enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3645
EURO
34,9526
ALTIN
2.325,33
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

12 GÜN BOYUNCA ORUÇ YEMEĞİ VERİLECEK

12 GÜN BOYUNCA ORUÇ YEMEĞİ VERİLECEK
A+
A-

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi Başkanı Süheyl Kırkıcı, Muharrem Ayı dolayısıyla yapacakları oruç yemeği ve programları ile ilgili bilgi verdi.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi Başkanı Süheyl Kırkıcı ve Silivri Cem Evi Dedesi Hasan Ağ, Muharrem Ayı’nın öneminden ve yapılacak olan programlarla ilgili bilgi verdi. Aynı zamanda Vakıf Başkanı Kırkıcı, yapımı devam eden Cem Evi ilgili de bilgiler verdi. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi Başkanı Süheyl Kırkıcı; “11 Eylül-22Eylül tarihleri arasında hergün cemevimizde oruç açma lokması ve Muharrem sohbetleri olacaktır. Tüm Canlar davetlidir ”dedi.

Silivri Cem Evi Dedesi Hasan Ağ; “Hz. Peygamber buyuruyor ki, “Bilmediğinizi niçin öğrenmiyorsunuz, bildiğinizi niçin söylemiyorsunuz, her kim bildiğini doğru söylemezse benim şefaatimden mahrumdur” bizler yıllardan beri kendi ibadetlerimizi yerine getirme konusunda sıkıntılar çektik, Silivri’de Cem Evi yapılması ile ilgili çalışmalar başladı ve neredeyse sonuna gelmiş durumda. Bizler burada yaşayan Aleviler olarak burada kendi ibadetlerimizi yerine getireceğiz. Muharrem ayı dolayısıyla da Salı gününden itibaren 12 günlük matemimizi yasımızı tutacağız. Bizler tarihimizle yaşayan insanlarız, 12 gün boyunca et yemeyiz, canlı olan hiç bir şeyi yemez, su içmez oruçlarımızı tutar yasımızı yaşarız. Bütün dinlerde saygı, sevgi vardır, bizler insan olarak kırılma noktamız, ehlibeyt, Kerbela gibi olaylarda olmuştur. o zamanlarda insanlık adına yapılan bir yanlış yüzünden bizler de şimdiye kadar yapılan bu yanlışın devamını uygulamanın hiç bir anlamı yoktur. Bizler bir arada yaşadığımız müddetçe saygılı, sevgili birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Muharrem ayı sadece aileviler için değildir, bu matem ayı bütün İslam Alemi içindir. Yapılan bu zulüm Hz. Peygamberin evlatlarına yapılan onun soyuna yapılan bir zulümdür. Bizler bunun matemi tutuyoruz. Bütün vatandaşlarımızı, Alevisi Sünni’si bu matem günlerinde birlik beraberliğe davet ediyor, Müslümanlar olarak bizler birbirimize sahip çıkacağız.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Şubesi Başkanı Süheyl Kırkıcı, Muharrem Ayında 12 gün boyunca oruç yemeği vereceklerini, dile getirdi. Kırkıcı; “Muharrem Ayı Aleviler için Yas-ı Matem ayıdır. Zaten Muharrem ayı denildiğinde akla ilk olarak Kerbela katliamı gelir. Kerbela’da Ehlibeyt’ten yani Hz. Ali’nin çocuklarının ve torunlarının Yezit tarafından katledildiği günler gelir akla, Aleviler, bu katliamın yaşandığı zamandan bu zamana kadar her yıl Muharrem Ayında bir araya gelerek yas tutarlar, 12 gün boyuna oruç tutmak suretiyle, su içilmeden, et yemeden, canlı olan, doğal olan hiç bir şeyin özü dokunulmaz kötü düşünülmez, kimse incitilmez, kimseye yalan söylenmez, olumsuz bakılmaz. Her gün, gün batımında oruçlar açılır arkasından o gün kaybettikleri ehlibeyte ve değerlerine yas tutulur. Burada amaç sürekli aynı günü yaşamak veya yaşatmak değil, buradaki amaç bundan sonrası bir daha yaşanmasın diye, insanlar arasında böyle katliamlar, böyle vahşetler bir daha yaşanmasın diye anılır. bir kin duygusu ile değil, bir anma duygusu ile ibretlik duygusu ile bakılır.

Bizler bu yılda, geçen yıllardaki gibi 12 gün boyunca Muharrem orucu tutan canlarımıza Cem Evimizde, oruç açma yemeği vereceğiz. Arkasından gündem ile ilgili Kerbela olayı ile ilgili orada yaşanan dram ile ilgili ve diğer konularla bağlantılı sohbetler yapacağız. Deyişler okuyacağız, insanlar burada o duygu içerisinde o günlerde yaşananlara ortak olacağız.

İnsan kitlesinin bir topluluğun en önemli değer yargılarından biridir, inanç alanı. İnanç alanı özgürce yaşamak ister o topluluk maalesef halen 21. Yy. Türkiye’nin önemli bir nüfusunu teşkil eden Alevi ve Bektaşilerin ibadethane olarak gördüğü Cem Evleri yasallaşmış değildir. Bu konuda kırgınlığımızı ifade etmek isterim. Ancak yasallaşması ile ilgili mücadelemiz ve talebimiz devam etmektedir. Cem Evimizle ilgili bilgi vermek istiyorum aynı zamanda, bildiğiniz gibi yaklaşık 10 yıldır, Silivri ve Çevresinde yaşayan alevi Bektaşiler tarafından bir ihtiyaç olarak derneklerimiz ve vakfımız kuruldu. biz yine de topluluğumuzdan aldığımız güç ile Silivri’de yalnız alevi Bektaşi’lerin değil, etrafımızdaki Sünnilerin ve kendini daha farklı görmek isteyenlerin katkısıyla Cem Evimizin inşaat süresini başlattık bir çok kesimden destekler alıyoruz, başta Silivri Belediyemiz olmak üzere çok teşekkür ediyorum. Belediyemizin maddi manevi katkıları bizim içimizdeki insanlarımızın küçük kırıntılarını, kimisinin bir tuğla, bir çuval ya da bir beton karşılıksız olarak Cem evi inşaatımız sürmekte, büyük bir Cem evi yapıyoruz ve bundan dolayı da ebetteki zaman alıyor. Ama kısa bir zaman içinde bitirilmesini hedefliyoruz. Her kesimin desteğini alıyoruz bu da bizim haklılığımızı gösteriyor. Cem evimiz yaklaşık 5 bin metrekarelik bir inşaat alanında ve iddialı bir büyüklük, 3 kat üzerine kuruldu. Birinci katında yemekhane, ikinci ve üçüncü katında diğer hizmet binalarımız olacak. Bizim cem Evimizde sadece ibadethane değil, kesim alanlarımızdan kurban alanlarımıza, etüt alanımıza her şey çok kapsamlı olarak inşa edildi. Ama en görkemli olarak yapılan, Cem yapacağımız alandır. 300 metre karelik alana yapımını bitireceğimiz alan aynı zamanda diğer yapımızla da bağımsız bir şekildedir. İnsanımıza ve toplumumuza yakışır bir yapı ile ibadetimizi gerçekleştireceğiz.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.