enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3122
EURO
35,0643
ALTIN
2.278,43
BIST
9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Bigalı’da Atatürk Evi Restore Ediliyor

Bigalı’da Atatürk Evi Restore Ediliyor
10.03.2017
144
A+
A-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale Kara Savaşları’nda, Anafartalar Grup Komutanı’yken 19’uncu Tümen Karargahı olarak kullandığı Bigalı Köyü’ndeki ‘Atatürk Evi Müzesi’ restore ediliyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Eceabat İlçesi’ne bağlı Bigalı Köyü’nde bulunan ‘ Atatürk Evi Müzesi’, 2 yıl önce restorasyon yapılmak üzere ziyarete kapatıldı. Geçen 1 Şubat’ta ise restorasyon çalışmaları başladı. 1915’te dönemin köy muhtarı tarafından 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’e, karargah binası olarak tahsis edilen ve Atatürk tarafından 19- 25 Nisan arasında karargah olarak kullanılan bina, 1980’li yıllarda ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp, müze haline getirilmişti. Tarihi bina, hem statik hem de yalıtım yönünden kusurlar bulunması nedeniyle restorasyona alındı. Bu kapsamda özgün malzemelerin konservasyonu yapılacak. Müze yenilenerek günümüz müzecilik anlayışına uygun şekilde teşhir ve tanzimi tamamlanıp tekrar ziyarete açılacak. Aslına uygun olarak restore edilecek olan müzedeki çalışmaları; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir yerinde inceledi. İlgililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, uzun zamandır hizmette olan tarihi binada zamana, iklime, doğa şartlarına maruz kalarak bozulma meydana geldiğini söyledi. Restorasyon hazırlıkları nedeniyle müzenin bir dönem kapalı kaldığını hatırlatan Kaşdemir, “Tabi hemen hızlı bir şekilde gerekli çalışmalara başlatıp, Atatürk Evi Müzesi’ni hizmete sunmak, ziyarete açmak için çalışmalara başladık. İhalesi yapıldı. Şu anda sizin de gördüğünüz gibi restarosyon çalışması devam ediyor. İnşallah planlanan gibi ekim ayında biter ve hızlı bir şekilde içerisini de teşrif, tanzim edip teşrifatını bitiririz. Burası en çok uğrak noktalarından biri. Burasını hizmete açmak istiyoruz. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı içerisindeki bütün alanlarda çalışmalar devam ediyor. Burası hepimizin de malum olduğu üzere Türkiye’nin gözbebeği gibi koruduğu ve değer verdiği bir yerdir. O yüzden tarihi tekrar ayağa kaldırmak ve insanlarımızın ziyaretine sunmak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Çanakkale Savaşlarının büyük kahramanı ve komutanıdır. O yüzden burası daha önemli ve anlamlı hale geliyor. Biz de bu duygularla hızlı bir şekilde restorasyonu bitirip hizmete sunmak istiyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.