enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3109
EURO
35,0805
ALTIN
2.279,41
BIST
8.962,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Çan Akortçusu Sürüler İçin Mesaide

Çan Akortçusu Sürüler İçin Mesaide
23.03.2017
127
A+
A-

Kırklareli’de yaşayan Mustafa Şahin, askerlikten sonra meslek edindiği “çan akortçuluğu”ndan yıllardır geçimini sağlıyor.

 Kırklareli’de yaşayan Mustafa Şahin, askerlikten sonra meslek edindiği “çan akortçuluğu”ndan yıllardır geçimini sağlıyor.

Küçük yaşta çobanlık yaparken küçükbaş sürüsündeki çanların sesini beğenmeyince zilleri akort etmeye başlayan Beypınarlı Mustafa Şahin, çanda melodik ses arayışına, askerliğini bandoda yapması sonrası daha da ağırlık verdi.

Nota ve makam bilgisiyle vatani hizmet sonrası köyüne dönen Şahin, çan akordunda ustalaştı. Namı kısa sürede Trakya’ya yayılan 70 yaşındaki Şahin’e çan akort ettirmek için Trakya’nın her yöresinden çok sayıda çoban ve hayvan sahibi geliyor.

Beypınar köyündeki evinin bahçesinde bulunan atölyesinde çanları çekiç, iye törpü, pense ile akort eden Mustafa Şahin, bu işten elde ettiği gelirle geçimini sürdürüyor.

Şahin, çanların akort ayarını büyüklüklerine göre 5-10 lira arasında değişen ücretle yapıyor.

“1, 2, 3 numara mı, tatlı ses mi?”

Mustafa Şahin, AA muhabirine çocukluk döneminde başlayan ve 63 yıldır süren ilginç zanaatını anlattı.

Severek yaptığı mesleğini bırakacağı kimsenin olmadığını, “Mesleğimi ne çocuklarıma ne torunlarıma ne de bir başkasına sevdirdim. Ölene kadar bu mesleği götürürüm, sonrası yok.” diye konuştu.

Pazardan alınan çanların seslerini hiç beğenmediğini belirten Şahin, şunları kaydetti:

“Pazardan aldığımız çan sesleri kulağa hoş gelmiyor. Çanlara güzel sesler vererek güzel melodiler çıkmasını sağlıyorum. Kulağa en hoş gelen sesi çana vermeye çalışıyorum. Her çana ayrı bir ses yüklüyorum. Sesleri ise 1 numara, 2 numara, 3 numara ve tatlı ses olarak dört gruba ayırdım. Çana göre kulağıma hangisi hoş geliyorsa onu yüklüyorum. Bölgede benden başka çan akortçusu yok. Akort işlemi için 5- 10 lira alırım. Bir zil çanla bazen iki gün uğraştığım oluyor. Sesini beğenene kadar iyelerim, çekiçlerim. Çan hayvanın boynuna özellikle keçilerde birbirini takip etsin diye asılır. Çanın sesi hoş olmazsa hayvan birbirini kaybedebilir.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.