enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3271
EURO
35,0710
ALTIN
2.294,30
BIST
8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Şeker hastaları için üzüm

Şeker hastaları için üzüm
25.08.2015
137
A+
A-

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bağ ve Kivi Yetiştiriciliği Uzmanı Dr. Arif Atak, enstitüde bağ ıslah çalışmalarının 1970`li yılların sonlarında başladığını belirtti.

Kurum olarak bugüne kadar 11 üzüm çeşidini tescil ettirerek ülke bağcılığına kazandırdıklarını dile getiren Atak, şöyle konuştu:

“Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde en son tescil işlemleri tamamlanan `Atak 77`, `İsmetbey` ve `Pembe 77` üzüm çeşitleri özellikle iri taneli olmaları ve hastalıklara toleranslı olmalarından ön plana çıkmıştır. Bu çeşitler uzun çalışmalar sonucunda ülkemiz bağcılığına kazandırılan çesitler olmuştur. Bu üç çeşit üzümün tescil edilmesinde son aşamaya gelindi. Yıl sonu itibarıyla 3 çeşidin tescil işlemleri tamamlanarak ülkemize kazandırılacak.”

“Diyet Üzümü”nün tescil edilecek üzüm çeşitleri arasında en önemli ve yararlı tür olarak ön plana çıktığını dile getiren Atak, “Tescil işlemleri devam eden bu üç çeşit üzümün yanı sıra özellikle ön plana çıkan `Diyet Üzümü` dediğimiz `beyaz şam` ve `müşküle` üzüm çeşidinin melezlenmesinden elde edilen sofralık üzüm çeşidi üzerinde çalışmalarımız tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu üzüm çeşidinin en büyük özelliği içerisinde bulunan şeker oranının hiçbir şekilde yükselmemesidir` ifadesini kullandı.


“ÜLKE BAĞCILIĞINA KAZANDIRILACAK EN ÖNEMLİ ÜRÜN OLACAK”

“Normal üzüm çeşitlerinde şeker oranı yüzde 19-20`yi bulurken yeni geliştirdiğimiz bu üzüm çeşidinde bu oran yüzde 13,5 civarındadır” diyen Atak, şu bilgileri verdi:

“Ayrıca asit oranının düşük olması nedeniyle özellikle günümüzde artan diyabet hastaları için biz bu üzümü tüketilebilir sofralık bir üzüm olarak sunmayı planlıyoruz. İnşallah bu sene sonunda bu üzüm çeşidinin de tescil işlemleri tamamlanacak. Diyet üzümü ülkemiz bağcılığına kazandırılacak en önemli ürün olacak. Üzümü seven ancak şeker oranından dolayı tüketemeyen insanlar bu üzümü gönül rahatlığıyla yiyebilecek.”

Diyet üzümün yaygınlaşması için yurt genelinde çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Atak, “Diyet Üzümü Projesi Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bağcılık Bölümü`nün geliştirdiği bir çalışmadır. Üzümün daha fazla yaygınlaşması ve hangi bölgelere uygun olduğunun belirlenmesi için ürünün adaptasyonu sadece Yalova`da yapılmadı. `Ülkemizde hangi bölgeler bu üzüm çeşidini yetiştirmeye uygundur` diye aynı zamanda bir çalışma başlattık. Manisa, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonları ve Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma İstasyonları müdürlüklerine bu üzüm çeşidini gönderdik. Buralardan da çok olumlu sonuçlar aldık” diye konuştu.


“ALBENİSİ DE OLDUKÇA YÜKSEK”

Diyet üzümün yetiştirilmesinin ve adaptasyon yeteneğinin diğer üzüm çeşitlerine göre daha yüksek olduğunu, üreticilerin kesinlikle zorluk çekmeden bu ürünü yetiştirebileceğini ve bu üründen oldukça iyi bir kar da elde edebileceğini vurgulayan Atak, şunları kaydetti:

“Özellikle diyet üzümü oldukça iri taneleri, açık sarı rengiyle albenisi oldukça yüksek ve verimli bir çeşit. Bu ürünü yetiştirmek isteyen üretici, yüksek tonajlı mahsul elde ederek daha çok para kazanacak. Aynı zamanda bu ürün nemli bölgeler için sorun olan mantari hastalıklar bakımından da orta derecede bir toleransa sahip. Farklı bölgelerdeki adaptasyon çalışmaların hepsini değerlendirdik. Özellikle ülkemizde Ege (Özellikle Manisa), Güney, İç Anadolu ve hatta Marmara Bölgesinin farklı kesimlerinde bu üzüm çeşidinin kolaylıkla yetiştirilebileceğini ve üreticilerin yüksek bir verim alacağını yaptığımız çalışmalar neticesinde ortaya koyduk.”


HEDEF, DÜNYA PAZARLARINDA YER ALMAK

Tescil işleminin tamamlanmasının ardından fidan üretimi aşamasına geçileceğini açıklayan Atak, “İnşallah dünya pazarlarında da ileride yer alacağız” ifadesini kullandı.

Henüz tescil aşamasında olan diyet üzümün fiyatı konusunda da bilgi veren Atak, “İleride üzüme olan rağbet arttıkça fiyatı da ona göre şekillenecek. Belki de rağbetten dolayı fiyatı da yükselecek. Şimdi bu üzümün 2-2.5 liraya satılacağı öngörülüyor. Ancak dediğim gibi bu üzümün lezzetinin farkına varanlar faydasını görenler artıkça, üzümün 5 liraya kadar satılacağı tahmin ediliyor” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.