enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3804
EURO
34,7664
ALTIN
2.413,06
BIST
10.102,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

‘ HUKUKSUZLUĞA VE KEYFİLİĞE SESSİZ KALMAYACAĞIZ ‘

‘ HUKUKSUZLUĞA VE KEYFİLİĞE  SESSİZ KALMAYACAĞIZ ‘
01.02.2024
6
A+
A-

Demokrasi Platformu Silivri Adliyedi önünde yaptığı basın açıklamasıyla son günlerde yapılan hukuksuzlara tepki gösterdi .

Demokrasi Platformu’nun basın açıklaması şöyle :
DEĞERLİ KATILIMCILAR, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE VE ANAYASAL GÜVENCE içinde, HERKES İÇİN ADALET TALEBİYLE BURADA BULUNAN BULUNMAYAN KIYMETLİ YURTTAŞLAR, SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIM, SİLİVRİMİZİN SAYGIN BASIN EMEKCİLERİ.
Hatay Milletvekili Can ATALAY şahsında Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararının yargıtayın hiç hakkı olmamasına rağmen yaratığı yargı krizine, 30 Ocak 2024 te, daha iki gün önce , TBMM meclisinin iktidar blokunun oylarıyla düşürülen milletvekilliği yargıda ki krizi yasamaya taşıyarak yeni ve ağır bir krizin kapısı aralanmıştır. Oysaki;
İnsanlık tarihi bir arada yaşayan toplulukların kendi içindeki ilişkilerini düzenleyen kurallara ihtiyaç duydu. Kimi zaman töre, gelenek, görenek, adetlerle şekillenen hukuk sistemi, modern çağın hukuk sistemiyle sonuçlandı. Zamanla ulus devletler çağında yurttaşların devlete ve devletlerin de yurttaşlarına karşı görevleri temel hukuk kurallarına bağlandı.
Bir zamanlar orta çağ feodal devletlerde, hanedanlık, soyluluk, dini otoriteler tarafından kullanılan orta çağ hukuku, bugünün çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti tarifiyle, büyük çoğunlukla anayasal bir güvenceye kavuşturulmuştur. Herkesin görev ve yetkileri anayasal toplumsal sözleşmesiyle mutlak sınırları çizilmiştir. Başına da özellikle, devleti yönetenlerin kanunları anayasaya uygun uygulayıp uygulamadıklarını denetleme yetkisiyle donatılmış ANAYASA MAHKEMESİ kurumsal güvencesine verilmiştir.
Yaklaşık 150 yıllık anayasal güvence için verilen bitmez tükenmez uğraşlar da bir çok kez engeller, darbeler, zülüm ve kıyımlarla karşılandı. Bu yolda egemen ekonomik, siyasi ve ideolojik güç odaklarının çıkarlarıyla çelişen, herkes için demokratik anayasa talebi aşağıdan yukarı doğru basınç arttıkça, iktidar güçleri ve çıkar çevreleri, başta kabul etmek zorunda kaldıkları anayasal hukuk sitemini çiğnemekten, geriye doğru bastırmaktan bir an bile tereddüt etmediler. Zorbalığı ve kanunsuzluğu topluma dayatmaktan hiçbir kural tanımadılar. İşte bugün tamda bunu yaşıyoruz.
Ülkemiz daha 12 Eylül 1980 darbesinin bu ülkeye giydirdiği karanlık kâbusu üzerinden atamamışken, 12 Eylül yıkımının üzerinden, emperyalist dünyanın yeşil kuşak projesinin bir versiyonu olarak, mazlumu oynayarak, 20 kusur yıldan beri iktidarda olanların zulmü, ulusal ve uluslararası temel hukuk kurallarının dışına çıkarak topluma “kanunsuzluk” olarak ortaya çıkmıştır.kanunsuzluk” olarak ortaya çıkmıştır..
“Anayasa’nın 153 üncü maddesinin açık hükmüne rağmen, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamamakta direnen Yargıtay 3 üncü Ceza Dairesi’nin tutumu çerçevesinde gelişen olaylar ve açıklamalar nedeniyle, süreç bir yargı krizi olmaktan çıkmış ve derin bir yurttaşlık hakkı, demokrasi ve devlet krizine dönüşmüştür. Şimdi de TBMM iktidar blogunun Hatay halkının iradesini yok sayarak bu krizi dahada derinleştirmiştir.
