enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Üniversite mezunu şoförler geliyor

Üniversite mezunu şoförler geliyor
25.08.2015
105
A+
A-

Önceki gün, Ümraniye-Taşdelen hattında çalışan bir özel halk otobüsünden akla ziyan görüntüler yansımıştı kamuoyuna… Yolcuyla dolu otobüsünşoförü, taşıdığı yolcuların can güvenliğini hiçe sayarak seyir halindeyken kitap okuyordu. Bu olayla birlikte, kentteki halk otobüsü sorunu da bir kez daha gündeme taşındı tabii… Zira özel halk otobüslerinin olaysız, kazasız günleri geçmiyor. Aşırı hız, yolcu kapma yarışı gibi şikâyetler hiç bitmiyor. Peki bu sorunlar neden çözülemiyor, halk otobüsüşoförleri neden zapturapt altına alınamıyor?

İşte bu soruları, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Müşaviri Ercüment Coşkun’a sordum. Ve şu yanıtları aldım:

“EĞİTİLMİŞ ALTYAPIMIZ YOK”

Kazaları düşürmek, şikâyetleri sona erdirmek için bazı sistem değişiklikleri yapıyoruz. Örneğin yolcu kapma yarışını bitirmek adına havuz sistemi kurduk. Bu sisteme göre, İstanbul’daki 5 halk otobüsü şirketinin kendi bölgeleri oluşturuldu. Her bölgenin parası toplanıp o hatta çalışan otobüslere eşit olarak dağıtılıyor. Yani artık fazla yolcu alan şoför daha fazla kazanmıyor. Böylece yolcu kapma yarışı yapmalarının bir anlamı kalmıyor. Bütün araçlara kamera sistemi kurduk. Artık otobüsü ve şoförünü uydudan takip edebiliyoruz. Aşırı hız ve davranış sorunlarını da büyük oranda çözdük. Ancak tüm bu önlemlere rağmen sorunlar bitmedi. Çünkü eğitilmiş bir altyapımız yok. Türkiye’nin trafik kültürü böyle ne yazık ki. Bir proje geliştirdik. Üniversite mezunu şoförlerin halk otobüslerinde çalışması için… Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Otobüs Kaptanlığı bölümüyle işbirliği halindeyiz. Projemiz hayata geçtiğinde bu bölümün mezunlarını çalıştıracağız. İstanbul’da 2150 özel halk otobüsü var. 1000 tane de erguvan otobüs var. Taşıdığımız ücretsiz ve indirimli yolculuk nedeniyle kimse para kazanamıyor vekazancımızı hizmete dönüştüremiyoruz. Halk otobüsleri aslında çok fazla denetim altında. Bir kere emniyet denetliyor, sonra İETT denetliyor. 

Ayrıca da şirketler kendileri denetliyor. Şirket yöneticileri ayda belirli günlerde otobüslere biniyor, rapor tutuyorlar. Şirketler mobil denetim yapıyor. Kamera hepsinde var, şimdi yasal zorunluluk gereği GPS de gelecek. Bir araştırma şirketiyle çalıştık. Anketörler, müşteri olarak otobüse binip yolcuların şikâyetlerini, şoförlerin davranışlarını tek tek rapor etti. Bu ankete dayanarak eğitim programı uyguladık. Sorunları ancak teknolojiyi ve eğitimi en üst seviyede kullanarak çözebiliriz.”

Kaynak:haberturk.com

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.