enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2595
EURO
34,7072
ALTIN
2.402,63
BIST
10.251,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İmar barışında dikkat edilmesi gereken hususlar

İmar barışında dikkat edilmesi gereken hususlar
28.07.2018
155
A+
A-

AK Parti Büyükçekmece Meclis Üyesi Jeoloji Mühendisi Hasan Bacıoğlu, imar barışı ile ilgili önemli bilgi paylaşımında bulundu.

İmar barışı ile imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alındığın ifade eden Bacıoğlu sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakın yapıda ruhsat sıkıntısı bulunduğu ve bu nedenle İmar Barışı yürürlüğe girmiştir. Burada imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınması için getirilen bir yasal düzenleme söz konusudur. Bu düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yapılara yasallık kazandırılması amaçlanmıştır. Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaş bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçiş yapıp bunun için mevcut binanın projesinin çizilmesi, bundan dolayı da mühendislik bürosu ile iş birliği yapması faydalı olacaktır. Binanın projesi çizildikten ve onay aldıktan sonra kat mülkiyet tapusunu vatandaşlar alabileceklerdir. “Bu süreçte vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Alınan yapı kayıt belgesi iptal edilebilir ve yanlış beyandan dolayı devletle barışmayı beklerken bir de davalık olunabilir. Bundan dolayı vatandaşlarımıza tavsiyemiz, ilk olarak alanında uzman mühendislik büroları ile çalışmalarıdır. Arazi çalışmaları yapılarak yapı ölçümlerinin tespiti yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunmalarını öneriyoruz. Ayrıca bu kanunla beraber, iş yeri ruhsatıyla yaşanan yapının imarla ilgili sorunları da ortadan kalkmış olacak.”

“Maliklerden herhangi birisi veya vekili başvurmalı”
İmar Barışı’nın 31 Aralık 2017’ye kadar inşa edilen binaları kapsayıp, başvuruların 31 Ekim’e kadar devam edecektir. İmar Barışı’ndan yararlanmak için yapı maliklerinden herhangi birisinin veya vekilinin başvurması gerekmektedir. E-Devlet ve bakanlığın açtığı irtibat büroları üzerinden Yapı Kayıt Belgesi Formu’nun doldurulmasıyla başvuru yapabilmektedir. İstanbul’da her ilçede bakanlığın irtibat bürosunun bulunup, bu bürolara yapılan başvuruların tamamen e-Devlet şifresi üzerinden yapılmaktadır.

“Arsa emlak değeri belediyelerden öğrenilebiliyor”
İmar Barışı’na Türkiye’nin her yerindeki yapıların dahil olmadığı yasada belirtilmiştir. İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanların ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’nın kapsam dışındadır. “Ayrıca yeşil alan, okullara ayrılmış alanlarda yapılmış olan yapılar ve başkasının parselleri üzerinde yapılmış olan yapılar İmar Barışı kapsamına girmiyor. Bu gibi alanlar için başvuru yapanların başvuruları iptal olacaktır.” Yapı Kayıt Belgesi bedelinin, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda % 3, ticari yapılarda % 5 olarak hesaplanarak: “Arsa emlak değeri belediyelerden öğrenilebilecek. Yapıların maliyetini hesaplamak için de tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200-TL , 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600-TL , 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye 1.000-TL , 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye 1.600-TL , lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2.000-TL , güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100.000-TL değer alınacaktır.”

“Yanlış beyana suç duyurusunda bulunulabilir”
Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje isteneceğini ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olmalıdır. “Yapının depreme dayanıklılığı, fen ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğundadır.” “Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206’ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınır, Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında 10. maddenin ikinci fıkrası uyarınca suç duyurusunda bulunulur.” Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan husus nedeniyle bedelin düşük hesaplanması durumunda eksik alınan bedelin ilgili kişiden alınacaktır. Eksik meblağın ödenmemesi halinde verilen Yapı Kayıt Belgesi’nin iptal edilip ve daha önce yatırılan bedelin iade edilmeyecektir.”

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.