enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3289
EURO
35,0655
ALTIN
2.299,69
BIST
9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Takım var ama kulüp yok

Takım var ama kulüp yok
13.04.2018
120
A+
A-

Türkiye Faal Futbol Hakemleri Derneği Edirne Şube Başkanı Bilal Turan, son yıllarda hakemlik mesleğinde dünya sistemine entegre oldukları için daha kurumsal bir yapı haline geldiğini belirterek yereldeki kulüp ve sporculara eleştiride bulundu…

Türkiye Faal Futbol Hakemleri Derneği Edirne Şube Başkanı Bilal Turan, son yıllarda hakemlik mesleğinde Edirne yerelinde geldikleri noktayı ve faaliyetlerini anlattı.
Edirne Şubesi Lokali’nde devam eden hakem aday adaylık kursları sonrasında Hudut Gazetesi’ne konuşan Turan, şu anda 110 üyeleri olduğunu, 60 tane de aday hakemlerinin olduğunu belirtti. Hakemlerin yetiştirilmesinin çok zor olduğunu dile getiren Turan şöyle konuştu;

“HERKES ELEŞTİRİYOR AMA KİMSE YARDIM ETMİYOR”

“Hakemlerin yetiştirilmesi çok zor. Herkesin eleştirdiği ama yetişmesine kimsenin yardım etmeği bir kurum olarak görülüyor. Sempatik bir dernek değiliz ama mutlaka olması gereken bir derneğiz. Çünkü Türkiye’de bu müsabakalar yapılacaksa bu işin resmiyet kazanması için mutlaka hakemlerin olması gerekiyor. Hakemlerin yetiştirilmesiyle ilgili bu ay yeni bir kurs açtık. 9 günlük eğitimden geçiyorlar. Hem partik hem teorik eğitim yapılıyor. Bunun sonucunda yazılı sınav ve video testler oluyorlar. Bunun ardından sağlık raporlarını teslim aldıktan sonra da atletik teste tabi tutuluyorlar. Atletik testi de geçtikten sonra aday hakem statüsüne geçiyorlar. Aday hakemlik 1 yıl devam ediyor ve bu süre içerisinde bulundukları bölgede en az 10 resmi müsabakada görev almaları gerekiyor. İl Hakem Kurulu onları görev aldıkları karşılaşma-larda başarılı görürlerse il hakemi statüsüne geçiyorlar.
“ADAY HAKEMLER 3 AYDA BİR TESTE TABİ TUTULUYOR”

Her Pazartesi derneğimizde eğitim çalışmaları yapıyoruz. Salı ve Perşembe akşamları Şükrüpaşa Atletizm Sahası’nda antrenman-larımız oluyor. Bunun için hakemler derneğimizde toplanıp antrenmana gidiyorlar. Orada belli kriterleri yerine getirmek zorundalar çünkü her 3 ayda bir TFF Merkez Hakem Kurulu hakemleri atletik teste tabi tutuyor. Bunlardan birinden başarısız olursan bir sonraki teste kadar resmi müsabakalarda görev alamıyorsun.

“PROFESYONEL LİGLERDE 40’A YAKIN EDİRNE KÖKENLİ HAKEM VAR”

Mesleğin iyi ve kötü yanları var. İyi yanı çok organizeyiz, herkes birbirine destek oluyor. Güzel bir dernek yerimiz var. Burada sosyal faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Her meslekten neredeyse hakem üyemiz var. Bu da bizi daha farklı kılıyor diğer derneklere göre. Derneğimizde üst klasmana çıkan hakemler ve gözlemciler var. Özgür Yankaya Süper Lig’de görev yapıyor. Onun bir altında Mehmet Vargün B Klasman hakemi. C Klasman hakemlerimiz var. Klasman gözlemcilerimiz var. Hepsi Edirne’den yetişti. Ve her yıl yaklaşık 20’ye yakın hakemi farklı illere ve liglere gönderiyoruz. Bugün Türkiye liglerini taradığımızda profesyonel liglerde görev alan hakemlerin içinde 40’a yakın Edirne kökenli hakem var. Maçlara gidip karşılaştığımızda onlarla çok mutlu oluyoruz. Hatta bu hafta Edirne’de oynanan Edirnespor  Çıksalın müsabakasını yöneten Levent Gümüşdere Edirne’den yetişen bir hakem. Bunun gibi onlarca hakemimiz var dışarıda ve üretmeye devam ediyoruz.

“DÜNYA’YLA AYNI EĞİTİMİ VERİYORUZ”

Bizim eğitim çalışmalarımız Merkez Hakem Kurulu Eğitim Departmanı tarafından hazırlanıyor. Bütün Dünya’da yapılan eğitimlerin aynısını yapıyoruz. Bunun amacı bir standardı sağlamak. Dünya’daki tüm hakemler aynı davranışı, tepkiyi ve kararı versinler diye yapılıyor. Kendimizden herhangi bir eğitim vermiyoruz. Ama her hafta Pazartesi günü Edirne’de oynanan amatör müsabakaların tamamı il hakem kurulu tarafından gözden geçiriliyor. Hakemler tek tek hatalar varsa yapıcı bir şekilde eleştiriliyor ve kendilerine söyleniyor.”

“EDİRNE’DE ÇOK TAKIM VAR AMA KULÜP YOK”

Son olarak Edirne yerelindeki futbol ve kulüplere değinen Edirne Şube Başkanı Turan; “Baktığınızda hakemlik artık kurumsal bir yapı haline geldi. Bu yapıya kavuştuğu için daha başarılı sonuçlar alıyoruz. Tamamen Dünya hakemlik sistemine entegre olduk. Futbol kulüplerine baktığınızda yereli göz önüne almak gerekirse takım olmakla kulüp olmak çok farklı şeyler. Bizde çok takım var ama kulüp yok. Bütün amatör takımlar kulüp oldukları gün Edirne’de de futbol ileriye doğru gider. Bütün futbolcular da sporcu olduğu zaman çok daha ileri giderler. Biz de bir sürü futbolcu var ama sporcu çok az. İkisinin farkı çok. Takımlar kulüp, futbolcular da sporcu olacak. Dolayısıyla bundan sonra hakemlerin başarısı daha da artar” diye konuştu.

Kaynak: İsmail DEMİRAY

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.