<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Sağlık Uzmanları yazarı Psikolog Bahar TÜRK; Çocuklarda Cinsellik ile ilgili merak edilenleri sizler için yazdı
Cinsel eğitim; çocukların kendi cinselliklerini tanımaları, ileriki zamanlarda yaşanabilecek bedensel ve duygusal farklılıklara daha kolay uyum sağlayıp kabullenmeleri ve kendilerini korumayı öğrenebilmeleri için önemlidir. Cinsel eğitimin, ilk olarak ebeveynler tarafından çocukların yaş grupları ve gelişim dönemleri göz önünde bulundurularak verilmesi sürecinde olumlu katkı sağlayacak bir adımdır. Ebeveynlerin çocuklarıyla cinsellik hakkında konuşurken zorlanmalarının esas nedenleri arasında kültürel yapı ve tam olarak ne konuşacaklarını bilememe durumu vardır.
Çocuklardaki cinsellik, yetişkinlikteki cinsellikten farklı olmakla birlikte daha çok kendi bedenlerini tanıma, kendi cinsiyetindeki kişilerin özelliklerini ve karşı cins ile arasındaki farklılıkları ayırt edebilmeyi anlamaya ve meraka yöneliktir. Çocuklar, iki yaşına kadar kız ve erkek olmak arasındaki biyolojik farklılıkları ayırt edemezler. Genellikle, üç yaşından itibaren cinsellikle ilgili sorular sormaya başlarlar. En sık karşılaşılan sorular arasında; “Ben nasıl oldum?“, “Bebekler nereden gelir?“, “Onda ne var?” “Neden onunki benimkinden farklı?” gibi sorular vardır. Ebeveynlerin çocuklarıyla cinsellik hakkında konuşurken; doğal bir tavır sergilemesi, bu konunun son derece normal olduğunu ve çocuklarının merak ettiği noktaları onlardan öğrenmesinin doğru bir davranış olduğuna yönelik açıklamalarda bulunması gerekmektedir.
Okul Öncesi Dönem (0-6 yaş)
Öneriler
Çocuğunuza kendi bedenini tanıtma, cinsel organlarının isimlerinin doğru şekilde öğretilmesi, bedensel sınırlar, iyi- kötü dokunuşları öğretmek ve kendi cinsiyle karşı cins arasındaki farklılıkları açıklamak bu dönemdeki çocuklara verilecek cinsel eğitimin temelini oluşturur.
Bu dönemde sıkça karşılaşılan sorular nelerdir? Soruları nasıl cevaplamalıyız?
Soru: “Ben nasıl oldum?”
Cevap: “Annenin vücudunda yumurtalar, babanın vücudunda ise spermler olur. Bunlar birleşir ve bebek oluşmaya başlar.”
Soru: “Bebekler nasıl doğuyor?”
Cevap: “Senin yaşındayken bende bu konuyu çok merak etmiştim. Annelerin karnında bebekler için ayrılmış bir yer var. Bebekler orda uyuyor ve besleniyor. Bebek büyüdüğü zamanda doktorlar onu annesinin karnından alıyor.”
Soru: “Benim neden penisim yok? Onunki neden farklı?
Cevap: “ Kızlarla erkeklerin cinsel organları farklıdır çünkü onların büyüdüklerinde anne baba olabilmeleri için cinsel organlarının birbirinden farklı olması gerekiyor.”
Soru: “ O neden çişini ayakta yapıyor ben oturarak yapıyorum?
Cevap: “Çünkü kızlarla erkeklerin bedenlerinde farklılıklar vardır. Örneğin, kızların vajinası erkeklerin penisi vardır. Vajina içe doğrudur o yüzden kızlar çişlerini oturarak yaparlar. Erkeklerin penisi ise dışa doğrudur o yüzden çişlerini ayakta yaparlar.”
Okul Çağı Dönemi (7-12 yaş)
İlkokul dönemlerinde çocukların kendi bedenleriyle olan uğraşı yerini daha çok sosyalleşme- arkadaşlık ilişkilerine bırakır. Kızlar ve erkekler daha çok hemcinsleriyle vakit geçirmekten hoşlanır. Yedi yaşından itibaren çocuklar kendi aralarında cinsel terimleri kullanmaya ve birbirlerine ne bildiklerini ispat etme çabası içine girmeye başlarlar. Cinsellikle ilgili davranışlarını daha çok, karşı cinstekilerin birbirini kızdırması, sinir olunca birbirlerini kovalama gibi davranışlarla gösterirler. Çocukların cinselliği doğru şekilde öğrenmesi, cinsel eğitiminin önce aileler tarafından verilmesi çocukların arkadaş ilişkilerinin de zarar görmesini önleyici niteliktedir.
Özellikle, 9-12 yaş aralığındaki çocuklarda ergenlik belirtileri başlar. Duygusal ve bedensel değişimler görülür. Özellikle, kızlar ön ergenlik denilen bu döneme daha hızlı geçiş yaparlar. Bu dönemdeki çocukların, bedenlerinde yaşayacağı değişiklikler (kıllanma, sivilce, regl, göğüslerin büyümesi gibi.) ve duygusal değişiklikler ( yalnız kalmayı isteme, isyan etme, mutsuzluk gibi.) hakkında önceden bilgilendirilmesi önemlidir.
Öneriler
Ergenlik Dönemi (12-18 yaş)
Bu dönemdeki arkadaş ilişkileri yerini daha çok romantik ilişkilere bırakır. Cinsellikle ilgili sorular daha da merak uyandırır ve ders başarısında bu dönemde düşme görülebilmektedir.
Öneriler
Unutmayın!
Uzmanımızın Cevapladığı Sorular