enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5680
EURO
34,9959
ALTIN
2.431,33
BIST
9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

“HÖH’den kopan oylar, aşırı milliyetçi partilere gidiyor

“HÖH’den kopan oylar, aşırı milliyetçi partilere gidiyor
20.03.2017
121
A+
A-

26 Mart 2017 Pazar günü Bulgaristan’da kritik bir seçime giden Hak ve Özgürlükler Hareketinin Genel Başkan Yardımcısı, Kırcaali Belediye Başkanı ve Milletvekili Adayı Hasan Azis ile Türk azınlığını da yakından ilgilendiren sürece ışık tuttuk.

Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Gençlik Kolları kurucusu ve ilk Başkanı, uzun yıllar aktif siyaset ile inşaat mühendisliğinin ardından 2001 Kırcaali Vali Yardımcısı, 2003 yerel seçimlerde de HÖH’den Kırcaali Belediye Başkanı seçilip halen aynı görevi yürüten Hasan Azis ile 26 Mart 2017 Pazar günü Bulgaristan’da yapılacak genel seçimleri ve önemini konuştuk. 27 yıldır kendinden ayrılanların kurduğu 6. parti denemesiyle bu seçime giren, Bulgaristan’da tüm azınlıklar ama özellikle ve de öncelikle Türklerin hak ile özgürlükleri için 1990 yılındaki kuruluşundan bu yana mücadele eden HÖH, dünyadaki gibi Bulgaristan’da da yükselişe geçen aşırı milliyetçi, ırkçı akımlara karşı birlik çağrısında bulundu. Süreci, yakın şahitlerinden ve etkili isimlerden Hasan Azis ile konuştuk.

AZİS: HERKESTEN OY ALARAK SEÇİMİ KAZANABİLİYORUZ

2003 yılından beri yürüttüğü Kırcaali Belediye Başkanlığına 4. dönem için 2015 yılında %60 oyla seçilen, 26 Mart 2017 genel seçimlerinde Kırcaali’den milletvekili adayı olan, aynı zamanda HÖH’ün Genel Başkan Yardımcılarından biri olan Azis, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “2007 yılından bu zamana kadar Avrupa Birliği Bölgeler Komitesinin üyesiyim. Bulgaristan yerel yönetimlerin temsilciliği yapıyorum, diğer 16 arkadaşımla birlikte. Bulgaristan Belediyeler Birliğinin 4. Dönemdir Başkan Yardımcısıyım. Bulgaristan’da 264 belediye var, bunların içerisinde 28 il merkezi var. HÖH’nin 264 belediye içerisinde seçimleri kazandığı 40 belediye var. 28 il merkezi arasında sadece Kırcaali’de iktidarız, kaybettiklerimiz de oldu. Kırcaali il belediye sınırları içerisinde Müslüman ve Hristiyanların ortalaması %42-3’e yüzde %55… Hristiyan nüfus daha fazla. Yüzde %1-2 diğerleri. HÖH olarak Kırcaali’de herkesten destek alarak seçimi kazanabiliyoruz.”

“BİZİ TEMSİL EDECEKLERİ BİZ SEÇİYORUZ”

“HÖH Bulgaristan’da yaşayan, dünyanın başka ülkelerinde ikamet eden Türkler ve Bulgaristan’a ne kazandırdı?” sorusuna yanıt veren Azis, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Çok önemli ve her geçen gün önemini arttıran bir soru. ‘HÖH, Bulgaristan, toplum ve azınlıklar için ne yaptı?’. HÖH, 1990’da şu anki Onursal Başkanımız Ahmet Doğan tarafından kuruldu. Partimiz de ona eşlik eden, iletişim ve bir şekilde bağ kuranlar olarak uzun bir yol yürüdük. Şu an Bulgaristan’da toplum ve azınlık olarak devletin bütün kademelinde bizi temsil edecek ve yönetecek kişileri biz seçiyoruz. Bundan önce muhtarlık, belediye, meclis, kamu dairelerinde devlet atama yapıyordu.

“HÖH BİZİ BİR ARADA TUTAN GÜCÜN OLUŞMASINI SAĞLADI”

HÖH’ti toplum olarak bizi bir arada tutan gücün oluşmasını sağladı, örgütledi ve birleştirdi.

“GEÇİŞ DÖNEMİNDE ETNİK SAVAŞIN ÇIKMASINI ÖNLEDİ”

1990’da Bulgaristan’da komünizmden, Demokrasiye geçiş vardı. Bazı ülkelerde maalesef o geçiş kana bulandı, iç savaşın eşiğinden dönüldü, etnik grupların arasında ciddi çatışmalar meydana geldi, çok üzücü olaylar yaşandı. HÖH’nin önemli katkılarıyla Bulgaristan’da demokrasiye geçiş en az sancı ve hasarla atlatıldı. Bunu sadece biz söylemiyoruz, Bulgaristan’da olan bütün partiler bugün aynı şeyi savunuyor. HÖH, Bulgaristan’da olası bir etnik savaşın önüne durabildi. -SHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.