enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5295
EURO
34,8958
ALTIN
2.437,36
BIST
9.749,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Korsan, “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.”

Korsan, “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.”

1977 Yılında Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tanımında ‘’İnsan hakları temelinde kadınların siyasi, sosyal bilincinin geliştirilmesi, yine sosyal, siyasal ve ekonomik başarılarının kutlanması amaçlanıyor’’ der.

Ancak tabii dünyada bu kabuller kadınlara gümüş tepsi içinde sunulmadı. Bilindiği gibi 1857 yılı 7-8 Mart günlerinde Amerika’da New York kentinde bir tekstil fabrikasında kadın işçilerin öncülüğünde düşük ücret ve uzun çalışma saatlerini iyileştirme talepleri için yapılan grev polisin saldırısı, yangın ve yüzden fazla kadın işçinin ölümü ile başlayan uzun hak arama mücadeleleri sonunda bu günlere gelindi. Bu süreçte gerek sosyalist ülkelerde gerek Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’da kadınlar, çalışma hayatındaki eşitsizlikler için hak arama mücadelesini verirken, bir yandan da sosyal hayatta erkek egemen toplumda kendine biçilen rollere başkaldırarak sürekli mücadele içinde oldular.

Özellikle ülkemizde feminist öğretilerin yoğun yazılıp çizildiği dönemlere gelindiğinde kadın hareketleri elbette daha bir yol aldı. Ve görüldü ki kadının toplum içinde ezilmişliği sınıfsal olmanın yanı sıra, hatta ondan daha önce, toplumların ‘’erkek egemen’’ toplumlar olmasındandır.

Demokratik toplumlarda artık yerleşmiş olan ve coşkuyla, şenliklerle kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ülkemizde, her haklı toplumsal hareket gibi darbe yıllarında, demokratik hakların kısıtlandığı dönemlerde yasaklanır, görece kısıtların kalktığı dönemlerde kutlanır, talepler dile getirilir.
Şimdilerde ise, 8 Martlarda sokak aralarında biber gazları içinde bir araya gelmeye çalışan kadınlar, eşit işe eşit ücret, eğitim hakkı, eteğinin boyu gibi dertlerini dile getirmeyi bir yana bırakıp ‘’Ölmek İstemiyorum’’ diye haykırarak yaşam haklarını korumaya çalışmaktalar. Günde ikiden fazla kadının, çoğunlukla da yakını olan bir erkek tarafından öldürülüyor olması karşısında her sorun ikincil kalıyor. Kadın cinayetleri, hayatta kalma mücadelesi her şeyin önüne geçiyor.

Ama biz yine de ‘sokakları geceleri istiyorum’, ‘bayan değil Kadın’ sloganlarını çok seviyoruz.
Tüm kadın arkadaşların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

TÜRÇEP Ve Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.