enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5653
EURO
34,9616
ALTIN
2.447,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Dolarda tansiyon yükseldi

Dolarda tansiyon yükseldi
27.01.2017
104
A+
A-

Dolar haftanın son işlem gününde Fitch’in not açıklaması öncesi 3,8920 liradan, euro 4,1510 liradan güne başladı.

İstanbul serbest piyasada dolar 3,8920 liradan güne başladı. Ardından yükselişe geçerek 3,9115’i test ettikten sonra bir miktar geriledi, şu dakikalarda ise 3,90’ın altında seyrediyor. Euro ise, 4,1510 liradan güne başladı. Çarşamba günü de faizin değişmediği ihale açıklamasında kur yükselişe geçmiş, 3,7905’teyken ilk aşamada 3,8267’ye kadar yükselmişti ki bu seviyeden yaşanan gevşemeyle 3,7957’ye kadar geriledi. Gün sonuna doğru sonra tekrar yönünü yukarı çevirdi ve 3,8574 test ederek 3,8226’dan perşembe gününe girdi.

Merkez Bankası’nın uyguladığı politikaya ilişkin belirsizlik algısı ve attığı likidite adımlarının piyasada yeterli görülmemesinin yanı sıra Fitch’ten not indirimi beklentisiyle yukarı hareketini sürdüren dolar/TL bu sabah 3,88 seviyesinin üzerini gördü.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika seyahatinden dönüş yolunda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz artırımının kur ve enflasyonu olumsuz etkilediğini belirttiği ve Merkez Bankası’nın faiz koridorunu kaldırması gerektiğini söylediği belirtildi.

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününe sakin bir seyirle girerken, yurt içinde yatırımcılar kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in bu akşam açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesine odaklandı.

Ekonomistler, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in bugünkü Türkiye değerlendirmesinde kredi notunun “yatırım yapılabilir seviyenin” altına indirebileceği tahmininde bulunurken, notun teyidi halinde ise piyasaların buna çok olumlu tepki verebileceğini öngördü. Fitch halen Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviye olan “BBB-” ile, görünümü ise “negatif” olarak değerlendiriyor.

BIST 100 endeksi ise güne yüzde 0,30 düşüşle 83 bin 578 puandan başladı.

PİYASA TURU: Dolarda tansiyon yükseldi

10:00 TCMB haftalık repo ihalesi açmadı

09:50 Fitch öncesi analistler Borsa İstanbul için ne diyor?

Fitch Ratings’in bugün piyasa kapanışından sonra açıklayacağı not değerlendirmesi öncesinde Turkish Yatırım, BIST100’de iki ayda 10 bin puanı aşan yükseliş sonrası volatiliteye dikkat çekerek daha kısa vadeli stop-loss kullanmanın uygun hale geldiğini belirtiyor.

Sabah bülteninde, “Aralık 2016’da 71,793 seviyesinden başlayan yükseliş hareketinin 12 Ocaktan itibaren hızlanarak devam ettiğini 84.208 seviyesine kadar ulaşıldığını görmekteyiz. İlk dikkat etmemiz gereken nokta yükselişin artan ivmesinin volatiliteyi de yükseltmiş olması ve daha kısa vadeli stop-loss kullanmanın daha uygun hale gelmiş olmasıdır.” diyen Turkish Yatırım Fitch’ten notun korunması halinde de 83 bin üzerinde 89 bine işaret ediyor. Diğer taraftan bültende bankacılık endeksindeki fiyatlamaya dikkat çekilerek kar relizasyonu olasılığına işaret ediliyor:

“Fitch’den notun korunması ile birlikte , başlayacak bilanço dönemine 83,300 üzerinde kalınarak girilmesi önce TL bazlı 87,000 ve düşüş trendinin üst bandı 89,000 seviyesinin hedeflenmesine neden olacaktır. Bıst-100 alçalan kanalın direnç seviyesine çıkarken Bankacılık endeksi ise destek bölgesinde bulunuyor. Bu negatif uyumsuzluk kar realizasyonun yaşanmasının beklenmesini gündeme getirmiştir. 2016 yılının son çeyreğinde dolar/TL’nin %17,5 ve gösterge faizlerdeki 1,2 puanlık artışın, çeyreksel bazda hem banka dışı hem de finansal sektör hisselerinin karlarını aşağı çekecek olması bu realizasyon beklentisinin artmasına neden olacaktır.”

