enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5442
EURO
34,8273
ALTIN
2.429,77
BIST
9.714,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Yılın ilk enflasyon rakamı yüzde 9’u aştı

Yılın ilk enflasyon rakamı yüzde 9’u aştı
03.02.2017
98
A+
A-

TÜİK, Ocak ayına ilşkin TÜFE verilerini açıkladı

Ocak ayında enflasyon aylık bazda 2,46 yüzde, yıllık bazda ise 9,22 yüzde artış kaydetti. Enflasynda aylık artışın yüzde 1,76; yıllık artışın ise yüzde 8,60 olması bekleniyordu. Böylece yeni sepet ağırlık sistemiyle açıklanan ilk veri beklentilerin üzerinde gelmiş oldu.

Aylık bazda düşüş gösteren tek grup yüzde 6,99 ile giyim ve ayakkabı grubu olurken, yıllık bazda en fazla artış yüzde 22,9 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

Tüketici fiyatları Aralık ayında gıda ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış paralelinde beklentilerin üzerinde yüzde 1,64 artarken, bu artış enflasyonu yıl sonunda TCMB’nin yüzde 7,50 olan tahmininin üzerinde yüzde 8,53’e taşıdı.

Daha önce hem ekonomistlerden hem de hükümet yetkililerinde TL’deki yüksek değer kaybının geçişkenlik etkisi, gıda fiyatlarında artışın sürmesi ve enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ilk çeyrekte enflasyonda artışın sürebileceği ve enflasyonun çift haneli seviyelere gelebileceği konusunda açıklamalar gelmişti.

YENİ AĞIRLIK SİSTEMİYLE HAZIRLANAN İLK VERİ

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu ay itibarıyla enflasyon verilerini ilk kez güncellenmiş sepete göre açıklamış oldu.

TÜİK 2017’de TÜFE hesaplanmasında kullanılacak ağırlıkları revize ederken, yapılan revizyon ile gıda ve konutun ağırlığı azaldı, ulaştırma kaleminin ise ağırlığı arttı.

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş’ın verdiği bilgilere göre 2017 yılı için hazırlanan tüketici enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin ağırlığı yüzde 23,68’den yüzde 21,77’ye düşürülürken, ulaştırma kaleminin ağırlığı yüzde 14,31’den 16,31’e yükseltildi.

Ayrıca TÜFE’deki dalgalanmayı azaltmak için mevsimsel ürünlerde ağırlık sistemi de değiştirildi. Aktaş bu sayede de enflasyonda dalgalanmanın yüzde 10 civarında azalacağını söyledi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.