enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Gezi ruhu, Silivri çağrısını reddetti!

Gezi ruhu, Silivri çağrısını reddetti!
25.08.2015
101
A+
A-

Ergenekon davasının kararının açıklanacağı 5 ağustos pazartesi günü için ulusalcı gruplar Silivri’de ayaklanma çağrısı yapıyor. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Kocaeli, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’un çeşitli semtlerinden Silivri’ye otobüs kaldırılacağını duyurdu. Broşür dağıtan, standlar kuran TGB’liler Gezi eylemcilerini de Silivri’ye davet ediyor. 

Taraf gazetesinden Aysun Yazıcı‘nın haberine göre, TGB’liler yayımladıkları bildiride,“Ergenekon’un kahramanları ile Haziran direnişinin kahramanları kucaklaşıyor. Kahramanlar Silivri’de buluşuyor”ifadelerine yer verdi. Taraf Gazetesi Gezi eylemlerine katılan kişi ve gruplara bu çağrıyı nasıl değerlendirdiklerini sordu.

Gazetenin görüştüğü Taksim Gezi Parkı derneği, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul Eş Sözcüsü Naci Sönmezi DSİP Eş Sözcüsü Şenol Karakaş, Antikapitalist Müslümanlar, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Taksim Gezi Parkı Derneği, Gazeteci Hayko Bağdat, Fenerbahçe taraftar grubu Vamos Bien’den Haluk Koşar, LGBT Blogundan Levent Pişkin, Halkevleri, HDK Yürütme Kurulu üyesi Gençay Gürsoy, Sanatçı Aylin Aslım, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Gazeteci Aydın Engin konu hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Gezi Parkı bileşenlerini oluşturan kişi ve örgütlerin ortak yanıtı Gezi Direnişi’nin özünde her türlü ırkçılığa, faşizme, darbeciliğe, despotluğa ve ulusalcılığa karşı olmanın yattığı vurgulanarak her türlü ulusalcı partiden uzak durdukları kaydedildi.

GEZİ EYLEMCİLERİNİN YORUMU

» DSİP Eş Sözcüsü Şenol Karakaş:

Ergenekon’la yargılananlar arasında, darbeci, darbe girişimlerine çanak tutan, bunun medya ayağını oluşturan, kayıp canların öldürülmesinde yer alan, Kürt düşmanı ırkçılar var. Bu İşçi Partisi, TGB ve ulusalcı grupların Gezi’yi Ergenekon’a bağlama çabaları tamamen Gezi direnişini suiistimal etme çabası olarak görülebilir.

» Antikapitalist Müslümanlar:

Hareketimizin özü olarak her türlü ırkçılığa, faşizme, darbeciliğe, despotluğa ve ulusalcılığa karşı olmamız bizi kesinlikle her türlü ulusalcı partiden uzak tutmaktadır. Bu nedenle bu tür haberlerde adı geçen partilerle kesinlikle bir ilişkimiz yoktur.

» Naci Sönmez Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İstanbul Eş Sözcüsü:

Gezi’de ortaya çıkan otoriter ve baskıcı her türlü yönetme anlayışına itirazın, isyanın kimi çevreler tarafından farklı amaçlarla kullanılmak istendiğini görüyor ve bu duruma ortak olmadığımızı duyurmak istiyoruz. Gezi Silivri ile değil, 2013 Nevrozu’ndaki ruhla buluşursa, Türkiye Demokrasi mücadelesinde bir üst noktaya sıçrayabilir.

» ÖDP Genel Başkanı Alper Taş:

Ergenekon davasına katılmadık, katılmayacağız. Gezi’nin yaratmak istediği Türkiye ile Ergenekon davasında yargılananların savundukları, kurmak istedikleri Türkiye arasında fark var. Ama biz Ergenekon davasında çok ciddi hukuksuzluk, adaletsizlik olduğunun da farkındayız.

» Taksim Gezi Parkı Derneği:

Gezi Parkı Direnişi Türkiye tarihinde ilk defa sivil, kendiliğinden gelişen bir harekettir. Gezi Parkı Derneği, dar bir ekibin “Haziran Direnişi ruhu” adını kullanarak çağrı yapmasını tamamen halkı yanıltmaya yönelik bir manevra olarak görmektedir.

» Hayko Bağdat (Gazeteci):

Gezi yakın tarihimizde yaşadığımız en büyük özgürlük çağrısıdır. Her türlü baskıcı ve otoriter dayatmaya karşı bir başkaldırıdır. Gezi ruhu dünyaya ihraç ettiğimiz en onurlu ürünümüzdür. Bugün dünyada kitlesel eylemlerde “Burası Türkiye” pankartları taşınıyor.

Faili meçhullerin katillerinin, Agos’u basan ırkçıların, darbecilerin olduğu alanlara gidip gitmeyeceğimi sormanız şaka olmalı.

» Haluk Koşar (Vamos Bien-Fenerbahçe)

Bizleri Gezi Parkı’na götüren duygu, öncelikle hayatın her alanında yönetenlerin halka kendilerini istedikleri gibi dayatma durumuna karşı bir ses çıkartma idi. Bir siyasi oluşumun Gezi’de oluşan ruhu kullanmasını doğru bulmuyoruz.

» LGBT Blok – Levent Pişkin:

Gezi direnişi bizim için özgürleşmenin simgesiydi. Biz her zaman ırkçı ve milliyetçiliğe karşı durduk. Ergenekon davasının karar duruşmasına katılmayı kendi aramızda konuşmadık bile. Bu mümkün değil. 90’larda neler yaptığını bildiğimiz milliyetçi hatta ırkçı yapıyla yan yana gelmek bizim için imkânsız.

» Halkevleri:

Silivri’de olmayacağız. Bu tamamen TGB’nin kendi çağrısıdır.

» Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Beyza Metin:

Gezi’de Kemalistler de vardı, LGBT de Kürtler de vardı, birçok kesim vardı. Ama Gezi olayları boyunca en çok öne çıkmış grup olarak Taksim Dayanışması’nı gösteriyorsak, bizim böyle bir Silivri çağrımız yok.

» Gençay Gürsoy (HDK Yürütme Kurulu üyesi):

Gezi bir özgürlük ve demokrasi talebidir. Gündeminde siyasi davaları takip yoktur. Bu yapılan Silivri çağrısı Gezi’nin ortaklaşa tavrını ifade etmez.

» Aylin Aslım (Sanatçı):

Silivri’de bulunmayacağım. Gezi protestolarını ve sonrası hareketlenmeyi orayla birleştirmenin çok yanlış olduğunu düşünüyorum.

» Rober Koptaş (Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni):

Bu bağlantıya ancak gülünür. Evet, Gezi’de ulusalcılar da vardı. Ama herkes çok iyi biliyor ki Gezi ulusalcılardan ibaret değildi, onları çok çok daha aşan bir şeydi. Bu ulusalcı cephenin meseleyi kendi hanesine bir kazanç olarak katma çabası olarak kalacaktır, sonuçsuz kalacağına da eminim.

» Aydın Engin (Gazeteci):

Gezi sadece Hükümetten gelen buyurgan saldırılara karşı değil aynı zamanda Kemalist düşüncenin de yaşam tarzımızı belirlemesine itiraz idi. Dolayısıyla Gezi direnişine katılanların 5 ağustosta Silivri’ye gitmesi Gezi ruhuna ihanet olur.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.