Turkish Yatırım, Fitch’ın kredi notunu düşürmesi halinde ise 78 bin 500-76 bin 500 aralığına işaret ediyor:
“Kısa vadede Fitch’ın kredi notu piyasa üzerindeki en önemli baskıdır ve genel beklenti jeopolitik riskler nedeniyle notun yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilmesi yönündedir. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda bankacılık sektörü mevcut destek seviyesinden aşağı kayacak ve endekste de zirve seviyesinde bulunmasından dolayı kar realizasyonları yeni denge seviyesi belirlenecektir ki bu bizce 78,500 – 76,500 aralığında olabilir. MSCI-TR’nin MSCI-GOÜ endeksine göre iskontosunun %38’lerin üzerine çıkmış olmasının yarattığı cazibe ve , karşılaşabileceğimiz risklerin artık kısmen fiyatlanmış olması BIST-100’ün rakip borsalara göre ucuz olduğunun göstergesidir.”

09:41 TL gelişen ülkelerde bu sabah en çok değer kaybeden ikinci para birimi

“TCMB’nin sıkılaştırıcı önlemlerine rağmen TL’nin değer kaybetmeye devam ediyor.” diyen Tacirler Yatırım analistleri TL’nin bu sabah en çok değer kaybeden ikinci para birimi olduğuna dikkat çekiyor ve Fitch değerlendirmesine vurgu yapıyor: “Bu sabah saatleri itibariyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde oldukça satıcılı bir seyir olduğunu görüyoruz. Meksika pezosu uüzde 0,55’lik kayıpla en çok değer kaybeden para birimi olurken, Türk lirası yüzde 0,50 düşüş ile ikinci sırada yer alıyor. Sepet/TL ise 4 seviyesinde seyrediyor. ABD tahvillerinin sert satış görüyor olması, Fitch’in bu akşamki değerlendirmesinde not indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler ve Başbakan Binali Yıldırım’ın olağanüstü halin devam edeceğini belirtmiş olması, TL üzerindeki mevcut satış baskısının temelini oluşturan nedenler. Bu akşam Fitch’den gelecek olan değerlendirme, TL varlıklardaki kısa vadeli gidişat açısından önemli olacak. Gün içerisinde ise ABD cephesinden gelecek olan verileri takip ediyor olacağız.”

09:35 VIOP’ta son fiyatlamalar neye işaret ediyor?

VİOP’ta BIST 30 endeks yakın vadeli kontrat güne yaklaşık yüzde 0,4 düşüşle 103.050 puandan başladı.

Meksa Yatırım VİOP Direktörü Ergün Tekgül, “102,200 seviyesi destek olarak görünmekte. Üstünde yukarı yönlü pozisyon takip edilebilir. 103,800 – 104,200 ve 104,900 ise teknik direnç seviyeleri olarak izlenebilir.” diyor.

Şeker Yatırım ise “Endeksin kısa vadede 102.400 üzerinde tutundukça kanal içinde yükselişini koruması ve kısa vadede 104.500- 105.000 aralığını hedeflemesi beklenir. Endeksin 102.400 seviyesini aşağı kırması durumunda kar satışlarının sırasıyla 101.400 ve 99.800-100.200 aralığını hedefleyerek hızlanması beklenir.” diyor.

09:33 Dolardaki sabah atağı BIST’e nasıl yansıyacak?

Yatırım Finansman, kurdaki atağın BIST açılışna negatif yansımasını bekliyor.

YF’nin sabah bülteninde “Bugüne kurda yaşanan atağın yansıması olarak satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 83.500’ü ilk destek olarak takip edeceğiz. Bu desteğin üzerinde tutunma çabası görebiliriz. Ancak 83.500’ün üzerinde kalınamaması durumunda daha önemli destek konumunda olan 82.800’e kadar geri çekilme beklenebilir. 82.800’ün üzerinde kalındığı sürece son dönemde etkili olan yükseliş trendi gücünü koruyacaktır. Endekste 84.300’ü ise gün iç ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir.” deniliyor.

BIST 100 endeksi dünkü seansı 0,84 yükselişle 83.826,54 puandan tamamladı, işlem hacmi 4,3 milyar TL oldu.

09:30 Dolar/TL’de son durum

Dolar/TL 3,91 atağından sonra 3,89’a kadar geriledi ve şu sırada 3,8930’da.

09:21 Dolarda sabah yükselişinin bir diğer nedeni: BoJ, Yen ve Japon tahvilleri

Doların bu sabah global ölçekteki yükselişinde Yen etkisi de önemli boyutta.

Sene başında 118,60’ı test eden Dolar/Yen son iki haftadır 112,50’lerde yatay seyir gösteriyordu.

Gösterge tahvil faizleri ise yüzde 0,1’lere yönelmişti ki bu durum 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 0’ı savunan BoJ’u harekete geçirdi. BoJ vadesi 5-10 yıl arasında olan tahvil alımlarını hızlandırdı. BOJ’dan gelen bu hamle, söz konusu seviyenin hedeflenen bölgenin üst sınırı olduğu yönündeki piyasa görüşünü destekledi.

