enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5370
EURO
34,9593
ALTIN
2.456,46
BIST
9.880,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İstanbul’un Yüzü Temizlendi

İstanbul’un Yüzü Temizlendi
25.08.2015
109
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denizlerde ve boğazlarda biriken çöpleri bertaraf için “Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması” projesini 2013 yılında başlattı.
İstanbul Eylem Planı kapsamında geçen yıldan itibaren boğaz yüzeyinden katı atıkları toplanarak bertaraf edilmeye başlandı.
Bakanlık boğaz yüzeyinde en çok; pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar ile karşılaştı. 2017 yılında ise, denize kıyısı bulunan tüm illerde deniz çöpleri stratejik eylem planları uygulanacak.
İstanbul’da kıyı temizliği, 5 temizlik personeli ve 1 ekip sorumlusundan oluşan 29 mobilize ekip 174 adet temizlik personeli, 4 şoför ve 16 idari personel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özenle gerçekleştiriliyor. Temizlik faaliyeti 12 ay boyunca haftanın 7 günü 8:00 – 18:00 saatleri arasında çöp yoğunluğu, günlük hava koşulları, kıyı temizlik haritası ve kamera görüntüleri göz önüne alınarak hazırlanan plan doğrultusunda yapılıyor.
4 bin 357 m3 katı atık toplandı
İstanbul genelinde denizde yüzer vaziyette bulunan katı atıklar; Deniz Yüzeyi Temizleme Tekneleri ile denizden toplanıyor. Teknelerde, toplanan atıklar belirlenen kıyı tahliye noktalarından Hidrolik Sıkıştırmalı ve Vinçli Atık Toplama Aracı tarafından alınarak atık depolama merkezlerine götürülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gerçekleşen temizlik çalışmaları kapsamında geçen yıl İstanbul boğazının yüzeyinden 4 bin 357 m3 katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinde en çok; pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.
Çöpün hareketliliğini en çok etkileyen faktör rüzgâr
İstanbul’da hava şartlarına göre deniz yüzeyinde en çok çöplerin biriktiği yerler: “Büyükdere, Tarabya, İstinye, Baltalimanı Ve Bebek Koyları, Kuruçeşme Sahili, Eminönü, Sirkeci, Balat, Eyüp, Yeşilköy, Beykoz (Tokatköy, Paşabahçe, Çubuklu) Koyları, Kuleli, Kadıköy Koyu, Kurbağalıdere, Caddebostan, Tuzla Marmados.”
Yılın 120-130 günü kuzeydoğudan esen poyraz rüzgârı ve ortalama yılın 150 günü güneybatıdan esen lodos rüzgârı İstanbul’da deniz yüzeyinde çöplerin birikmesine sebep oluyor. Örneğin, deniz yüzeyi temizliği yapılacağı gün lodos rüzgârı etkili ise mutlaka Kuleli Askeri Lisesi’nin önünde çöp birikiyor.
İstanbul lodos ve gündoğusu rüzgarları etkisi altında iken, çöp birikme noktaları; Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, kazıklı yon önleri, Yenikapı İDO terminali ve balık hali, Kadıköy ve Bostancı civarı, yaz aylarında ise İstanbul’un batı (Trakya) kısmındaki plajlar olarak listeleniyor.
İstanbul yıldız ve poyraz rüzgârları etkisi altında iken, kısaca çöp birikme noktaları; Deniz Ticaret Odası önü, Eminönü Deniz Otobüsleri önü, Haliç’teki Deniz Ticaret Üniversitesi önü, Ağaçlı, Karaburun, yaz aylarında ise Şile ve köyleri olarak listeleniyor.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.