enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5707
EURO
34,7707
ALTIN
2.491,02
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Dolar kritik seviyede!..

Dolar kritik seviyede!..
07.02.2017
112
A+
A-

Küresel piyasalardaki hareketlerin izlendiği dolar/TL 3,70 civarında seyrediyor.

Merkez Bankası’nın iki puana ulaşan sıkılaştırma adımlarıyla yönünü aşağı çeviren dolar/TL’de dış piyasalara paralel hareket görülüyor.

Merkez Bankası adımları, dolarda küresel zayıf seyir ve piyasayı etkileyecek haber akışının yavaşlamasının desteğiyle dün yaklaşık bir ayın en düşüğü olan 3,66 seviyesine gerileyen dolar/TL bu sabah 3,70 civarında seyrediyor. Euro da 3,95’in üzerinde işlem görüyor.

Avrupa’daki siyasi riskler ile ABD Başkanı Donald Trump’ın söylem ve attığı adımların piyasalarda tedirginlik yarattığı belirtiliyor.

ABD’de cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verilerinde ücret artışlarının beklentilerin altında kalmasıyla piyasada Fed’in Mart’ta faizleri artırmayacağına yönelik beklenti oluşmuştu. Bu gelişme küresel piyasalarda doların zayıflamasına neden oldu.

PİYASA TURU: Dolarda neler oluyor?

09:45 Analistlere göre Dolar/TL’de aşağı yön sınırlı

Dolar/TL 3,72 üzerini test etti.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, mevcut seviyelerde TL’de değer kazanma potansiyelinin sınırlı olduğuna dikkat çekiyor:
“Merkez Bankası’nın gecelik faizleri yüzde 11 civarında tutabilecek olması ve swap ihale faizini teknik olarak %11’in üzerinde belirleyebilecek olması artan faiz ve düşen oynaklıkla lirada spekülatif kısa pozisyon almayı zorlaştırıyor. Tüm bunlar lirayı destekleyici unsurlar. Fakat Nisan’da düzenlenecek referandum öncesinde yurtiçi risk algısının dönem dönem yükselebilecek olması, makro verilerde bozulmanın devam etmesi ve lirada oynaklığın düşmesiyle Merkez Bankası’nın sıkılaştırmadan geri adım atabilecek olması bundan sonrası için lirada değer kazanma potansiyelinin sınırlı olduğuna işaret ediyor.”

09:30 Emtialarda neler oluyor?

Altın fiyatları küresel siyasi belirsizliğin artmasından dolayı yükselen güvenli liman talebiyle yüzde 0,33 yükseliyor. Ons fiyatı 1233 dolarda.

Petrol fiyatları bir önceki seansta yaşadığı kayıpların ardından bugün yeniden değer kazanıyor. Brent 55,80 dolarda yüzde 0,23 değer kazancında. ABD ham petrolü ise 53,14 dolarda yüzde 0,24 yükselişte.

Bugün ilk işlemlerde vadeli piyasalarda en çok yükselen emtia yüzde 2,22 ile “kereste”

En çok düşen ise dün de olduğu gibi “kakao”

Kakao yüzde 1,58 değer kaybediyor. 4 yılın en düşük seviyesindeki kakao fiyatlamasında arz bolluğunun ve sağlık alanında bilinçlenmenin azalttığı talebin etkisine dikkat çekiliyor.

09:25 Global piyasalarda önemli noktalar

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik bölgesel gösterge endeks yüzde 0,15 gerilerken, Japon Nikkei225 endeksi güçlenen yenin etkisiyle beraber yüzde 0,45 düştü.

Dolar Endeksi ise bu sabah yüzde 0,32 yükselişle 100,22’de. Traderlar 111,59’a kadar gerileyen Dolar/Yen’de güvenli liman talebinin yene yönelmesinin etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Çin Şangay Bileşik Endeks yüzde 0,36 değer kaybında.

Çin Merkez Bankası, bankacılık sisteminde likiditenin hali hazırda oldukça yüksek seviyede olduğunu belirterek bugün de para piyasalarına müdahil olmadı. Son 3 gündür para piyasası operasyonu yapmayan Çin MB piyasadan 270 milyar yuan çekti.

