enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2551
EURO
35,0083
ALTIN
2.438,30
BIST
9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İNSANLIK TARİHİNDE TARIM YOLCULUĞU KONUŞULDU

İNSANLIK TARİHİNDE TARIM YOLCULUĞU KONUŞULDU
A+
A-

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, Tarım Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek ‘İnsanlık Tarihinde Tarımın Önemi” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Silivri Belediyesi Özel Silivri Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ile bir araya geldi. Okulun toplantı salonunda düzenlenen söyleşide ‘İnsanlık Tarihinde Tarımın Önemi’ konusu konuşuldu. Tarım Lisesi Müdürü Mualla Varlıoğlu, Tarımsal İşler Müdürü Gözde Göçmen Öztürk ve okul eğitmenlerinin de katıldığı söyleşi sonunda Orta, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

 

ORTA: BİR TARAFTA OBEZİTE, DİĞER TARAFTA AÇLIK

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta konuşmasında; “Bu yolculukta milyonlarca yıldır devam eden süreç farklı şekillerde anlatılıyor. Dünyada tarihte çıkan savaşlar mezhep ve gelir dağılımı sebebiyle ortaya çıkıyor. Bir yanda obezite varken, diğer tarafta açlık var. Bir tarafta ekmek israfı, diğer tarafta sıcak sulara ulaşamayanların sefaleti var. Bu yolculukta tarım, 2,5 milyon yıl önce toplayıcılık ile başladı, meyve toplayarak, bitki toplayarak… Kas gücü ağırlıklı süreçler olduğu için erkek egemen bir oluşum var. Tarım toplumları Altay Dağları’nda Türkler ile oluşuyor. Sonrasında karabuğdayı ve buğdayı yetiştirmeye başlıyorlar. Buğdayı evcilleştirdik diyorlar, ama buğday insanı yerleşik toplum haline dönüştüyor. Robotlar teknolojisine kadar, insan ile aşılanmış bu robotlar düşünce gücüyle her şeyi kontrol edebiliyor. Bu süreçte tarımcı ne yapmalı? Tarımdaki bu teknolojilere ailemden de takip ederek tanık oldum. Son 50 yıldaki gelişme, bu anlattığım 200 bin yıllık süreçte mevcut değil.

 

BU YOLCULUKTA SONUÇ: TARIM VAZGEÇİLMEZDİR!

Şimdi tükettiğimiz gıdalarda toksit etkiye sahip atıklar var. Havadan, toprak kirliliğinden, sudan gelen olumsuzluklar. Gelişmiş bölgelerde açlıktan ölen çok insan var. Her yıl ekmeyecekleri, bir kez ekip devamlı hasat alabilecekleri şeyler arıyorlar. Dolayısıyla hedefleri çok iyi belirlemek gerekir. Sağlıklı beslenmek için gübre ve ilaç kullanımı çok önemli rol oynuyor. Burada organik gıda ortaya çıkıyor, gübreleme yapmadan üretimden bahsediliyor. Miktar az ama kalitesi yüksek ürün üretiyorlar. Sizler bu işi sever, mücadeleyi verirseniz oranımız azalacak ama nitelikli azınlık olarak; bir dil konuşan traktör şoförü, dünyayı takip eden sera çalışanı, kitap okumayı seven gençlerle çok daha güçlü olacağız. Tek bırakılamayacak şey tarımsal üretim olacak. Doğayı seven insanların hem kendisine hem çevresine faydası olur.  Bilginizin ve gücünüzün farkında olun, yaptığınız işi çok iyi kavrayın. Bu yolculukta sonuç: tarım vazgeçilmezdir!” dedi. Söyleşi sonunda Tarım Lisesi öğrencileri Prof. Dr. Halim Orta’ya çiçek takdim ederek verdiği bilgiler için teşekkür etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.