enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

10 Yıl Geriye Dönük Dosya Masraflarınızı Geri Almaya Devam Ediyoruz

10 Yıl Geriye Dönük Dosya Masraflarınızı Geri Almaya Devam Ediyoruz
09.11.2015
113
A+
A-

KAMUOYUNA DUYURULUR…

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Sevgi Emanet; Tüketicileri yakından ilgilendiren bazı konularla ilgili basın açıklaması yaptı.

Emanet; bugünlerde tüketicilerimiz Hakem Heyetinden gelen “kredi kartı aidatı” ile ilgili başvuru dilekçelerinin “red” kararıyla birlikte derneğimize geliyorlar. Çünkü 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanununa göre kredi kartı aidatları başvuruları 28 Mayıs 2014 ten önce “kabul” edilmiş ve binlerce tüketici bu ücretleri geri almışlardı.6502 sayılı kanunla bu ezber bozuldu ve denildi ki; tüketiciler” kart aidatı ödemek istemiyorlarsa bankalarından aidatsız kredi kartı talebinde bulunmalı” Bu ibare işin rengini değişti. Çünkü bunun açılımı aynı zamanda kredi kartı aidat bedellerini artık yasallaştırdık,gerisi bankanızla aranızda demek. Ve 28 Mayıs’tan öncesi yada sonrası diye bir ibare konup açıklama yapılmadığı içinde  tüketiciler yine mağdur oldu.Bu tarihten önce ödenmiş aidatlarda uçtu gitti.Şahsım olarak Kaymakamlıkta Hakem Heyeti üyesiyim.Ve dışarıda bu konuyla ilgili yaşana tüm mağduriyetleri biliyorum.6502 sayılı kanuna sığınan bazı bankalar bu tarihten sonra kabul çıkan kararları mahkemeye vermeye başladılar ve hemen hemen tüm davaları kazandılar.Yani tüketicilerin üç kuruş alacaklarına birde “ vekalet ücreti” ve “mahkeme masrafları” eklenerek astarı yüzünden pahalıya mal ettirdiler.Bu iki ücretin toplamı sekiz yüz lirayı aşıyor.Hal böyle olunca; hem Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı hem de Tüketicilerimizi temsilen Tüketici Hakem Heyeti Üyesi olarak bu tarihlerden öncesi yada sonrası fark etmez “kredi kartı” aidatlarınızla  ilgili başvurularınıza “kabul” kararı vermek şahsım adına konuşayım etik ve doğru değildi.Böyle bir karara imza atmam.Bunun için başvurularınız red kararı ile sonuçlanmıştır diyen Emanet ;”her birinizin cebinden çıkacak fazladan  bir kuruş bile şahsımı ve derneğimizi derinden üzer.” İfadesinde bulundu.

GÜMRÜK BAKANLIĞIMIZA SESLENİYORUM…

Emanet ; Seçim öncesi Gümrük ve Ticaret Bakanımız olan  Sayın Cenap Aşçı Beyi ulusal basından takip ettim.Açıklamalarında “tüketici kanununa muhalefet eden bankalarla ilgili inceleme yaptıklarını ve Bankalara kanun dışı uygulama yaptıklarında Kabahatler Kanununda ne yazıyorsa ona göre muamele ettiklerinin altını çizdi.Bende buradan basınımız aracılığı ile diyorum ki;

BAZI BANKALAR ARŞİV ÜCRETLERİNDE SINIRLARI YİNE AŞTI…

Bu gün Bakanımız kim olursa olsun biliyorum ki bu uygulama devam edecek.Bunu neden söylüyorum 6502 sayılı Kanun; Finansal tüketicilerin bankalarından  özellikle dosya masraflarının iadesi için sözleşme, arşiv araştırma ücreti vs dekont talep ettiklerinde ilk yıl için herhangi bir ücret alınamayacağı,sonraki yıllar içinde MAKUL ücretler tahsil edileceğinin altını çizmişti.  Ancak bu yasak bazı Bankalar tarafından delindi.Tüketiciler dosya masraflarını geri almak için bankasından aldığı dekontlara hala fahiş ücretler ödüyor.

BAZI BANKALAR DOSYA MASRAFI ÜCRETİNDE SINIRLARI AŞTI.

Yine 6502 sayılı Kanuna göre tüketiciler ; Kredi kullandıklarında kredi tahsis ücreti,dosya masrafı vs. ad altında kesintiye maruz kalıyorlar.Yani bu kanunla binde beşe kadar komisyon almalarının da yolu açıldı.Örneğin 200 bin liralık bir konut kredisi kullanan vatandaş, 1000 lira dosya masrafı  ücreti ödeyecek. Fakat bunun uygulamada böyle olmadığını derneğimize gelen bazı tüketicilerimizin dekontların dan anlıyoruz. Ve aradaki farkı bankasından geri alması için tüketicilerimize Hakem Heyetine itiraz etmek üzere dilekçe vermelerinde yardımcı oluyoruz.Ve aradaki bu farkları da geri alıyoruz.

10 Yıl Geriye Dönük Dosya Masraflarınızı Geri Almaya Devam Ediyoruz…!

Finansal tüketicilerin tüketici kredisi, konut kredisi (ticari krediler hariç)03/10/2014 tarihinden önce kullanmış olduğunuz kredilerin 2200 TL ye kadar olan masraflarını(dosya masrafı, tahsis ücreti, istihbarat ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti vs.)geri almak için delil niteliği taşıyan belgelerinizle birlikte derneğimize ya da bağlı bulunduğunuz ilçe hakem heyetine başvuruda bulunmanız yeterli. Bu tarihlerden sonra kullanmış olduğunuz kredilerde masraf kesintisi binde beşi geçiyorsa yine haklarınızı arayınız. 2200-3300 TL arasındaki meblağlar için İl hakem heyetlerine,3300 TL üzeri meblağlar için Tüketici Mahkemelerine başvuru yapmanız gerekiyor.

Emanet sözlerine bir fıkra anlatarak son verdi.

Babası, okuldan gelen oğluna:
-Bugün okulda ne yaptınız, diye sormuş.
Çocuk da:
-Fen bilgisi dersinde deney yaptık, demiş.
-Peki, yarın ne yapacaksınız?
-Deneyde yıkılan duvarı yapacağız babacığım…! demiş. Tüketicilerin menfaati doğrultusunda duvarların yıkılmaması için tüm deneylerin takipçisi olacağız…!

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.