enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5286
EURO
34,9326
ALTIN
2.438,75
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Bıldırcın Yumurtası ‘Out’, Yeşil Yumurta ‘İn’

Bıldırcın Yumurtası ‘Out’, Yeşil Yumurta ‘İn’
02.03.2017
133
A+
A-

Türkiye’de özellikle son dönemde ‘yeşil yumurtacı’ olarak bilinen süs tavuğu besleyen üreticilerde artış devam ediyor.

 Türkiye’de özellikle son dönemde ‘yeşil yumurtacı’ olarak bilinen süs tavuğu besleyen üreticilerde artış devam ediyor. Edirne’de de araucana cinsi tavuk yetiştiriciliği kervanına katılan meraklı çiftçilerden Nebil Eyikeyif, yeşil yumurtaların bıldırcın yumurtasına eş değer olduğunu söyledi.

Kökeni Güney Afrika Şili’ye dayanan araucana cinsi süs tavuğu yetiştiriciliği, son dönemde Türkiye’de büyük bir ivme kazandı. Gerek görselliği ve tadı, gerekse de maddi getirisiyle adeta yeni bir kazanç kapısı haline gelen sektöre bir katılımcı da Edirne’den eklendi.

“3 yıl önce hobi olarak başladım”

Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde bulunan çiftliğinde 3 yıl önce hobi olarak başladığı ‘yeşil yumurtacı’ tavuk yetiştiriciliğini günden güne arttıran 59 yaşındaki Nebil Eyikeyif, “Ben doğma büyüme Edirneliyim, Karaağaç Mahallesi’nin eski muhtarıyım. Edirne Ziraat Odası’nda da 30 yıl süreli genel sekreterlik yaptım. Hobilerim içerisinde tavuk, kuş bakmak önde geliyor. Bu yeşil yumurtlayan tavukları da 3 yıl önce bir arkadaşım sayesinde sahip oldum. Çok memnunum. İnsanlarımız ihtiyaçlarını giderecek kadar sahip olduk, o yüzden çok mutluyum” dedi.

“Tamamen doğal şartlarda yetişiyorlar”

Eyikeyif, çiftliğinde beslediği araucana cinsi süs tavuklarının doğal yollarla beslenme ortamına sahip olduğuna değinerek, “Yani organik dendiği zaman insanın aklına gelen olay bizim yumurtalarımızdır, tamamen doğal şartlarda yetişiyorlar, doğal şartlarda yumurtluyorlar. Meraklı insanlarımıza bunlardan ikramda bulunuyoruz. Niyetimiz bunları çoğaltmak. İnsanlara biraz daha faydalı hale gelmek” diye konuştu.

“Yeşil yumurta karaborsada 50 bizde 5 TL”

Türkiye’de özellikle son dönemde çok talep nedeniyle hem yeşil yumurta fiyatlarının hem de araucana tavuk cinsi fiyatlarının çok yükseldiğini hatırlatan Eyikeyif, “Karaborsada yeşil yumurta ve tavuk çok uçuk fiyatlara satılıyor. Ama biz meraklı arkadaşlara edinsinler, sahip olsunlar diye yumurtalarımızı tanesini 5 TL’den veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bıldırcın yumurtasına yakın değerleri”

Edirneli çiftçi Nebil Eyikeyif, yeşil yumurtanın değerinin bıldırcın yumurtasına yakın olduğunu ileri sürerek, “Diğer yumurtalara nazaran tadında bir kere bir farklılık var. Kolesterol rahatsızlığı olan insanlarda kolesterol rahatsızlığı vermiyor ve bunun yanında astım hastalarına da iyi geldiği söyleniyor. O açıdan faydalı. Bıldırcın yumurtasına yakın değerleri olduğu gözlemlenmiş. O yüzden her vatandaş bu yeşil yumurtaları rahatlıkla yiyebilir” dedi.

“Yoğun talep nedeniyle kümesimi büyüteceğim”

Yoğun talepler nedeniyle yaz döneminde mevcut kümesini büyütmeyi planladığını belirten Eyikeyif, “Bu tavuklar Şili kökenli Araucana cinsi tavuklar. Şu an 20 tane araucana cinsi tavuğum var. Bu yaz tabi bunları çoğaltmayı düşünüyorum. Günlük şu an 10 ila 12 tane arası yumurta alıyorum. Mevsim itibariyle hayvanlar biraz stresli, performansları düşük. Havalar ısındıkça bu 18-20’ye kadar çıkacak. Çünkü bu cins aynı zamanda yumurta verimi yüksek bir ırk. Talepler şöyle, karaborsa olduğu için vatandaşımız Edirne’de pek yok gibi görüyor. Aslında bizim gibi meraklı insanlarda var. Bir şeyi bulmak için aramak lazım. Bizi arayıp bulan arkadaşlar bu yumurtalara sahip oluyorlar” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.