enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3620
EURO
34,9560
ALTIN
2.324,87
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Cem Kara, “Tarihi Çeşmelerimizi 17. Yüzyıldan Geleceğe Aktardık”

Cem Kara, “Tarihi Çeşmelerimizi 17. Yüzyıldan Geleceğe Aktardık”
A+
A-

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara özünü kaybetmeden gelişen ve büyüyen Çatalca için göreve geldiği günden bu güne kadar çalışmalar yürütürken, ilçenin tarihi değerlerine de sahip çıkıyor.

Farklı kültürlere ev sahipliği yapan ve medeniyetler şehri olarak tarih sayfalarında ki yerini alan Çatalca’da, geçmişten günümüze ulaşan birçok tarihi çeşme yer almaktadır.

Uzun ve zahmetli bir işti vazgeçmedik

Geçmişte kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan ve şehirleşmeye yenik düşerek, ayakta kalmak için zamana direnen bu çeşmelerden Kaleiçi Mahallesinde yer alan Topuklu Çeşmesi ve Ferhatpaşa Mahallesinde bulunan Hacı Mahmut Çeşmesi’nin restorasyon çalışmalarına başlamak için uzun ve zahmetli aşamalardan geçilmesi gerekiyordu.

Çeşmelerimiz ilçemizin simgelerinden olacak

Suları akmayan, muslukları, taşları sökülen, yola ve kaldırma yenik düşmüş, duvar olmuş çeşmelerin, ilçede hak ettiği değeri görmesi gerektiğini ifade eden Başkan Kara, 2010 yılından itibaren Anıtlar Kurulu ile görüşme ve gerekli yazışmalarda bulundu. Kurulda restorasyon kararının kabul edilmesi ardından Fen İşleri Müdürlüğü tarafından hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarına başlanan çeşmeler şimdi yeniden eski ihtişamlı günlerine döndü.

Başkan Cem Kara’nın gelecek kuşaklara aktardığı tarihin izlerini taşıyan çeşmelerin, artık suları içilebiliyor. Yapılan ışıklandırmalar eşliğindeki muhteşem görüntüleri ile Çatalca’nın simgeleri haline gelecek olan Topuklu ve Hacı Mahmut Çeşmesi, taşıdıkları tarihi değer ve güzellikleriyle Çatalca’nın kültür tarihinin önemli örnekleri olarak varlıklarını sürdürmeye devam edecek.

TOPUKLU ÇEŞMESİ

Çatalca İlçesi merkezinde, Kaleiçi Mahallesi’nde yer alan Topuklu Çeşmesi, hafif sivri kemerli ve kilit taşı süslemeli eyvan biçimde yığma taş malzeme ile inşa edilmiştir. Bir nişi ve bitkisel süslemeli madeni ayna taşı mevcut olup, önünde genişçe bir havuz yer almaktadır. Suyu Bizanslılarca getirilen Topuklu Çeşmesi Sultan II. Ahmet tarafından 1687 –1691 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Önünde bulunan havuzu ile beraber günümüze kadar özgün halini koruyan çeşmenin bulunduğu meydanda bir de tarihi çınar ağacı bulunmaktadır.

HACI MAHMUT ÇEŞMESİ

Çeşme 1884 yılına tarihlenmektedir. Mermer çeşme günümüzde kesme taş malzeme ile tümlenmiştir. İnşa kitabesinin bir bölümü ile kaş kemerli ve bitkisel süslemeli rozetli kompozisyonu günümüze özgün olarak ulaşmıştır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.