enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3282
EURO
35,0649
ALTIN
2.282,13
BIST
8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Suçlulardan Tek Günde Büyük Kazanç

Günlük kiralamada evlerin fiyatları 50 TL ile 200 dolar arasında değişiyor. Evler saatlik bile veriliyor. Kontrat yapılmıyor. En çok fuhuş için kullanıldığı iddia ediliyor.

Suçlulardan Tek Günde Büyük Kazanç
05.10.2015
90
A+
A-

Plansız ve öngörüsüz yapılan sayısız konut projesi nedeniyle artan stoklar, 1+1 konut sayısının artması ve kiraya vermede sorun yaşanması ile yatırımcıların daha fazla para kazanma hırsı yüzünden kiralamada yeni bir model oluştu. Normal koşullarda kontrata bağlı 1 yıl yapılan kiralamalar, bir güne hatta bir gün içinde birkaç defa kiralamaya dündü.

GÜNLÜK KİRALAR 50 LİRA İLE 200 DOLAR ARASI

Özellikle Esenyurt, Halkalı, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Fatih, Avcılar, Ataköy bölgesinde yapılan birçok rezidansta ve 1+1 ve 1+0 projelerde günlük kiralama tercih ediliyor. Günlük kiralamada fiyatlar 50 TL ile 200 dolar arasında değişiyor. Fiyatların düşük ya da yüksek oluşunu konutun bulunduğu bölge ve akşam ile sabah mı kiraya verildiği de etkiliyor.

ÇOĞU İSTANBUL’DA

Türkiye’nin her yerine hızla yayılan “günlük ev kiralama” birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Türkiye genelinde sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 35 bin civarında günlük kiralık ev bulunuyor. Konut olmasına rağmen ticari işletme gibi kullanılan bu evlerin büyük bölümü İstanbul’da yer alıyor.

FUHUŞ AMAÇLI

Günlük ev kiralayanların arasında işadamları, öğrenciler, turistler buluyor. Evlerin özellikle kanun kaçaklarınca tercih edildiği, sık sık da fuhuş amaçlı kullanıldığı da iddia ediliyor.

İNTERNETTEN KİRALANIYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, günlük ev kiralamanın bir sektör haline geldiğini balirterek “Bu evler genellikle emlakçılar üzerinden kiralanmıyor. Ya internetten kiralanıyor ya da ofis açıp onun üzerinden kiralama yapılıyor. Bu işi yapanlar ofisi sigortacı ya da muhasebe diye açıyor ama ağırlıklı olarak tek günlük ev kiralaması yapıyorlar. Tek günlük evlerin sadece yüzde 1’i emlakçılar üzerinden kiralanıyor” dedi. Aşa, günlük kiraya verilen evlerin genellikle eşyalı olduğunu, saatlik bile verildiğini bunun bir sektör haline geldiğini vurgulayarak, “Mesela bir siteden 10 daire alıyor sonra onları kiraya vermek için ofis açıyorlar. Burada müthiş bir kayıt dışılık var. Bu işi profesyonel olarak yapıyorlar. Bu işle uğraşan birinin bir daireden aylık kazancı en az 5 bin TL. Ev sahibine de 1000 TL veriyor” açıklamasını yaptı.

MALİYE’YE CÜZİ ÖDEME

Araba kiralayan ‘rent a car’cılar ve ticaret sicilinde turizm acentesi görünenler günlük kiralama sisteminin ana kurucuları olarak dikkat çekiyor.

Yaklaşık 35 bin evin yüzde 80’inden fazlasında kiralanan evlerin kira gelir beyanları gerçek gelir üzerinden yapılmıyor. 1 evin günlük 60 liraya kiralandığı hesaplandığında yıllık kazanç 54 bin liraya denk geliyor. Ancak 54 bin liralık gelir, Maliye’ye çok cüzi miktarda yansıyor.

FİYATLAR ARTIYOR

Öte yandan sahibinden.com verilerine göre 2015’in ilk 9 aylık döneminde satılık konutlarda fiyatı en çok artan ilçe ortalama 666 bin TL satış fiyatıyla Kadıköy oldu.Kadıköy’ü ortalama 395 bin TL’lik konut satış fiyatıyla Üsküdar takip etti. Sultanbeyli veBüyükçekmece’de ise ortalama satılık konut fiyatı 245 bin TL olarak belirlendi.Bahçelievler, satılık konutlarda yıllık yüzde 189 artış ile metrekare fiyatının en çok yükseldiği ilçe oldu. Bahçelievler’i yıllık yüzde 182 artışla Kadıköy, yüzde 177 oranında artışla da Arnavutköy izledi.

(Kaynak:Cumhuriyet)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.