiz indirimine devam edip etmeyeceği konusu önümüzdeki ayların beklentileri arasında yer alacaktır.

 

İç piyasadaki son gelişmelerle birlikte bankacılık sektörünün uyguladığı kredi faiz oranlarında da yine bir nebze olsun düşüşle karşılaşıyor olacağız.

 

Diğer yandan İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma referandumu olan BREXIT için son bir aya girmiş bulunuyoruz. Pound’un (GBP) kaderini belirleyecek olan bu oylama, Euro ve USD için de önemli bir veri olacaktır. 23 Haziran’da gerçekleştirilecek bu oylamanın sonuçlarını merakla bekliyoruz. Her ne kadar FED, ‘BREXIT bizim kararlarımızda çok da etkili olmayacak’ dese de, bu oylama FED’in Haziran faiz artışını pas geçmesine sebep olabilir. Çünkü FED’in toplantısı BREXIT’den önce yapılacak.

 

Borsa İstanbul’a baktığımızda 76.000 seviyelerine inen BIST100 endeksi, dünkü gelişmelerden sonra tekrar 79.000 seviyesinin üzerine çıktı. 80.000 kritik noktasını geçip kar satışları ile tekrar geri dönebilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.