enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

SİLİVRİ’DE ÇERKESLERDEN BİR İLK

SİLİVRİ’DE ÇERKESLERDEN BİR İLK
25.08.2015
182
A+
A-
Silivri’de faaliyet gösteren Kuzey Kafkas Kültür Derneği, bir ilki gerçekleştirerek.Çerkes Sürgünü ve Soykırımının 151. yıldönümü nedeniyle Silivri’de anma programı düzenledi.Etkinliğe Ak parti İlçe Başkanı Dilek Demiral, Silivri belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, CHP İlçe Eski Başkanı Abdullah Yıldırım, Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Silivri’de ikamet eden Çerkesler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sunuculuğunu Özkan Kandemir’in yaptığı anma programının en büyük sürprizi ise tören alanına getirilen ve Kuzey Kafkas halkları için önemli bir yere sahip olan “at” oldu. Silivri Sahili’nde Çerkes kiyafetli sürücüsü ile büyük ilgi gören at ile fotoğraf çekilmek için bir çok kişi sıraya girdi.
DAĞAŞAN ‘ İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK ‘
Programın açılışında kısa bir konuşma yapan K.Kafkasyalılar Kültür Derneği Başkanı Can Dağaşan’ın Silivri’de ilki gerçekleştirmenin heyecanını yaşadığı gözlerden kaçmazken, Dağaşan da katılımcılara günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Dağaşan’dan sonra kürsüye davet edilen Dernek Onur Kurulu üyesi Hakkı Kalkay da Çerkesler’in tarihi süreçteki önemlerinden ve yaşadıkları soykırımın büyüklüğünden bahsetti. 
ÜSTÜN BİLİNMEYENLERE DİKKAT ÇEKTİ
Çerkes kültürü üzerine araştırmaları bulunan Araştırmacı Yazar ve Avukat Hulusi Üstün de konuşmasında 21 Mayıs 1864 tarihinde yaşanan soykırım ve sürgün hakkında bilgi verdi.“Çerkes kime denir?” sorusuyla başladığı konuşmasında, Çerkesler’in Kuzey Kafkasya’ya yerleşmelerinden, konuştukları dilin nasıl oluştuğuna dair efsanelerden, Çarlık Rusya döneminde Çerkesler’in yaşadıkları zorluklardan günümüzdeki Çerkesler’e kadar birçok konuda belki de katılımcılardan birçoğunun ilk defa duyduğu bilgilere yer verdiği konuşmasını gerçekleştirdi.
AĞIT VE DUA
Hulusi Üstün’ün konuşmasının ardından Atilla Özbek akordeon ile meydanı dolduranlara ağıtlar çaldı.  Kısa dinletinin ardından Piri Mehmet Paşa Camii İmamı eşliğinde toplu dua gerçekleştirildi.
DENİZE SİYAH ÇELENK  
Duanın sonrasında ise protokol üyeleri ve dernek yöneticileri, Çerkes sürgünü ve soykırımında hayatını kaybedenlerin anısına üzerinde “21 Mayıs 1984 Çerkes Soykırımını Unutmadık Unutmayacağız” yazılı siyah çelengi denize bıraktı ve Silivri Sahili’ndeki program böylece sona erdi.
ABDULLAH VE ALİYE CAN CAMİİ’NDE MEVLİT
Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği Yönetimi’nin 151. Anma Günü Etkilikleri çercevesinde , Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği Eski Başkanı Ve Onursal Üyesi Mustafa Can’ın babası ve annesi adına yaptırdığı Abdullah ve Aliye Can Camii’nde cuma namazı öncesi Mevlidi Şerif okutuldu.
 Ak Parti Milletvekili Harun Karaca, Ak Parti İlçe Başkanı Dilek Demiral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Spor Müdürü Sinan Büyükparmaksız, 
İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Karipçin,CHP İlçe Eski Başkanı Abdullah Yıldırım,sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mevlidi şerif’in okunmasının ardından kılınan cuma namazı sonrası etkinlik sona erdi. Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Can Dağaşan ve yönetimi okunan mevlidi şerif sonrasında cami çıkışında vatandaşlara gül suyu döktü, lokum ve çukulata ikram ederek, kuranı kerim dağıttı.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.