enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Hastane Protokolü Velileri “ Hasta “ Etti…

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Sevgi Emanet; Yeni yönetmelikle 10 yıla çıkan Hastane Protokollerinin ve bunun neticesinde Sağlık Meslek Lisesi Öğrenci ve Velilerinin yaşadığı mağduriyetle ilgili bir Basın açıklamasında bulundu.

Hastane Protokolü Velileri “ Hasta “ Etti…
22.12.2015
119
A+
A-

Emanet; Derneğimize Meslek Liselerinin 11.ve 12. Sınıfında okuyan ve Staj yapma uygulamaları ile başlayan sorunlarını ve mağduriyetlerini dile getirmek üzere onlarca öğrencinin velisi başvuruda bulundu.Tabiri caiz ise Yeni Yönetmelikle 10 yıla çıkan Hastane Protokolü öğrenci ve velilerini “hasta” etmiş.

Bildiğiniz üzere; Sağlık personeli ihtiyacının karşılanması, gençlerin kısa yoldan meslek sahibi olmaları,iş garantili ve avantajlı olması gerekçesiyle;Türkiye genelinde “Özel Sağlık Lise’lerinin” sayısında önemli ölçüde artış oldu.Üstelik bu okullar Özel Öğretimler Kurumuna bağlı,valilikten onaylı ,devletimizin bilgisi dahilinde.Ve her ne kadar eğitim kademelerinin ilk ikideki sınıflarına da kadar olsa;Devletimiz öğrenci başına 3500-4000 tl aralığında teşvik dağıttı.

Emanet sözlerine; şimdi gelelim mağduriyet konusuna diyerek devam etti. Yönetmelik 10 yıla çıkınca hastaneler velilerin tabiriyle bedava stajyer öğrenci çalıştırmaya başladı . Meslek lisesi öğrencilerinin mezun olabilmek için 2 yıl boyunca staj yapmaları gerekli.Eğitim aldığı kurumun statüsünde ve okul tarafından uygulamalı eğitimini yapmak üzere çeşitli iş yerlerine gönderilmesi gerekiyor.Burada önemli bir nüans var.Zorunlu staj yapan öğrenciler “Sosyal Sigortalar Kanunu’nun sadece iş kazaları,meslek hastalıkları ve sağlık sigortaları hükmünü uygulayarak bunlarla ilgili primleri devlet tarafından öğrencinin adına sigortaya ödeniyor.Üstüne de zorunlu staj yapan öğrencilere asgari ücretin % 30 dan az olmamak şartıyla ücret ödeniyor.

 

ÖZEL OKULLARDA OKUYAN ÖĞRENCİLER ÜVEY EVLAT MI…?

Devlet kendi okullarında okuyan öğrencilerin zorunlu sağlık sigortasını ödüyor, Öğrencilerine staj ücreti veriyor, hastanede çıkan yemeği ücretsiz yediriyor.Ancak Özel okulda okuyan öğrenciler bu saydıklarımın hiç birinden nasibini almıyorlar.Üstelik 11.ve 12. Sınıfta okuyan öğrencilerin yüzde doksan beşine teşvik verilmemesi de işin cabası. Teşvikle alakalı tüm özel okul kademelerinde son ikide okuyan öğrencilerin ailelerine hakkaniyetle davranılmadığı öncelerden kulağımıza gelen haberler arasında.Hal böyle olunca öğrenciler Devletimizin onlara “üvey evlat” muamelesi yaptığı düşüncesinde.

 

ÖZEL OKULDA OKUYAN HERKES ZENGİN Mİ…?

Özel okulda çocuklarını okutan veliler bu durumdan çok rahatsız. Ortalama 10-15 bin Tl verip çocuklarımızı zor şartlarda kısa yoldan meslek sahibi yapmak için bir çok ihtiyacımızdan fedakarlık yaparak okutmaya çalışıyoruz.Bunun üzerine staj yapmaları için okulumuz ve hastaneler; protokol için öğrenci başına 4 bin Tl bizden ücret talep ediyorlar. Yani sigorta primini, staj ücretini, yemek bedelini bizlerden talep ediyorlar deyip konunun gerek bölgemiz siyasi yöneticileri gerekse bizleri temsil eden Milletvekillerimizce “Bakanlar Kuruluna” taşınıp ivedilikle soruna çözüm getirmelerini bekliyorlar.

 

HANİ SAĞLIK MESLEK LİSELERİ ÇOK CAZİPDİ…?

NEDEN TEŞVİK VERİP ÖZEL OKULLARA YÖNLENDİRDİNİZ…?

 

Vatandaş art arda soruları sıralıyor.Kontenjan açığı hiç mi yok?Neden Özel okullara yönlendiriliyoruz?Devletimiz o zaman neden okul sayını arttırmadı.? Neden zamanında çocuğumuzun eğitim gördüğü okul, hastanelerle yaşanan sıkıntıları bize yansıtmadı . Anlaşılan devletimiz de açılan bu okullardan pişmanlık duydu. Çünkü;o kadar çok hemşiremiz var ki;yüzyılın beklide en çok işsizler ordusu onlar olacak.Öğrencilere yataklı hastanelerde staj yeri bulma sıkıntısı var.Bundan mütevellit 18 Ocak 2014 tarihinden sonra sağlık meslek liselerini tercih edenler” hemşire yardımcısı “olarak mezun olabilme zorunluluğu getirdiler.Hem teşvik ver “devlette okuma özele git” diye hem de”üvey evlat” muamelesi yap.

ÖZEL OKULLARDA OKUYAN ÖĞRENCİLERE STAJ ÜCRETİ ÖDENMEYECEĞİNE DAİR BİR HÜKÜM VAR MI…?

Emanet;” Derneğimize başvuran onlarca mağdur vatandaşımız var. Staj parasını ödemekte güçlük çeken velilerimizin çocukları da staj ücretini ödeyemedikleri için stajları da muallakta.Vatandaşlardan bazılarının ifadesine göre;Şimdilik adlarını deşifre etmek istemediğimiz ilçemiz okullarından birinde ikinci döneme kadar staj ücretini ödemeyenlerin staj hakları sona erecek ve sınıfta kalacaklardır diye tenkitler var.Bu velilerimiz haklarını aramak için Sağlık Bakanlığına,Milli Eğitim Bakanlığına,Çekmece Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine,İstanbul Valiliğine,Bimer’e, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü,Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, Büyükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü olmak üzere ilgili bir çok mercie yazılı ve ziyaretle başvuruda bulundular.Halen konuyla ilgili elle tutulur bir cevap yada çözüm bulunmamıştır.” dedi. Konunun bizzat takipçisi olacağını söyleyen Emanet yetkilere sorarım “Özel Okullarda okuyan Öğrencilere “Staj ücreti” ödenmeyeceğine dair bir Hüküm var mıdır.?Hangi gerekçe ile Devlet okulunda okuyan – Özel okulda okuyan öğrenci ayırımı yapılmaktadır.? Vatandaşta bu soruların cevabını merak etmektedir. Ayrıca ilçemizde mağdur sayısının ciddiyetini ifade etmek üzere derneğimize başvuran velilere “imza kampanyası” başlatalım önerisinde bulunduk.Şu anda 50 yi aşkın veliden imza alındı.Veliler aralarında organize olup kalan 56 velinin imzası tamamladıktan sonra dosya halinde ilgili ve yetkili makamlara sunulacaktır “ diyerek sözlerine son verdi.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.