Merkez Bankası toplantısında faizlerin değiştirlmediği Avustralya’da ASX200 ise yüzde 0,11 kadar değer kazancında. Piyasa ekonomistlerine göre RBA’nın son kararı merkez bankacılarının dünyada parasal gevşeme döneminin artık bittiği görüşünde konsensüs sağlamakta olduğunu yansıtıyor.

09:18 Borsada bugün ne bekleniyor?

BIST100 endeksi dünkü seansta 89 bin 537’ye kadar yükselidkten sonra yüzde 1,17 düşüşle 87 bin 357’den kapanmıştı.

Şeker Yatırım, yeni güne dair değerlendirmelerinde “Endeks yükseliş eğilimini koruması için 87 bin üzerinde tutunmaya devam etmesi ve yükselişini tekrara kuvvetlendirmesi için 88 bin 500 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor. Endeksin 87 bin seviyesi altında kar satışlarını güçlendirmesi beklenmektedir. Bu seviye altında 85 bin 800-86 bin 200 aralığı ilk hedef aralık olacaktır. Endeks orta vadede 83 bin 800 üzerinde kaldıkça kar satışları yaşansa da düzeltme sonrası yükseliş trendinin devam etmesi beklenmektedir. Ancak kısa vadeli göstergelerin aşırı alımdan dönerek Sat sinyali vermesi ve son yükselişte momentumda oluşan negatif uyumsuzluk görüntüsü yükseliş denemeleri oluşsa da kısa vadede kar satışlarının devam edeceğine işaret ediyor.” diyor.

Vakıf Yatırım, BIST’in bugün 86 bin 500 üzerinde tutunmaya çalışacağı ve yükselişlerde 87 bin 800 yeniden aşılmadan alım yapılmaması gerektiği görüşünde.

Ak Yatırım’ın değerlendirmesi ise şu şekilde:
“BIST için uzunca süredir olduğu gibi olumlu teknik görünümün korunduğunu belirtmeye devam ediyoruz. Bu paralelde pozisyonların korunması ve olası geri çekilmelerin de alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşününüyoruz. Endeksler, VIOP ve büyük banka hisseleri için trend takip listemizde 14 Aralık 2016 tarihinden bu yana “OLUMLU” teknik görünüme işaret eden ana trendde henüz değişim olmadığını belirtiyoruz. Diğer taraftan bir süredir kısa periyot için takip ettiğimiz önemli gördüğümüz destek bölgesi 84 bin 800-85 bin 800 bandına ulaşmış durumda. Bu banda kadar yaşanabilecek olası geri çekilmeleri sadece kısa vadeli zayıflama olarak değerlendiriyor olacağız. Bu bant altına yaşanacak bir sarkmada ancak biraz daha belirgin bir kısa vadeli bir düzeltme sürecinin oluşabileceğini düşünüyoruz. Beklentimiz, olası düzeltmelerin belirtmiş olduğumuz kısa vadeli destek bandına ulaşmadan, 85 bin 800 seviyesi üzerinde tamamlanması yönünde.”

09:15 Gecelik fonlama miktarı değişmedi

Merkez Bankası gecelik repo fonlama miktarını 25 milyar TL’de sabit bıraktı.

09:10 TL’de günün ilk işlemleri

Dolar/TL’de geçen hafta başında Ftich’in not indirimi ardından “beklenti- gerçekleşme” denklemi üzerinden gelen iyimserlikle hızlanan düşüş Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinde düşük ücretlerin faiz artırım beklentilerini baskılamasıyla devam etti.

27 Ocak’ta 3,91 üzerini test eden Dolar/TL dün 3,6612’ye kadar geri çekildi.

Bu sabah ise şu ana kadar işlemler 3,6780-3,7090 aralığında gerçekleşti ve son işlem 3,7010’da.

Euro/TL 3,9630 ve Sterlin/TL 4,6130

Cuma günü gelişen piyasalar ETF’i yüzde 0,24 düşerken Türkiye ETF’i yüzde 1,00 düşeren negatif ayrıştı. – harbigazete.com.tr

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.