Okasan Menkul Kıymetler Kıdemli Tahvil Stratejisti Makoto Suzuki, konu üzerine yaptığı değerlendirmede, “BOJ faizi yüzde 0.1’e yaklaşan 10 yıllıklardan gözünü ayırmadığını gösterdi. BOJ 10 yıllkları ve daha az vadeli tahvilleri kontrol ediyor. Süper uzun tahviller hedefinde değil. Bu nedenle getiri eğrisinin dikleşmesine izin veriyor. Eğer BOJ 10 yıllkların faizini kontrol altına alabilirse süper uzun tahvillerin faizleri de dizginlenebilir” dedi.

Gelişme ardından yen dolar karşısında hızla değer kaybetti ve dolar/yen paritesi 115,17’yi gördü. ABD-Japonya tahvil faizleri arasındaki makasın yeniden ABD lehine açılımını genişletmesi doları ayrıca destekliyor.

09:16 Dolar için iki farklı bakış açısı

Bank of Tokyo Mitsubishi FX Başanalisti Minori Uchida, Trump’ın imzaladığı son anlaşma ve kararnamelerin seçim kampanyası günlerindeki vaatlerinin arkasında durduğunu yansıttığını ve piyasayı mali teşvikler dahil gelecek adımlara bir kez daha inandırdığını ifade ediyor. Uchida’ya göre bu durum dolarda alımları destekliyor.

SMBC Nikko Menkul Değerler’den Kıdemli Stratejisti Makoto Noji ise uzun vadede etkinin negatife döneceğini düşünüyor. Noji’ye göre Trump’ın attığı bu adımlar uzun vadede ABD hisselerini de doları da olumsuz etkileyecek. Meksika’dan ithalata gelecek vergiye dikkat çeken Noji, “Meksika ithalat vergisi satın alma gücünü düşürecek ABD ekonomisini gölgeleycek. Korumacı yaklaşım ticari partnerlerle gerileme neden olarak uzun vadede dolar ve hisseleri için pozitif olmayacak” diyor.

09:13 Dolar/TL son durum

Kur 3,9104’ü test ettikten sonra bir miktar geriledi, 3,90 altından kotasyon geçiyor. Son fiyat 3,8970

09:08 Dolar Endeksi yükselişte 

Dolar Endeksi dün itibariyle 99,79’a kadar gerilemişken bu sabah 100,71’e kadar yükseldi.

Dolardaki yükselişin tahvil piyasasında ABD faizlerinde devam eden artışın yanı sıra ve hisse senetlerindeki güçlü duruşun ABD’ye daha fazla nakit çekmesinden destek aldığı konuşuluyor.

09:07 Dolar/TL 3,9072’yi test etti

09:06 Dolar/TL 3,90’ı aştı

Dolar/TL’de 3,9012’den kotasyon geçti.

09:04 Dolar/TL 3,8970’i gördü

Dolar/TL 3,8972’ye kadar yükseldi.

08:42 Dolar 3,88 üzerinde

Kur bugün ilk işlemlerde 3,88 üzerinde. Kotasyon 3,8820’den geçiyor. Düne göre TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 0,80

Euro/TL 4,1432ve Sterlin/TL 4,8773’te

Döviz sepeti 4,0126’da.

Dün ABD işlemlerinde MSCI Türkiye ETF’i yüzde 0,44 ve gelişen piyasalar ETF’i yüzde 0,43 düştü.

Dolar/TL’de swap ihalesi faiz oranı açıklamaları fiyatlamalar üzerindeki hassas etkisini dün de sürdürdü.

Dün swap ihalesine kadar açılış seviyelerine yakın sakin bir seyir izleniyordu. Ardından swap ihalesinde faiz oranı ve miktarının ilan edildiği 11:00 itibariyle kurda dalgalanma yaşandı. TCMB, o zamana kadar her gün 50 baz puan artırdığı TL faiz oranını Çarşamba günü değiştirmeyerek yüzde 10’da bırakmışken bu kez hem miktarı artırmış hem de faizi yüzde 11’e yükseltmişti. Ancak dalgalanma sonrası yönün yukarı çevrildiği görüldü. İhale öncesi 3,8197’deki Dolar/TL saat 16:00 sıralarında 3,8718’i test etti.

Çarşamba günü de faizin değişmediği ihale açıklamasında kur yükselişe geçmiş, 3,7905’teyken ilk aşamada 3,8267’ye kadar yükselmişti ki bu seviyeden yaşanan gevşemeyle 3,7957’ye kadar geriledi. Gün sonuna doğru sonra tekrar yönünü yukarı çevirdi ve 3,8574 test ederek 3,8226’dan Perşembe gününe girdi.- harbigazete.com.tr

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.