enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Mevsimsel Depresyona Dikkat !

29.03.2017
167
A+
A-

Mevsimsel Depresyona Dikkat !

Mevsimlerin insanlar üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkileri vardır ve hava koşullarının insanın ruhi durumuna ve enerji düzeyine ilişkin bir çok araştırma söz konusudur.

Sonbahar ve kış mevsiminin sadece doğa üzerinde değil , insan üzerinde de bir çok etkisi vardır. İnsanı olumsuz yönde etkileyerek fiziksel ve psikolojik  değişimlere sebep olmaktadır.  Bu etkileri kış mevsimini uzun ve sert geçiren bölgelerde daha net olarak gözlemlememiz mümkündür. Kış mevsiminin doğal bir getirisi olarak olumsuz hava koşullarından ya da olumsuz şartlardan etkilenmemek için gerekli önlemler almak bizim lehimize olacaktır.

Araştırmalara bakıldığında Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla görülmektedir. Bu rahatsızlık mevsim değişiklikleri ve ışığa bağlı olarak değişmektedir. Kış depresyonu ve yaz depresyonu olarak ikiye ayrılmaktadır.  Kış tipi depresyon genel olarak yaygın görülmektedir. Kış aylarında cereyan edip , yaza kadar devam etmektedir. Yani Kasım ayından Mart ayına kadar güneş ışınlarının azalmasıyla kendini gösterir. Kış şiddetini ne kadar arttırırsa , rahatsızlıkta şiddetini o denli arttıracaktır. Örneğin; Aralık, ocak, şubat,  aylarında kişinin yaşadığı sıkıntı artacaktır ve bu sıkıntılar her kış ayında belli bir zamana denk gelecektir.  Kış mevsimi geçtikten sonra bireyler normal hayatlarına geri dönüş sağlayacaklardır.

Mevsimsel Depresyonun Belirtileri :

-Anksiyete.

-Enerji düzeyinde azalma, odaklanamama.

-Uyku düzeninin bozulması.

-Ümitsizlik, agresiflik, karamsarlık.

-Kendini suçlu hisssetme.

-İntihar düşüncesi.

Mevsimsel Depresyonun Olası Nedenleri:

Araştırmalar sonucunda hastalığın nedenleri hakkında tam görüş sağlanamamıştır.  Ancak stres, genetik ve çevresel faktörlerin etkin olduğu bilinmektedir.

Beyinde bulunan epifiz bezinin görevi melatonin hormonunu üretmektir. Bu hormonun karanlıkta salgılanma oranı çok fazladır. Melatonin salgılandığında; bireyin fiziki hareketlerinde durağanlık , bitkinlik ve sersemlik sağlayan doğal bir mekanizma olarak karşımıza çıkar.  Fazla salgılanması durumunda  bireyin ruh halini olumsuz yönde etkiler , bireyi uykulu ve yorgun hissettirir. Kişinin  tüm alanlarda ki verimi düşer .  Kış aylarında  gündüzler kısa , gecelerin uzun olması melatonin hormonunun fazla salgılanmasına sebep olur. Yaz mevsiminin gelişiyle melatonin hormonunun salgılanma oranı azalır ve serotonin hormonu salgılamaya başlar.  Serotonin insana mutluluk, canlılık, zindelik hissi vermektedir. Böylelikle kişinin hayata bakışı değişir ve daha olumlu yaklaşmaya başlar.

 

Peki Nasıl Başaçıkabilirim ?

Evde ya da iş yerinde mümkün olduğu kadar perdeleri açmalı , güneş ışığının içeri girmesini sağlamalıyız.  Hafif , rahat ve renkli kıyafetler tercih edebiliriz. Bize negatif gelen tüm nesne veya kişilerden uzaklaşmalı ,pozitif şeylere yönelmeliyiz.  Kışın olumsuz şartlarına karşın aktif olunmalı ve hobi edinmeliyiz.  Kış mevsiminde tatile çıkacaksanız eğer mümkünse  bol güneşli beldeleri seçmeliyiz.

Mevsimsel depresyon  geçici bir dönemi kapsasa da bu durum bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.  Bu durum ile başa çıkılamadığı anda profesyonel yardım almak gerekmektedir.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.