enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

‘Manta’ türü 14 vatoz, sergilenmek üzere Beylikdüzü’nde

‘Manta’ türü 14 vatoz, sergilenmek üzere Beylikdüzü’nde
17.03.2017
139
A+
A-

Balıkçıların Akdeniz’de avlanırken yakaladıkları her biri 150-200 kilo ağırlığındaki ‘Manta’ türü 14 vatoz, Beylikdüzü’ndeki ‘Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde sergilenmek üzere İstanbul’a getirildi.

 Balıkçıların Akdeniz’de avlanırken yakaladıkları her biri 150-200 kilo ağırlığındaki ‘Manta’ türü 14 vatoz, Beylikdüzü’ndeki ‘ Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde sergilenmek üzere İstanbul’a getirildi.

Mantaların sergilenmesi sosyal medyada tepki çekerken, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, Türkiye’nin bu balıkların avlanmasını yasaklayan uluslararası anlaşmaya imza attığı halde yasağa ilişkin düzenleme yapmadığını söyledi.

AKDENİZ’DE YAKALANDILAR İSTANBUL’A GETİRİLDİLER

Balıkçı Kenan Balcı, kendisini tanıyan İzmirli balıkçıların Akdeniz’de avlanırken, okyanuslardan gelen ‘Denizlerin Batman’i olarak nitelendirdiği dev vatozlardan 14’ünü yakalayarak kendisine gönderdiklerini söyledi. 45 yıllık balıkçı Balcı, bunları 2 gün daha işyerinin önünde sergileyeceğini, meraklılarının ve bu konuda eğitim gören öğrencilerin gelip inceleyebileceğini, daha sonra mumyalayarak balık ve tüm deniz canlılarına duyduğu ilgi nedeniyle oluşturduğu ‘ Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde oluşturacağı havuzda sergileyeceğini söyledi. Vatozları görmeye gelenlere bilgi veren Kenan Balcı, şöyle dedi:

“Bunlar göçmen balık. Okyanuslardan Akdeniz’e geldi ve yakalandı. Mumyalanarak Türkiye Deniz canlıları Müzesi’nde sergilenecek. 100, 200 sene sonra insanlarımız görebilecek. 20 seneden bu yana ilk kez bu büyüklükte geldi. Her biri 150-200 kilo ağırlığında. Daha önce gelenlerden en büyükleri 5-10 kiloydu. Bunları mumyalarken özel yöntemlerle içi, ilikleri, kanı alınacak. Kurutulacak. İşlemi çok. Balık akar, kokar yok olur. Ama biz bunları ölümsüzleştireceğiz.”

Balcı, bu balıkların zararsız olduğunu vurgularken, “Derin bu balıkları kuzu gibi uysaldır. Bazıları görüntüsünden ürküyor. Bunları yiyen de var yemeyen de. İnsanlarımızın bazıları ‘Denizden babam çıksa yerim’ diyor. Bazıları ise, ‘Kesilince kanı akmayan, yumurtlamayan yani doğuran balığı yemeyiz’ diyor.”

TÜRKİYE’NİN İMZALADIĞI KORUMA ALTINDAKİ BALIKLAR ARASINDA

Uluslararası alanda koruma altındaki balıkların Akdeniz’de avlanması, sosyal medyada büyük tepki topladı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, Akdeniz’in yerlisi olmayan, uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan göçmen ‘Manta’ türü 14 vatozun avlanma yasağına ilişkin Türkiye’nin de sözleşmeyi imzaladığını ancak, uygulamaya geçirmediğini söyledi. DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, Akdeniz’de yakalanan her biri 150-200 kilo ağırlığındaki, 30 vatozdan 14’ünün İstanbul’a getirildiğini, eti para etmeyen bu balıkların avlanarak bir anlamda katledildiğini söyledi. Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, terminolojiye göre ‘Vatoz’ olarak tanımlanan bu balıkların bunların okyanusta yaşadığını Akdeniz’e ‘Misafir’ olarak geldikleri sırada avlandığını anlattı. Yard.Doç.Dr Tonay, şöyle dedi:

“TÜRKİYE İMZALADI, YASAL DÜZENLEMEYİ YAPMADI”

“Bunlar, yassı kıkırdak balıklar. Türkiye, bunların korunmasına ilişkin uluslar arası anlaşmalara imza atan bir ülkedir. Ancak, maalesef yasal düzenleme yapılmadı. Bu nedenle su ürünü olarak avlanması yasak değil. Uluslararası anlaşmaların uygulanabilmesi için tebliğ eksikliği var. İlk günden bu yana konunun takipçisiyiz. Bu 30 balık geçen cumartesi günü avlandı. 14 tanesi İstanbul’a sergilenmek üzere getirildi. 10 tanesi kesilerek Yunanistan’a satıldı. Bir süreden bu yana üzerinde çalıştığımız 11 türün avlanmasının yasaklanması konusunda başvurularımız var. Keşke bunlar avlandığı görüldüğü anda tekneye alındığı anda tekneye alınmasaydı. Eti balıkçılık açısından para etmez. Türleri giderek azalan bu 30 balığın yakalanması çok kötü oldu. Aralarında bu türün de bulunduğu balıkların yasaklanması için çalışmalar tamamlanmak üzere.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.