enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4491
EURO
34,7379
ALTIN
2.437,04
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği Basın Açıklaması

Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilciliği Basın Açıklaması
25.08.2015
98
A+
A-

BASINA VE KAMUOYUNA

ÇORLU’DAKİ KİMYA FABRİKASI YANGINI ÜZERİNE:

ÇEVRE VE GÜVENLİK POLİTİKALARI OLMADAN ALINACAK BÜTÜN ÖNLEMLER YETERSİZDİR!

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bir kimyasal ürün fabrikasında dün sabah yangın çıkmış ve 6 saat sonunda söndürülebilinmiştir. Türkiye’de sanayinin gözde alanlarında birisi olan Çorlu’da yaşanan bu yangın ile Ülkemizde Çevre ve Güvenlik Politikalarına Çevre Mühendisleri Odası Trakya Bölge Temsilcililiği olarak dikkat çekmek istiyoruz.

Türkiye’de yürürlükte olan bir Endüstriyel Kaza Politikası ve Düzenlemesi yok!

Türkiye’de Büyük Endüstriyel Tesislerde yaşanacak kazalara karşı engelleyici yada zararlarını azaltıcı bir mevzuat ne yazık ki yürürlükte değil. Avrupa Birliğinde 1996 yılında Büyük Endüstriyel Kazalar Direktifi kabul edilmiş ve Avrupa Ülkelerinde bu direktif yıllardır uygulanmaktadır. Bu direktif acı bir Çevresel Felaketi her zaman hatırlaması adına SEVESO direktifi olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de ise SEVESO direktifi ilk defa 2010 yılında yayınlanmış ancak 2 kez ertelenmiştir. Bu geçen zaman zarfında ise yönetmelik hiç bir şekilde yürürlüğe girmemiştir. Güncel mevzuata göre 2016 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenmektedir.

Kaza, Mali boyutlarından öte Çevresel Bir Felakettir.

Geçirmiş olduğumuz kaza sadece üretilen kimyasallar maddelerin maddi değer kaybının ötesinde Çevresel anlamda en büyük kirlilik kaynaklarında birisi olmuştur. Bu tür kazalarda başlıca yanma gazları olarak Karbonmonoksit (CO), Hidrosiyanik asit (HCN), Nitrik oksitler (NOx), Formaldehit (CH2O), Benzen (C6H6) gibi çok zehirli toksik gazları ortaya çıkarmaktadır.

Bunların yanısıra birçok kanserojen etki yapan yanma gazı da çevreye yayılmaktadır. Bu zehirli gazlar doğrudan atmosferde dağılmakta ve kazanın etkileri başlıca bölgemiz olmak üzere havada, su kaynaklarında ve toprakta görülmekte ve toksinler besin zincirine katılmaktadır.

Büyüyen Bölgemizde sorunları değil çözümleri konuşalım!

Yeni sanayinin göz bebeklerinden olan Bölgemiz üretim tesislerinin yarattığı çevresel etkinin yanı sıra kaza tehlikeleriyle her geçen gün daha fazla karşı karşıya gelmektedir. Sanayi potansiyelini büyümesi sadece kazaları sonrası hava kirliliği riskini değil sızıntı ve doğrudan toprak ve su kirliliği tehlikelerini beraberinde getirmektedir. Yapılacak çalışmalarla bilimsel olarak büyük oranda kazalar önlenebilir olmakla beraber yaşanabilecek kazaların etkileri de azaltılabilir.

Bu bağlamda daha büyük felaketler yaşanmadan bölgemizde bütün kurum ve kuruluşların çabaları ile ortak politikaların geliştirilmesi önemlidir. Başta Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri olmak üzere Sanayi ve Ticaret Odaları, OSB’ler, Sanayi Dernekleri, Çevre Örgütleri ve TMMOB’a bağlı diğer meslek odalarını bu konularda ortak çalışmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla,

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

TRAKYA BÖLGE TEMSİLCİLİLİĞİ

Çorlu – 07.07.2014

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.