enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Kent Konseyleri Genel Başkanlığı Esenyurt’ta

Kent Konseyleri Genel Başkanlığı Esenyurt’ta
26.01.2024
4
A+
A-

Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Türkiye Kent Konseyleri 30.dönem genel başkanlığına seçildi.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 30. Genel Kurul Toplantısı 20 ve 21 Ocak 2024 tarihlerinde, Esenyurt Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen Kent Konseyi Başkanları ve Genel Sekreterlerinin yanı sıra Esenyurt Kent Konseyi bileşenlerinden Siyasi Parti ilçe temsilcileri, Mahalle muhtarları, Meslek Odaları Temsilcileri, Baro temsilcisi, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Sendikalar, Vakıflar, Kooperatifler, Farklı Üniversitelerden Öğretim Üyeleri ve İstanbul 3.Bölge Milletvekili İskender Bayhan, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Belediye Başkan yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve Birim Müdürlerinin katılımıyla, İlknur Kaplan sunumu ile saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan program, Performans Ritmik Cimnastik Spor Kulübü’nün sporcularından Türkiye şampiyonu Beste Kaya, Gözde Naz Daşdemir ve minik Cimnastikçi Ela Altay’ın yaptığı etkileyici performans ile devam etti.

FAALİYETLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ YAPILDI

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 29. Dönem Başkanı Av. Serdar Polat tarafından slayt eşliğinde dönem faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

DEVİR TESLİM TÖRENİ

29. Dönem Başkanı Av. Serdar Polat tarafından Esenyurt Kent Konseyi Başkanı, M. Hanifi Kaya’ya Plaket takdim edilerek devir teslimi gerçekleştirildi.

KAYA “ESENYURT 25 YIL ÖNCE 450 BİN NÜFUSA GÖRE PLANLANDI”

Devir teslim töreninin ardından Türkiye Kent Konseyleri Platformu 30. Dönem Başkanı seçilen Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Kent Konseyi yürütme Kurulu üyelerine, Meclis Çalışanlarına, Çalışma Gurubu üyelerine ve tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Göreve başladığımız iki yıldan bu yana yaşanılabilir bir kent için, bir bütünün parçası olarak kentin hak ve hukukunun korunması ve hemşehricilik bilincini geliştirme çabası içerisindeyiz” dedi.

Belde statüsüne 32 yıl önce kavuşan Esenyurt’un 25 yıl önceki yönetim tarafından 450 bin nüfusa göre şehir planı yapıldığını hatırlatan Kaya, “2008 yılında ilk kademe belde Belediyelerine ilişkin yapılan düzenlemenin ardından ilçe olan Esenyurt’un şehir planı defalarca değiştirilerek bugünkü kent sorunlarına kaynaklık eden yapı yoğunluğuna ulaşmıştır. Tercih edilen bu plansız ve hızlı yapılaşma, aynı yoğunlukta hızlı ve düzensiz göçü de tetiklemiştir. Böylece bu kontrolsüz nüfus hareketleriyle Esenyurt, hem iç hem de ülke dışındaki aldığı göçle Türkiye’nin en büyük ilçesi haline gelmiştir. Orantısız nüfus artışı ile birlikte beslenme, barınma, eğitim, sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, işsizlik, bağımlı madde kullanımı, kadına yönelik şiddet, konut mağdurları ve güvenlik gibi birçok konuda kent hayatını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.

Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Esenyurtta, 43 Mahalle, 141 Cadde ve 2722 Sokak bulunduğunu ifade eden Kaya, “81 ilden göç almış ve 101 milletin yaşadığı ilçemizde Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının % 6. nı da bünyesinde barındıran küçük, orta ve büyük ölçekli olmak üzere, yaklaşık olarak 2.500 işletme bulunmaktadır. Günlük insan ve araç sirkülasyonu 1 milyonun üzerindedir. Günlük popülasyon bir milyon olan ilçede, kamusal yaşam alanlarının yetersizliğinden dolayı bir takım sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Çok boyutlu bu sosyal sorunların çözümü, kuşkusuz sadece yerel yönetime terk edilemez. Başta merkezi ve yerel yönetimin işbirliği ve tüm sivil bileşenlerin ortak aklı ve dayanışmasıyla ancak çözülebilir” dedi.

“ESENYURT KENT KONSEYİ’Nİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”

Genel Kurul’da söz alan Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Esenyurt Kent Konseyi’nin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, “Kent Konseyleri ülkedeki yaşanan sorunları çözmek üzere küçük de olsa mesafe alıyorlar, yaraları sarıyorlar, Kent konseylerindeki arkadaşların özverili çalışmalarını takip ediyorum. Güçlü Kent Konseyleri ile bir kentte yaşayan emekçilerin emeği alın teri karşılığını alamıyorsa kent maalesef zorluklar içinde kalacaktır. Gücümüzün yettiği kadarı ile Kent Konseyleri ve Esenyurt Kent Konseyi ile çalışma konusunda Sayın M. Hanifi Kaya’ya başarılar diliyor ve benim de elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” dedi.

