enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5541
EURO
34,8931
ALTIN
2.435,75
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Kanola Trakya’yı Sevdi

Kanola Trakya’yı Sevdi
25.08.2015
86
A+
A-

Bitkisel yağ yapımında kullanılan kanolanın son yıllarda Trakya’da ekimi yaygınlaştı. Trakya topraklarını seven ve uyum sağlayan kanola, Trakya çiftçisine de alternatif sağlıyor. Trakya topraklarını sarıya boyayan kanoladan bu yıl önemli ölçüde verim beklendiği kaydedildi.

Kanada’da kolza bitki tohumlarının genetik yollarla ıslah edilmesiyle elde edilen ve buharlı makinelerin yağlamasında kullanmasının ardından 1950’li yıllarda gıda sektöründe kullanılmaya başlanan kanola bitkisinin Trakya bölgesindeki ekimi gün geçtikçe artıyor. Bitkisel yağ kaynağı olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı alan, dünyada yıllık yaklaşık 22 milyon ton civarında üretilen kanola, son yıllarda Trakya Bölgesi’nde revaçta olurken, çiftçilere de alternatif sunuyor.

Vatandaşların da ilgi göstermesi ile Trakya’yı sarıya boyayan kanoladan, bu yıl daha çok verim elde edilmesi bekleniyor.

“TRAKYALI ÇİFTÇİMİZ KANOLAYA YÖNELDİ”

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygın, son yıllarda Trakya çiftçisinin kanolaya yöneldiğini kaydetti. Saygın, dünya genelinde yaygın olarak ekimi gerçekleştirilen kanola bitkisinin son yıllarda Türkiye’de özellikle Trakya bölgesinde yaygın olarak ekiminin gerçekleştiğini dile getirdi.

Çiftçiler olarak güzel bir yıl yaşadıklarını, bu yıl kanolada daha çok verim olduğunu ifade eden Saygın, “Ekiminden şu ana kadar görülmemiş bir kanola bereketi var. Yağış az olmasına rağmen zamanında yağan yağmurlar bitkiye yeterli oldu. Zamanında Trakya olarak yeterli yağış aldık. Derelerdeki su oranı düşük olmasına rağmen yağışların zamanı uygun oldu. Kışın ılıman geçmesi kanola için güzel oldu. Genel olarak yağan yağmurlar yeterli oldu. Güzel bir rekolte bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde güzel yağış alırsak dolusuz zararsız olursa kanolanın verimi artar. Vatandaşların kanolaya ilgisi var. Alternatif bitki ekelim daha çok verim alalım diye düşünülüyor. Bu yıl kanolada gözle görülür bir fark bekliyoruz. Kanoladan dönüm başına 350-400 kilogram verim bekliyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.