enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İNTERNET TEN ALIŞ-VERİŞ YAPANLAR DİKKAT …!

İNTERNET TEN ALIŞ-VERİŞ YAPANLAR DİKKAT  …!
27.01.2022
137
A+
A-

YARGITAY DAN INTERNET ALIŞ-VERİŞİ İÇİN KRİTİK BİR KARAR GELDİ. TÜKETİCİ MAHKEMESİ TALEBİ HAKLI BULDU YARGITAY KARARI BOZDU…

Yargıtay, internet alışverişlerinde malın ayıplı olması durumunda aracı hizmet sağlayıcısının sorumluluğunun olmadığına karar verdi.

PASTA YERİNE İZMARİT GELDİ…
İNTERNET üzerinden alışveriş artık yaşamımızın bir parçası .Milyonlarca tüketici , Salgınla birlikte artan internet alışverişleriyle çoğu zaman mağdur edildiler.

Bunlardan biri de tüketicilere ayıplı mal gönderilmesi.

Bilinen bir e-ticaret sitesi üzerinden pasta siparişi veren tüketiciye teslim edilen üründe sigara izmariti çıktı. Bunun üzerine yasal haklarını arayan tüketici haklı bulundu ve ödediği ücretin iadesine karar verildi. Akabinde karşı tarafın itirazları sonucunda Yargıtay , “E-ticaret sitesi aracı , Ayıplı maldan sorumlu tutulamaz” diyerek mahkemenin kararını bozdu.

BU KARAR TÜKETİCİLERİ NASIL KORUYACAK..!
Tüketiciler , internet üzerinden siparişlerini verirken satın aldıkları ürünün satıcısını tanımamaktadır. Platforma yani internet sitesine güvenerek siparişini veriyor. Yargıtayın aldığı bu karar , elektronik ticaret ortamı sağlayan firmaların lehine , tüketicilerin ise aleyhinedir .

KARAR BAĞLAYICI DEĞİLDİR …
Alınan kararın her ne kadar yerel mahkemeler açısından bağlayıcı nitelikte ve uygulama zorunluluğu bulunmuyor olsa bile yanlış bir karadır .

ARACI DA SORUMLUDUR ….
Alıcı ve satıcıyı, elektronik ticaret platformları buluşturuyor .Tüketici aldığı malın ücretini internet satış sitesine ödüyor, siteye duyduğu güvenle gönül rahatlığıyla internet üzerinden alışveriş yapıyor. Dolayısıyla ; tüketicinin yaptığı alış verişin ayıbından da, tesliminden de, bedelinin iadesinden de, cayma hakkının kullanılmasından birinci dereceden sorumludurlar. Çünkü bu tarz siteler alış veriş ortamı kurup alıcı ve satıcı arasında köprü vazifesi yapıyorlar ise ; hizmet sunduğu ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişileri de dikkat edecek , tüketicileri dolandıracak nitelikteki kişi yada firmalarla vatandaşı muhatap etmeyecekler .

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.