enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5905
EURO
34,8185
ALTIN
2.497,83
BIST
9.446,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Ecdadın ve Kayınpederinin Yadigarına Sahip Çıkıyor

Ecdadın ve Kayınpederinin Yadigarına Sahip Çıkıyor
13.03.2017
132
A+
A-

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde yaşayan Özcan Adanır, 2004 yılında vefat eden kayınpederinin tarihi yarımadadan topladığı savaş malzemeleri ve objelerle 1963 yılında kurduğu müzeye sahip çıkıyor.

 “Salim Mutlu Savaş Hatıraları Müzesi”nde, Türk, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin savaşta kullandıkları eşyalar ile tarihi belgeler sergileniyor.

Adanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeye adını veren kayınpederi Salim Mutlu’nun, savaştan kalma eserleri köylülerden satın alarak 1963 yılında müzeye dönüştürdüğü evinde sergilediğini hatırlattı.

Saim Mutlu’nun, 2004 yılında vefat ettiğini belirten Adanır, “Ölümünden sonra burasını eşimle yaşatmaya karar verdik. Kayınpederimin bıraktığı eserlere sahip çıkıyoruz. Yaklaşık 700 parça savaş malzemesi, tarihi belge ve objeler var. Buraya gelen ziyaretçiler müzeyi gezip bize teşekkür ediyor. Sembolik olarak 1 lira giriş ücreti alıyoruz. Bizim amacımız para kazanmak değil, Çanakkale Savaşı’nı atalarımızın nasıl kazandığını anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.

“Onun bıraktığı eserlere sahip çıkıyoruz”

Adanır, müzeyi yılda 5-6 bin kişinin ziyaret ettiğine işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

“Kayınpederim ‘Ben öldükten sonra burasını yine yaşatın, insanlar gelsin, görsün. Türk milleti Çanakkale ruhunu daha iyi anlasın.’ diye vasiyet etmişti. Onun bıraktığı eserlere sahip çıkıyoruz. İnşallah Çanakkale ruhu devam eder. İnsanlar burayı gelip görür. Biz de çocuklarımıza bırakarak bu sancağı sürdüreceğiz.”

Adanır, müzede savaşa katılan askerlere ait resimlerin de yer aldığına değinerek, “Tüfek, tabanca, kasatura, top mermileri, şarapnel parçaları askerlerin yemek yerken kullandığı çatal ve kaşıkları burada sergiliyoruz. Ziyaretçiler en çok mermi saplanmış kemik ve kafatası parçalarını görünce etkileniyor.” ifadesini kullandı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.