enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3717
EURO
34,9902
ALTIN
2.326,00
BIST
9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Göktaş, Silivrililer için imzaladı

Göktaş, Silivrililer için imzaladı
25.08.2015
118
A+
A-

Silivrili Gazeteci-Yazar Kaan Göktaş, 52. Geleneksel Silivri Yoğurt Festivali kapsamında düzenlenen söyleşide okurlarıyla bir araya geldi. Silivri tarihine ilişkin önemli araştırmalar yaptığını ifade eden Göktaş, Atatürk`ün Samsun`a gittiği Bandırma Vapuru`nda Hasanoğlu Mehmet adında Silivrili bir askerin Ata`ya eşlik ettiğini iddia etti. 

Kitaptaki konak Silivri Belediyesi`nde…

Göktaş, söyleşisinde kitaplarını da tanıttı. Üç ayrı kitabı hakkında bilgiler veren Göktaş, Silivri`de yaşayan rum ailenin anılarından derlenen “Bir Kasaba Öyküsü” hakkında da çarpıcı açıklamalar yaptı. Kitapta bahsedilen tarihi konağın bugün Silivri Belediyesi tarafından Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak kullanılan bina olduğunu söyledi. 

1800’lü yıllarda Türkiye’ye göç ederek Silivri’ye yerleşen Rum bir ailenin hikâyesini konu alan bir kitabı Türkçe’ye çevirerek “Bir Kasaba Öyküsü” ismiyle yayınlayan Göktaş, Rum ailenin Silivri’deki anıları ve o zamanki ilçe tarihi hakkında bilgiler verdi. Üç kuşak kerestecilikle geçinen varlıklı ailenin Silivri’de gösterişli bir konak yaptırdığını anlatan Göktaş; “Kitapta geçen bilgi ve anlatıma göre betimleme yaparak, çevrede bulunan taşları ve ağaçları bularak konağı tespit ettim. Rum aile yaptırdığı bu konağı 1914 yılında çıkan savaş sonucu ülkeyi terk ederken devlete bırakıyor. Daha sonra devlet tarafından bu konağa yerleştirilen muhacir aile konağı Onater Ailesine satıyor. 1960’lı yıllarda Onater Ailesi’nin kullandığı konak, uzun süre kullanılmadan atıl durumda kaldıktan sonra belediyeye bağışlanarak şimdi Silivri Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak hizmet veriyor” dedi.

Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Sebahattin Çetin söyleşi sonunda Göktaş’a festivalin simgesi olan Yoğurtçu Heykeli takdim etti. Göktaş, kendisini dinleyen Silivrililer için kitaplarını imzaladı.

Hasan oğlu Mehmet kim?
“Atatürk’ün yol arkadaşı Silivrili’ isimli söyleşisinde ilçenin tarihi ile ilgili yaptığı araştırmaları anlatan Kaan Göktaş, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı seferde yer alan personel listesinde Silivrili Hasan oğlu Mehmet isimli bir kişinin de yer aldığını açıkladı. Göktaş “Bu kişinin Bandırma Vapuru’nun ambarcısı olduğu ve Atatürk ile birlikte Samsun yolculuğunu gerçekleştirdiği biliniyor. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak üzere Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe gönderdim. Verilen yanıtta böyle bir ismin kayıtlarda olmadığı söylendi. Milli Mücadele tarihinde yer alan isimlerden biri olan Silivrili Hasan oğlu Mehmet ile ilgili araştırmalarıma devam ediyorum. Atatürk ile ilgili anılarını, o yolculuğun ardından çocuklarına ve akrabalarına neler aktardığını merak ediyorum. Hayattaki akrabalarına ulaşmak istiyorum” dedi. Bandırma Vapuru’nda Atatürk ile birlikte yolculuk yapan sivil personelin hiç birinin izine rastlanmadığının altını çizen Göktaş, kesin belgelere ulaşmak için araştırmalarını derinleştirdiğini belirterek, konuyu kitaplaştırmayı hedeflediğini söyledi. 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.