“BAŞKAN SEÇİLMENİZDEN DOLAYI MUTLU OLDUM”

Misafir Kent Konseyleri Başkanlarına, Genel Sekreterlere ve katılımcı kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Kent Konseyleri ve kent konseylerini oluşturan bileşenler olumsuzluklar ve planlamalar konusunda sesini çıkarmazlarsa, bilgilerini, birikimlerini aktarmazlarsa doğal olarak sıkıntılı kentleşme olur. Rantın engellenmesi, kentin çıkarlarının kişi ve parti çıkarların önünde olması için kentin bileşenlerinin ses çıkarması lazım. O yüzden Kent konseyleri çok önemli. Kent konseyleri o kentin ortak aklı olmak zorundadır” dedi. Belediye Başkanı Bozkurt Bozkurt ayrıca Mehmet Hanifi Kaya’nın Türkiye Kent Konseyleri Platformu 30. Dönem Başkanı seçilmesinden dolayı mutluluğunu paylaştı.

KENT, GÖÇ VE GÖÇMENLİK ÇALIŞTAYI 2 GÜN SÜRDÜ

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Didem Danış

Yerelde sorunları, yenilikleri, sosyal medyaya yansıyan şekli ile sunumu aktararak bilgilerdirme yaptı. Özelikle Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Birgül Çay ve Konsey genel koordinatörü Zafer Aras’a yaptığımız saha çalışmalarındaki destekleri için çok teşekkür ediyorum, göç ve göçmenler ile ilgili detaylı verdiği bilgiler verdi. Öğlenden sonra yapılacak masa çalışmalarına çok büyük katkı sunacağını ileten Danış bu programda olduğu için mutluluk duyduğunu ve Esenyurt Kent Konseyi’ne teşekkür ederim diyerek sözlerini bitirdi. Kendisine günün anısına plaketi Esenyurt Kent Konseyi Başkanı M.Hanifi Kaya ve Göç ve Mülteci Meclisinden sorumlu Akademisyen Birgül Çay tarafından takdim edilerek teşekkür edildi.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, çok kıymetli bir toplantı yapıldığına vurgu yaparak, “Kent konseyleri yerelin yerelleştirilmesine en çok katkıda bulunan kurumlar, gözden ırak, görmezden gelinen konuları gün yüzüne çıkaran kurumlar, kısaca kentlerin dönüşümü ve kentlerin yeniden inşası ve kentlerin kimliğini tanımlayan kurumlardır” dedi.

Kendisine günün anısına plaket takdimini Esenyurt Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri inşaat mühendisleri kentleşme ve çevre bilinci çalışma grubu sorumluları Ali Caner Mengünoğul ve Ali Korkut tarafından verildi.

Öğleden sonra başlayacak masa çalışmaları öncesi Türkiye’nin dört bir yanından gelen kent konseyleri başkanları, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve Esenyurt Kent Konseyi Başkanı M. Hanifi Kaya’ya hediyeleri ve plaketleri takdim edildi.

Esenyurt Kent Konseyi Başkanı M. Hanifi Kaya da Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’a Emep milletvekili İskender Bayhan’a ve 29. Dönem başkanı Bandırma Kent Konseyi Av. Serdar Polat’a hediye ve plaketlerini takdim ettikten sonra hep birlikte sahnede çekilen resim ile Genel Kurulun öğlenden önceki oturumu tamamlandı.

ÇALIŞTAY VE MASA ÇALIŞMA GRUPLARI

Programın Öğlenden sonraki oturumunda oluşturulan dört ayrı masada, katılımcılar tarafından belirlenen konu başlıkları çerçevesinde Çalıştay düzenlendi.

MASA BARINMA HAKKI VE GÖÇMENLİK

Masa Kent haklarına erişim ve göçmenlik (Sağlık hakkına erişim ve göçmenlik, Eğitim hakkına erişim ve göçmenlik, Kamusal alan kullanımı ve göçmenlik, Kırılgan grupların haklara erişimi)

MASA EMEK PİYASALARINDA GÖÇMENLİK

Masa Madde kullanım bozukluğu ve suç – göçmen ilişkisi konularında çalışma yaptılar. Her masa kendi konusunda çalışma raporlarını hazırlayarak Çalıştay başkanına teslim etti.

Çalıştayın İkinci gününde ise çalışma masaları tarafından hazırlanan raporların platform üyeleri tarafından tartışılarak sonuç bildirgesi hazırlanarak toplantı sona erdi.

KAYNAK : DURUM GAZETESİ

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.