enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5560
EURO
34,8671
ALTIN
2.427,11
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

YERLİ VE MİLLİ ÇELTİK TOHUMLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

YERLİ VE MİLLİ ÇELTİK TOHUMLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
A+
A-

Türkiye’nin çeltik ambarı olarak gösterilen Edirne’de, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü tarafından ‘Çeltik Tarla Günü’ etkinliği gerçekleştirildi. Yerli ve milli tohumların tanıtıldığı etkinlikte, katılımcılara 41 farklı çeşit pilav ikram edildi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde gerçekleştirilen ‘Çeltik Tarla Günü’ etkinliğinde, yerli ve milli çeltik tohumları görücüye çıktı. Çeltik üreticileri ve ziyaretçiler, yeni geliştirilen teknolojiler ve çeltik çeşitlerini tarlada yerinde gördü.
DÜNYADA İLK 5 İÇERİSİNDEYİZ
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Adnan Tülek, “Özellikle çalışma alanlarımızdan çeltik değerlendirildiğinde çeltikte ıslah çalışmalarında ülkesel ıslah koordinatörlüğü görevini yürütmekteyiz. Çeltik gıda güvenliği açısından küresel
önem arz eden bir ürün olup ülkemizde kişi başına yaklaşık 8-9 kg tüketim söz konusudur. Dünya genelinde her yıl ortalama 490 milyon ton pirinç üretimi gerçekleşmekte, bunun 48-50 milyon tonu da uluslararası ticarete konu olmaktadır. Ülkemizde ise yılda yaklaşık 550 bin pirinç üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye birim alanda alınan verime baktığınızda dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. İklim itibariyle değişmek ile birlikte ilk 5’te yer alıyoruz. 2011 yılında dekara 905 kg ile Türkiye çeltik veriminde dünyada birinci sırada yer almıştır” dedi.Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da “Bölgemiz Türkiye açısından tohum üretimi ve bitki ıslahı için çok ideal bir coğrafyaya sahip. Tamamen bir tohum vadisi olabilecek bir alan. Tarımsal Araştırma Enstitümüzün yıllardan beri çok güzel tohum çalışmaları var. Bunun yanında bizler de uluslararası şirketlerin bu doyumsuz kazanç kapısı haline getirmeye çalıştıkları tohumculuk konusunda yerli ve milli tohum üretme konusunda Tarımsal Araştırma Enstitüsü yanında bizler de fakülte olarak yıllardan beri çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.

20 YILDIR DÜNYA MARKASI
Edirne Valisi Günay Özdemir ise “Edirne ve Trakya olarak tarım ve hayvancılıkta hem bölgemizin hem ülkemizin hem de dünyanın sayılı alanlarından birisiyiz. Özellikle çeltik konusunda şu anda Türkiye üretiminin yarıya yakının Trakya bölgesi, Türkiye’nin de yüzde 45’ini Edirne olarak yapıyoruz. Bu da aslında Edirne’nin tarım ve hayvancılık konusunda, özellikle çeltik konusunda ne kadar önemli bir şehir olduğunu, katkı sağladığını göstermekte. Ayrıca enstitümüz 25’in üzerinde çeltik konusunda tohumluk ürettiğini biliyoruz aynı zamanda 97 yılında şu anda Türkiye’de marka olarak bilinen Osmancık pirincinin aslında ıslah edildiği ve Türkiye’ye kazandırıldığı ürünü Edirne’deki enstitümüz kazandırmıştır. Bu da bizim Edirne’deki bu enstitünün Türkiye’deki çeltik üretimine ne kadar önemli katkı sağladığını bu örnekle görüyoruz. 20 yıla yakın süredir de Türkiye ve Dünya’da Osmancık pirinci marka halinde tüketilmekte” ifadeleri kullanıldı.
41 ÇEŞİT PİLAV İKRAM EDİLDİ
Çeltik Tarla Günleri programının son bölümünde ise özel bir firma tarafından katılımcılara Edirne’de yetişen Baldo ve Osmancık pirinci ile birbirinden farklı meyve, sebze, baharat ve gıda ürünlerinden hazırlanmış 41 farklı çeşit pilav ikram etti. Katılımcılar, bol bol fotoğraf çekimi yaptı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.