enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5827
EURO
35,0155
ALTIN
2.461,48
BIST
9.905,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Trakya tek ses: Şeker vatandır, vatan satılmaz!

Trakya tek ses: Şeker vatandır, vatan satılmaz!
27.03.2018
130
A+
A-

Trakya’da binlerce vatandaş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı birlik oldu, ‘Fabrikalarımızı terk etmeyeceğiz’ dedi

14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi girişimine karşı siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları ve kitle örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Trakya Şeker Platformu, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde “Şeker vatandır, vatan satılmaz” yürüyüşü düzenledi. Eski Lüleburgaz Hükümet Konağı önünde toplanan binler, Kongre Meydanı’na yürüyerek şeker fabrikalarına sahip çıktı.

 

Aralarında CHP, Vatan Partisi, Petrol-İş Sendikası’nın bulunduğu çok sayıda örgütün katılım sağladığı yürüyüşün varış noktası Kongre Meydanı’nda, Şeker-İş Sendikası Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık basın açıklaması yaptı. Saltık, “Hiçbir ayrım gözetmeden, el ele omuz omuza verip tek ses tek yürek olup şeker fabrikalarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

 

 

TÜKETİM ARTTI ÜRETİM DÜŞTÜ

 

1987 yılında Alpullu Şeker Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başladığını belirten Saltık, şöyle konuştu: “O zaman fabrikamızda 500 bin ton pancar işleniyor ve bin 100 işçi çalışıyordu. Bugün 120 bin ton pancar işleniyor, 180 işçi çalışıyor. 1987 yılında Türkiye’nin nüfusu 50 milyon, şeker fabrikalarının toplam şeker üretimi 2.5 milyon tondu. Bugün nüfusumuz 80 milyon olmuşken şeker üretimi 2 milyon 200 bin tona düştü. Türk halkının kişi başına şeker tüketimi 30 yılda ikiye katlanmışken nasıl oluyor da şeker üretimimiz düşüyor?”

 

Hükümete atıf yaparak, ‘Nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürdük’ diyenlerin inandırıcı olmadığını söyleyen Saltık, “Bugün Türk halkının yediği gıdaların yüzde 70’inde nişasta bazlı tatlandırıcılar kullanılmaktadır” dedi.

 

 

‘FABRİKALARIMIZI TERK ETMEYECEĞİZ’

 

Saltık, şu ifadeleri kullandı: “1998’de pancar üretimine kota konuldu. O günden bugüne kadar şeker fabrikalarına bir tek işçi dahi alınmadı. Ama Trakya’nın her köyünde her beldesinde Alpullu Şeker Fabrikası sayesinde ekmeğini kazanmış, çocuklarını geçindirmiş insanlarımız var. 1926’dan bu yana 90 bin kişinin sigortasını ödeyen fabrikalarımızın pancarını üreten işçisini, taşıyan nakliyecisini, pancardan çıkan küspeyi kullanan besicisini; Trakya’nın geçim kaynağını bertaraf etmeye çalışıyorlar. Bizden Trakya’nın yok edilişine sessiz kalmamızı istiyorlar. ‘Sizleri başka fabrikalara göndereceğiz’ diyorlar. Biz bu topraklarda doğduk. Dedelerimiz, babalarımız gibi bu fabrikalarda çalıştık. Hiçbir yere gitmeyeceğiz, fabrikalarımızı terk etmeyeceğiz.”

 

 

‘KOTAYI KALDIRIN DESTEK VERİN’

 

“Bugün nişasta bazlı şekere destek verenler, şeker fabrikalarını satmaya çalışanlar, mısıra dekar başına 100 TL destek verirken pancarı neden desteklemiyorlar?” diye soran Saltık, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa’nın bütün ülkeleri pancara destek verirken bizim hükümetimiz bu desteği pancar üreticisinden neden esirgiyor? Bizi yönetenlere sesleniyorum: Mısır üretimine verdiğiniz dekar başı 100 TL desteği pancara da verin, kotaları kaldırın, sonra gelin birlikte hesap edelim. Avrupa’nın işçisi mi daha ucuza üretiyor yoksa Türk işçisi mi; hodri meydan, buyurun görelim.

 

Pancara destek vermiyorlar, fabrikalara yatırım yapmıyorlar, teknolojiyi yenilemiyorlar ondan sonra çıkıp meydanlarda şeker fabrikalarının zarar ettiğinden bahsediyorlar. Şeker fabrikalarımız kesinlikle zarar etmiyor. Ben buradan bir işçi olarak, bir sendikacı olarak, bir yurttaş olarak ve bir baba olarak sesleniyorum: Geleceğimiz olan çocuklarımıza kıymayın, ülkemizin geleceğini karartmayın. Gelin bu yanlıştan dönüp fabrikalarımızı özelleştirmeyelim, satmayalım, kapatmayalım.”

 

CHP Genel Başkan Yardımcı Veli Ağbaba da Lüleburgaz’da ‘vatan, şeker, ekmek ittifakı’ kurulduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu fabrikaları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit kurmuş; Allah rahmet eylesin. Söylemek istediğim şey şu. Türkiye’de 90 yıldan beri görev yapan sağcı, solcusu, muhafazakarı, sosyal demokratı herkes şeker fabrikası kurmuş. O nedenle diyoruz ki şeker bizim için ortak mesele, ortak sorundur.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.