enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5574
EURO
35,0123
ALTIN
2.435,30
BIST
9.775,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Boğazda “Ekmek Parası” Mücadelesi

Boğazda “Ekmek Parası” Mücadelesi
24.02.2017
126
A+
A-

Çanakkale Boğazı’nda balıkçılar, gece yarısı başladıkları zorlu mücadelelerini sabaha dek sürdürüyor.

 Çanakkale Boğazı’nda balıkçılar, gece yarısı başladıkları zorlu mücadelelerini sabaha dek sürdürüyor. Teknolojik cihazlarla profesyonel yöntemlerle avlanan balıkçılar, istavrit, lüfer ve sardalye balığı arıyor.

Akşam saatlerinde “Uysal-1” isimli tekneleriyle “Vira Bismillah” deyip denize açılan avcılar, sabah saatlerine dek boğazı boydan boya turluyor. Kaptan Hasan Karabiber’in son teknoloji cihazlarla boğazdaki tarama işleminin ardından “hazır olun” çağrısıyla ağlar, personel tarafından mavi sulara bırakılıyor.

Yaklaşık 700 metre uzunluğundaki ağlar yavaş yavaş boğazın serin sularına gömülürken, 30 kişilik mürettebat da denizden çıkacak nasiplerini bekliyor.

Bir süre sonra denizden ırgatlar yardımıyla çekilen ağlar, yine görevli personelce balıklardan temizleniyor. Cinslerine göre ayrıştırılıp kasalara yerleştirilen balıklar teknede deniz suyundan üretilmiş buzla kaplanıyor.

Kaptan Hasan Karabiber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boğazda profesyonel anlamda balık avladıklarını söyledi. Bu konuda teknelerinin de bazı özelliklere sahip olduğunu ifade eden Karabiber, balıkları teknelerindeki özel sistem sayesinde deniz suyu kullanarak elde ettikleri buzlarla kapladıklarını belirtti.

Balık yakalamak için çok çaba sarf ettiklerini anlatan Karabiber, “Kulağımız sürekli meteorolojide, hava durumunda. Yeri geliyor haftalarca, aylarca ailelerimizin yanına gidemiyoruz. Çanakkale Boğazı’nda gece geç saatler olmasına rağmen ağlarımızı denize bıraktık. Sarıkanat, lüfer, istavrit, sardalye gibi balıklar yakalıyoruz. Sabah erken saatlere kadar balığın peşinden gidiyoruz. Havalar soğuk, şartlar ağır ama yine de ekmeğimizin peşindeyiz. Teknemizdeki özel buz makinesiyle deniz suyu kullanarak hazırladığımız balığı daha kaliteli olarak tüketiciye ulaştırabiliyoruz.” dedi.

“Hepimiz geçimimizi balıktan sağlıyoruz”

Karabiber, vatandaşlara en taze balığı en iyi şekilde yakalayıp göndermeye çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ağlarımızı denize bıraktığımızda 700 metrelik bir alanı kaplıyor. Zaman zaman denizin dibindeki kayalara takılıyor ve yırtılıyor. Sezon bitiminde ise bu ağlarımızın bakımını yapıyoruz. Teknemizde 30 kişi çalışıyor. 30 haneye ekmek veriyoruz. Kendimiz de 3 kardeşiz. Hepimiz geçimimizi balıktan sağlıyoruz. Masraflarımız ağır oluyor ama yine de Allah bereket versin”

Aşçı Evren Diyar ise teknede her gün öğle yemeğinde mutlaka balık yenildiğini söyledi.

Personelin yemeğine çok dikkat ettiklerini dile getiren Diyar, ” Sabah kahvaltısında tahin pekmezi ihmal etmiyoruz. Sebze yemeklerini de genelde akşam yemeğinde yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Teknede bulunan iki buz makinesi sayesinde denizden alınan su, buz haline dönüştürülerek buzhanede depolanıyor. 24 saatte 10 ton buz yapabilen sistem, balığın bu sayede bozulmadan korunmasına ve tüketiciye daha iyi şartlarda ulaştırılmasına katkı sağlıyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.