enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5433
EURO
34,9809
ALTIN
2.418,96
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

PAÇALI’YA ŞOK SUÇLAMA!

PAÇALI’YA ŞOK SUÇLAMA!
25.08.2015
124
A+
A-

Hatırlanacağı gibi Reyhanlı’da 11 Mayıs tarihinde meydana gelen patlamada 54 kişi hayatını kaybetmişti. Patlamadan bir hafta kadar sonra, Redhack tarafından yayınlanan Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait belgelerde, düzenlenen saldırının Jandarma İstihbarat Dairesi tarafından bilindiği ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, belgelerin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada; belgelerin, santralde görevli Jandarma Er Utku Kalı tarafından cep telefonuyla kaydedilerek dışarı sızdırıldığını söylemişti.

UTKU KALI VE ERMAN PAÇALI İÇİN 25 YIL HAPİS İSTEMİ!
Geçtiğimiz günlerde Radikal Gazetesi’nde yayınlanan habere göre; Utku Kalı’yla ilgili ‘devletin gizli belgeleri temin ve açıklama’ iddiasıyla ve 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. Sivas’taki 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede; 21 Mayıs’ta Amasya İl Merkez Jandarma Komutanlığı santralına gönderilen dört adet belgenin, santralde görevli er Utku Kalı tarafından alındığı savunuldu. Kalı’nın bu belgelerden birer adet yerine ikişer adet çoğalttığı, bir nüshayı komutanına verirken, diğerini kendisine ayırdığı iddia edildi. Kalı’nın elindeki istihbarat notlarına ‘gizli’ ve ‘ivedi’ damgası vurduktan sonra Erman Paçalı’ya cep telefonu yoluyla gönderdiği savunuldu. Telefonda yapılan incelemedeyse Kalı ile Paçalı arasında o gün iki kez görüşme olduğu; belgelerin saat 18.53 ve 18.54’te gönderildiği ileri sürüldü. Kalı’nın telefonunda, ‘keybord’ adı verilen hafıza sisteminde yapılan araştırmada bulunan binlerce kelime yan yana getirilerek, anlamlı cümle oluşturulmaya çalışıldı. Kelimeleri art arda sıralayan savcılık, Kalı’nın bu yazışmalarını delil saydı. 


CASUSLUK SUÇU SAYILDI

İddianamede, Jandarma Genel Komutanlığı’nın görüşü doğrultusunda, Kalı’nın gönderdiği savunulan dört belgenin ‘devletin güvenliği, iç ya da dış siyasal yararları bakımından ve niteliği açısından gizli kalması gereken’ nitelikte olduğu kaydedildi. Er Kalı’ya ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin belgeleri açıklama’ suçlarını zincirleme işlediği gerekçesiyle 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Er Kalı hakkındaki dava Sivas 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülecek. Savcılık, er Kalı’nın belgeleri gönderdiği iddia edilen gazeteci Erman Paçalı’yı da aynı suçla itham etti. Fakat Paçalı’nın dosyasını, ‘sivil kişi’ olduğu için ayırarak, Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini istedi.

PAÇALI: “BELGELERİ BANA YOLLASA YAYINLARDIM!” 
Radikal’de yayınlanan haberin ardından gazetenin muhabiri İsmail Saymaz, Erman Paçalı’yı telefonla arayarak konuyla ilgili görüşmek istediğini belirtti. Söz konusu iddianameyi ve yayınlanan haberi telefonda öğrenen Paçalı, kısa süreli şok geçirdi. Utku Kalı ile herhangi bir telefon görüşmesinde bulunmadığını dile getiren Erman Paçalı, “Utku Kalı tarafından şahsıma herhangi bir belge gönderilmemiştir. Gönderilmiş olsaydı bir gazeteci olarak bizzat kendim yayınlardım. İddia edildiği gibi Utku Kalı ile telefon görüşmelerim olmamıştır” dedi.

AÇIKLAMA RADİKAL’DE YAYINLANDI
Erman Paçalı ile görüşen İsmail Saymaz’ın haberi, 23 Temmuz 2013 tarihli Radikal’de şu şekilde yayınlandı:

“Er Kalı’yı tanıdığını ifade eden Paçalı, fakat kendisine bir bir belge gönderilmediğini, o gün aralarında görüşme yaşanmadığını savundu. Paçalı, ‘Şunu açıkça ifade edebilirim ki, dosyada bu iddialar mevcut ise Türkiye’de suça göre delil üretmek, hukukun prosedürü olmuş demektir. Utku Kalı tarafından şahsıma herhangi bir belge gönderilmemiştir. Gönderilmiş olsaydı, gazeteci olarak bizzat kendim yayınlardım. İddia edildiği gibi Kalı ile telefon görüşmelerim olmamıştır’ dedi.

‘KİMSE İFADEMİ ALMADI’ 
Bugüne kadar adli makamlar tarafından bilgisine başvurulmadığını anlatan Paçalı, ‘Hakkımda yürütülen bir soruşturma olup olmadığını ya da dosyada iddia edilen verilerin bulunup bulunmadığını bilemiyorum. Konuyu avukatım inceleyecek’ diye konuştu. Paçalı, şöyle devam etti: ‘54 kişinin terörist bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesi devlete nasıl bir iç veya dış siyasal menfaat sağlamıştır? Utku Kalı ve ben, öğrendiğim kadarıyla bununla suçlanıyoruz. Belgelerin ortaya koyduğu iddiaları araştırmayan ve sorumluluğu bulunanları soruşturmayan askeri savcılık, soruşturmanın bu kanadını yok sayarak, belge sızdırılmasının üzerine gitmekle neyi amaçlıyor? Türkiye’de hukuka duyulan güven feci şekilde zedeleniyor.’”

TWITTER’DA PAYLAŞTI
İsmail Saymaz ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından avukatıyla görüşen Erman Paçalı, iddianame hakkında bilgi aldı. İddia makamı tarafından çağırılana dek sessiz kalacağını belirten Paçalı, yaşadığı şok suçlamayla ilgili duygu ve düşüncelerini Twitter’da paylaştı. Paçalı, yaşadığı şokun ardından şu Tweet’leri attı:

“Birşeyler oluyor. Hem de çok enteresan bir şeyler. Ürkütücü…”

“#UtkuKali dosyasına ilişkin haberler doğruysa suça göre delil üretmek bu ülkede hukukun prosedürü olmuştur.”

“Hala şoku atlatamadım!”

“’Devletin iç ve dış siyasal menfaatleri bakımından’ mı? 54 kişinin ölümünden devlet nasıl bir siyasi menfaat sağladı ki?”

“Utanmasalar ‘Biz bağlantı kuramadık, arada köprü olacak gönüllü şüpheli aranıyor’ diye gazete ilanı verecekler yahu!”

“Ben ‘Utku`ya özgürlük istiyorum’ dedim, savcılık ‘Utku bana belge gönderdi’ anlamış sanırım abi. Net bilgim yok, inceliyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.