enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5149
EURO
34,7866
ALTIN
2.418,99
BIST
9.670,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

BANKALAR YÜZDE YÜZ ORANINDA KREDİ VEREBİLECEK

BANKALAR YÜZDE YÜZ ORANINDA KREDİ VEREBİLECEK
22.09.2016
100
A+
A-

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; önümüzdeki haftalarda yürürlüğe gireceği konuşulan  kredi ve kredi kartları ile ilgili yeni düzenlemeler hakkında  basın açıklaması yaptı.Bu yenilik ve değişikliğin bireyleri daha çok kredi kartı harcamasına teşvik edip akabinde mevcut borçların katlanarak büyüyebileceği ihtimalinin de yadsınamayacağının altını çizen Emanet;

ENDİŞE DUYMAKTAYIM.

“Tüketimin oldukça yüksek ve sosyal hayatın önem kazandığı ülkemizde milyonların ödeme aracı olarak kullandığı kredi kartlarının, doğru kullanılmadığı takdirde  hem ülke ekonomisi hem de vatandaşlarımız adına tehlike unsuru yada sosyal bir sorun olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz.Yaklaşık iki yıl önce gerek iç tüketimi kısıtlamak gerekse cari açıkta büyümenin önüne geçmek üzere kredi, kredi kartı, taksit sayıları ,bireysel tüketici kredilerine getirilen sınırlamalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Önceki düzenlemeyle gıda,cep telefonu,akaryakıt,altın gibi alış verişlerde yasaklanan kredi kartı taksitleri ile daralan sektörlerin önümüzdeki hafta yürürlüğe gireceği söylenen yeni taksit düzenlemeleriyle ivme kazanıp  piyasaların hareketleneceğini ancak getirilen yenilik ve değişikliklerle   tüketicilerin lüks tüketime yada geri ödemede zora düşürecek kredi kullanımlarına teşvik edilebileceği konusunda endişe duymaktayım. “dedi.

İKİNCİ ÜLKEYİZ.

İstatistiklere göre Avrupa ülkeleri arasında Türkiye, Fransa’dan sonra kredi kartı kullanımının en çok yoğun olduğu ikinci ülke konumundadır.Harcamalar olarak bakıldığında da  Avrupa üçüncüsü. Daha öncede belirttiğim gibi gelirle doğru orantıda kullanılmadığı takdirde cazip olmaktan çıkıp insan sırtında kambur olan bir araçtır.Yeni düzenleme ile Kredi kartı borçlarının72 aya kadar yeniden yapılandırılacağı söyleniyor.Yakın tarihten biliyoruz yeniden yapılandırma  yine borçlarını ödenemeyen binlerce insan var.Kaldı ki 2014 yılında ilgili Bakanlığımız tarafından Türkiye’de kredi kartı borçlarının önemli ölçüde artması, temerrüde düşmesi ve borçların geri ödenememesi yüzünden  bazı ürün ve hizmetlerin satın alınmasında taksiti kaldırmış belirli bazı ürünlerde taksit sayısını ise 9 ay ile sınırlamamış mıydı.?

“AYAĞINIZI YORGANINIZA GÖRE UZATIN.”

Emanet ;Sayın Başbakan’ımızın kredi kartı ve krediler de yapılan düzenlemelerle ilgili yaptığı açıklamalar da bir çok konuda tedbir alındığı ve enflasyonun yükselmesini engelleyecek,piyasada haksız rekabetin önüne geçecek ,ev kredilerinde desteklerin tüketiciye direk yansıması için uygulamalar yapılacağı gibi önemli ölçüde yeniliklerin ve değişikliklerin olması  sevinç verici.Ancak tüketiciler olarak her zaman “Ayağımızı yorganımıza göre uzatmakta “fayda var diyerek yeni düzenlemeyle gelecek olan başlıkları açıkladı.

-Tüketici kredilerindeki azami 36 ay olan vade 48 aya çıkacak.

– Genel kredi kartı taksit sayısı 9’dan 12’ye çıkacak.

– Ev kredisinde bankaların azami katılım sayısı yüzde 75 den 80’e çıkacak.

– Kredi kartı borçlarını 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı gelecek.

– Kredi kartında en alt limit 5 bin 200 lira olacak.

-Gıda alışverişine taksit imkanı olmayacak.

BANKALAR YÜZDE YÜZ ORANINDA KREDİ VEREBİLECEK.
Başbakanımız Sayın Binal’i Yıldırım tarafından açıklandığı ve bazı basın organlarında yer alan bilgiye göre;
Tüketici kredilerindeki vadenin azami olarak 36 ayken, 48 aya çıkarıldığı “Konut kredilerinde öz kaynak ve krediden oluşan iki bölüm olduğu. 100 bin liraya bir ev alıyorsanız, 75’ini kredilendirilip, 25 binini sizin verdiğiniz uygulamada artık  Bankalar 80 bine kadar kredilendirebilecek. Kalkınma bankası, yatırım bankaları ve yatırım banklarının finansal kiralamaları işlemlerinde, kredi teminat oranı uygulamasına da gelen istisna ile yüzde 100’nü kredilendirilebilecek. Yani bir araç alıyorsanız yüzde 100’ü kredilendirebilecek.

DERNEĞİMİZE HER GÜN ONLARCA MAĞDUR GELİYOR.

Dernek Başkanı Sevgi Emanet; yapılan düzenlemelerin gerek piyasalar gerekse vatandaşlarımızın lehine müspet sonuçlar getirebileceği gibi bu yenilikten doğacak olumsuzlukların da göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.Her gün derneğimize onlarca Kredi Kartı mağduru geliyor.Borçlarını ödeyemedikleri için yasal takibin ardından  haciz gerçeği ile yüzleşip ve bundan nasıl kurtulabiliriz diye yardım talebinde bulunan bizim insanlarımız.

Emanet ; “Asgari ücretle hayatını idame ettiren vatandaş haklı olarak peşin alamayacağı alış verişleri kredi kartına taksit yapıyorlar.Limit şimdi asgari ücretin dört katı.Yani gelirin oldukça üstü. Ödemelerini  asgari tutar da yapan vatandaş ana borcu düşürememekte ancak faizlerini ödeyerek bu kartları kullanmaktadır. Ödemesi geciktiğinde artan faiz oranı da cabası.Bunun üstüne zaruri ihtiyaçlar doğup kredi kartına sarılan vatandaşlarımız ödemeler geldiğinde  zora düşüyor.İşte bu noktada  ödemeleri kolaylaştırmanın tek yolu  yapılandırma değil aslında.Kimi için alternatif olsa da kimileri için borcu ötelemekten ileri değil.Zaten mevcut durumda ödemeleri yapamıyor.Ne yapalım kredi kartı kullanmayalım yada bu düzenleme olmasın mı ? derseniz.Hayır ,demek istediğim vatandaş geliriyle doğru orantıda harcama yapmalı ,Devletimizin  de tüketicileri Bankalardan koruyacak her türlü tedbiri alıp mağdur olmalarını engelleyen yasalarla korumalıdır. Mağduriyetler zamanla içinden çıkılmaz hal almaya başladığında mahkemelerin yükü de  artıyor vatandaşın çileside. Kaldı ki bu edimin doğuracağı Bireysel ve toplumsal sorunlara şu anda girmek bile istemiyorum çünkü bu çok derin bir yara olup ayrı bir mecrada masaya yatırılıp tartışılması gerekli “diyerek sözlerine son verdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.