enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3305
EURO
34,5572
ALTIN
2.488,95
BIST
9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Yorgancılık Teknolojiye Yenildi

Yorgancılık Teknolojiye Yenildi
03.03.2017
100
A+
A-

Bir zamanlar çeyizlerin başköşesinde yer alan özel işlemeleri, binlerce ilmik ve büyük bir emekle dikilen el yapımı ipek yorganlar eski önemini kaybetti.

 Edirne’de, yorgancılık mesleğinin son ustalarından Hüseyin Bıyık (50) el yapımı pamuk ve yün yorganların yeni nesil tarafından pek rağbet görmediğini söyledi.

Kentte yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden olan Hüseyin Bıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, el yapımı yorganların unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, hazır yorganların yaygınlaşmasıyla insanların el yapımı yorganları daha az tercih ettiğini ifade etti.

Mesleğe abisinin yanında 30 yıl önce çıraklıktan başladığını belirten Bıyık, eskiden el yapımı yorganların her evde kullanıldığını belirtti.

El yapımı yorganlar sağlıklı

Mesleğin teknoloji karşısında küçüldüğünü ifade eden Bıyık, “Son yıllarda hazır elyaf yorganların yaygınlaşmasıyla bizim mesleğimiz sonlanma noktasına geldi. Ama yine de mesleğimizi yaşatmaya çalışıyoruz.

Çünkü hazır yorganlar el yapımı günlük yorganların yerini tutmuyor. Sağlık açısından günlük yorganlar daha uygun. Maalesef gençlerimiz el yapımı ipek yorganlara ilgi göstermiyor. Ancak biz ekmek paramız için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Yurt dışında daha fazla ilgi var

El yapımı yorganların hem sağlık açısından hem de estetik görünümüyle hazır yorganlardan daha güzel olduğunu dile getiren Bıyık, “Bizim vatandaşlarımızın ilgisinin az olmasına rağmen özellikle komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen dostlarımız pamuk ve yün yorganı tercih ediyor. Onlar silikon ve elyaf yorganlardan uzaklaşmaya başladı. Sağlık yönünden faydasını gördükleri için el yapımı yorgana oldukça ilgililer” şeklinde konuştu.

İşlerinin geçmiş yıllara göre oldukça azaldığını aktaran Bıyık, “El yapımı ipek bir yorganın yapımı üzerinde modele göre yaklaşık 2-3 gün kadar sürüyor. Ortalama bir ipek yorgan 180 ile 250 lira arasında değişiyor. Aslında düşük bir rakam ama rağbet az olduğu için fiyatları bu aralıkta tutuyoruz.” dedi.

Bıyık son olarak yorgancılık mesleğinde yeni ustaların yetişmediğini de belirterek çırak bulmakta zorlandığını söyledi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.