Bu bilinçli siyasi ve ideolojik tercihtir. Öyle ki geçmişten bu güne siyasi muhalifler mahkemelerde TCK nin 309. Maddesindeki gibi .. Anayasal düzenin tamamını yada bir kısmını ortadan kaldırmaya… Diye devam eden suçlamalarla karşı karşıya kalmışlardır. Gelin görün ki bugün kü iktidarın siyasi tercihleriyle davranan yargıtaya ek olarak, simdi de iktidar bloku milletvekilleri bir fiil “anayasal düzenin tamamını ya da bir kısmını ortadan kaldırma” suçu işleme durumuna düşmüşlerdir.
Bu durum anayasanın 153 ve 90. Maddelerindeki, 2016 öncesi ve sonrasındaki hak mahrumiyetlerindeki uyulması hiçbir tartışmaya açık olmamasına rağmen özgürlükleri elinden alınan bireyleri de aşan bir keyfilik, hukuksuzluk, zorbalık ve alt mahkemelerin üst mahkemenin kararlarını “yok hükmünde” sayacak kadar kanun dışına çıkması, iktidar yandaşlığının siyasal kararlarının verildiği “kanunsuzluklarıyla” karşı karşıya kaldığımız bir iktidar dönemini yaşıyoruz.
Yüksek yargıdaki ve iktidar blokundaki bu kanunsuzluk hali, varlığını ve gücünü anayasa dan alan devletin bütün kurumlarını işlevini kaybetme riskiyle karşı karşıya getirmiştir.
Bundan böyle hiçbir yurttaşın anayasa güvencesi altında olan, can, mal, sosyal güvenlik, adil yargılanma ve hak arama, ticaret yapma, konut dokunulmazlığı, mülkiyet, güvenli alışveriş, seyahat güvencesi, düşünce ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi açıklama, haber alma hakkı, örgütlenme hakkı, güvenilir gıda beslenme hakkı, eğitim ve sağlık hakları, kişi dokunulmazlığı, evlenme ve boşanma, aile ve gelecek kurma gibi tüm ortak haklarınızın güvencesi risk altındadır. Tek adam rejiminin lütfuna ve siyasi ideolojik tercihlerine hapsedilmenin hazırlıkları içindeki oldukları ilan edilmiştir.
Bu kadar mı? Duvarında “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” yazan TBMM nin ve seçilmiş milletvekillerinin toplumu oyalamak, gazını almak, “Hukuk önünde herkes eşittir.” Temel ilkesi yerine, tek adam rejiminin ideolojik tercih ve lütfuyla, kanunları beğendiğinize uygulanır, beğenmediğinize uygulanmaz gibi çağdaş dünyanın dışına çıkan bir tertiple karşı karşıyayız. Milletvekilliğinin ve meclisin işlevsiz bir kuruma dönüştürülmesi çabaları, seçimleri, seçilenleri, seçenleri değersizleştiren otokratik bir durumla karşı karşıya olduğumuzun ilanıdır. Anayasaya karşı bir darbedir.
Seçme seçilme hakkı uzun zamandır askıya alınmış, ülke üçte biri kayyumlar zorbalığına dönüşmüş olmasının bütün ülkede seçim sonuçlarının tanınacağı garantisinin bulunmadığı gerçeği ortadadır.
Ülkemiz hızlı bir şekilde zaten sorunlu olan ..demokratik, sosyal, laik, hukuk devleti .. Niteliğini kaybetmeyle karşı karşıyadır.
Bizler Silivri Demokrasi Platformu bileşenleri olarak, bu açık hukuksuzluğa ve keyfiliğe sessiz kalmayacağımızı ve hukuki-demokratik tepkilerimizi her tür platformda seslendirme kararında olduğumuzu, Anayasanın anti demokratik hükümlerine karşı olma hakkımız saklı kalmak kaydıyla, bin bir emekle kazanılmış hakları sonuna kadar savunacağımıza ve tüm halkımızı kanunsuzluklara karşı tavır almaya, kazanılmış evrensel temel insan hakları hukukuna sahip çıkmaya çağırıyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
SİLİVRİ DEMOKRASİ PLATFORMU

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.