enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5400
EURO
34,8621
ALTIN
2.424,20
BIST
9.694,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İnsan Üzerindeki Gölge / Kıskançlık

12.04.2017
298
A+
A-

İNSAN ÜZERİNDEKİ GÖLGE / KISKANÇLIK

Kıskançlık bireyin ilişkisinde yıpratıcı bir olgudur.  Evliliklerde ve sosyal ilişkilerde bireyi etkileyen önemli sorunlardan biridir.

Öfke, heyecan, korku nasıl insani bir duygu ise kıskançlıkta o denli normal bir duygudur.  Bu durum zaman içerisinde artarak  kişinin kendisini ve çevresini sıkıntıya sokmakta ve hastalık boyutuna ulaşabilmektedir.

KISKANÇLIK NASIL BİR DUYGUDUR?

Kıskançlık önemsenen bir ilişkinin bozulmasıyla beraber, ilişkinin tehlikeye girmesi ile artan öfke, bıkkınlık olarak karşımıza çıkar.  Yani kıskaçlık yalın bir kavram olmayıp, duygular ve tepkiler karmaşasıdır.  Bu durumda en çok gözlemlenen özgüven eksikliği , karşı tarafa duyulamayan güven, kaybetme korkusu olarak vuku bulur.

Bu tip duyguların oluşmasında pek çok nedenden bahsetmek mümkündür.  Biyolojik, psikolojik , aile, çevre, medya kıskançlık duygusunu tetikleyen unsurlardır.  Aslında bu duygunun temelinde korku ve öfke vardır.  Kişi kaybettiği bireyi hayatının sonu olarak düşünmesi kıskançlık duygusunu tetikler. İnsanın yapısında   kıskançlık duygusu vardır.  Bu insanın varoluşudur. Ancak insan olgunlaştıkça bu tip duyguları da olgunlaşmaktadır.  Bu bireyin tamamen kendisiyle ilişkili, var olan veya olmayan mekanizmasıdır.  Ör:  Aslı ile Ceren yakın arkadaş iken Ceren başka kişilerce arkadaşlık kurar.  Eğer ki Aslı kendisine yeni arkadaş edinebilecek potansiyelde ise bu durum Aslı için sıkıntı yaratacak bir durum olmaktan çıkar.  Ama aksi bir durum söz konusu olsaydı Aslı , Ceren’in davranışından dolayı duruma öfkelenecek ve kıskanacaktı.

KISKANMA VE İMRENME ARASINDAKİ FARK

Kıskançlıkta zarara uğratma, karşıda ki kişiyi yok etme gibi eylem vardır.  İmrenmede ise ; karşıdaki kişide var olan şeyi elde etme, değer verme vardır.  İnsanın duygularını tanıması çok önemlidir.  Bu duygular ile birey kendini tanımalı ve keşfetmelidir.  Çünkü duygular doğal süreç mekanizmasıdır.

EŞİM BENİ KISKANIYOR!

Eşler arasında yaşanan kıskançlık kavramı eş tükenmişliğinin yaşanma olasılığını arttırmaktadır.  Eş tükenmişliği kavramı literatürde “ Beklentiler ile gerçeklerin uyuşmadığında meydana çıkan fiziksel, duygusal ve zihinsel yorgunluk durumu “ olarak belirtilmektedir. Romantik ilişkilerde kıskançlık aşırı kontrol eğilimi ile kendini göstermekte ve eşler zarar görmektedir.

Bu durumda iki temel başetme yöntemini atlamamak gerekmektedir.

-İlişkiyi Koruma

-Benlik Saygısını Koruma

Yukarıda belirttiğim çerçevede etkili konuşma ortamı oluşturulmalıdır. Konuşma esnasında karşı tarafı rencide ederek veya tahrik ederek değil de partnerimiz ile ilgili daha önce yaşanan olumlu , güzel duygulardan bahsederek insani bir konuşma ortamı ile farkındalık kazandırılmalıdır.  Daha sonrasında ise yaşanılan olumsuz duyguları karşı tarafa aktarmalıdır.  Çiftler empati kurmalı , farkındalık sağlanmalıdır. Unutmamalıyız ki etkili konuşmanın çözemeyeceği hiçbir şey yoktur.

ETİKETLER: , ,
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.