enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3676
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,34
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

UĞUR MUMCU KATLEDİLİŞİNİN 27. YIL DÖNÜMÜNDE ÇORLU’DA ANILDI

UĞUR MUMCU KATLEDİLİŞİNİN 27. YIL DÖNÜMÜNDE ÇORLU’DA ANILDI

24 Ocak 1993 yılında suikast sonucu aramızdan ayrılan gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 27. yıldönümünde Çorlu’da düzenlenen anma programı ile anıldı.

24 Ocak 1993 tarihinde aracına konulan bombanın infilak ettirilmesi sonucu katledilen usta gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak ve 31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası anma etkinlikleri kapsamında Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan Basın Şehitleri Abidesi’nde düzenlenen törenle anıldı. İlk olarak Çorlu Atatürk Meydanı’ndan kortej eşliğinde başlayan Uğur Mumcu’yu Anma Yürüyüşü, Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan Basın Şehitleri Abidesi’nde düzenlenen törenlerle devam etti. Yürüyüşe, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, sendika ve oda başkanları ile üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş yaptı. Ertaş, “Uğur Mumcu’nun cinayetiyle sadece Mumcu değil, savunduğu fikirler de öldürülmek istenmiştir. O kendisini daima Atatürkçü, Cumhuriyetçi ve antiemperyalist olarak tanımlamıştı. Halkın vicdanı olmayı da başarmıştı. Ülkemizde araştırmacı gazeteciliğin öncülerinden olan Mumcu, hayatını mesleğine adamıştı. Devlet-Mafya ilişkilerini araştırdı, yolsuzlukları sorguladı. Her zaman da vatandaşın hakkını savundu. Başta Uğur Mumcu olmak üzere Ali Gaffar Okkan ve tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

‘CESUR BİR KEZ, KORKAK BİN KEZ ÖLÜR’

Daha sonra konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise, “Bugün burada Türk milletinin aydınlanması adına canı pahasına mücadele eden, her daim laik, demokratik ve hukuk devleti çerçevesinde tam bağımsız bir Türkiye’den yana olduğunu haykıran aydınımız Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27. yıl dönümünde O’nu anmak ve anlamak için yine bir araya geldik. Uğur Mumcu, araştıran, sorgulayan, okurlarına her daim hayata ve dünyaya farklı bir pencereden bakmayı öğreten bir aydındı. Bir gazeteci, devrimci ve fikir adamı olarak mücadele etti. Cumhuriyet ve devrimlerine hep sahip çıktı. Hayatını karanlıkları aydınlatmaya adamasının bir bedelinin olduğunun bilincindeydi. Ama yılmadı, korkmadı. Mücadelesi ve fikirleri ise onu katledenlerin uykusunu kaçırmaya devam ediyor. Ne diyordu Uğur Mumcu: ‘Ben Atatürkçüyüm. Ben Cumhuriyetçiyim. Ben laikim. Ben anti-emperyalistim. Ben bağımsız Türkiye’den yanayım. Ben özgürlükçüyüm. Ben insan hakları savunucusuyum Ben terörün karşısındayım. Ben yobazların, vurguncuların, hırsızların, çıkarcıların düşmanıyım.’ Uğur Mumcu, Ulusal Kurtuluş Savaşıyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine bağlıydı. Emperyalizme, sömürüye, vurguna, yobazlığa, gericiliğe, bölücülüğe karşı verdiği mücadelesinde gücünü Kuvâ-yi Milliye anlayışından almıştır. ‘Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda ‘mezar taşı’ gibi susmamasıdır’ diyen Uğur Mumcu, her zaman cesurca söylediği fikirlerinden ötürü karanlık odakların hedefi hâline gelmişti. Gerçeklerin ortaya çıkmasını hazmedemeyenler onu katlederek düşüncelerini, fikirlerini ve ideallerini de yok edeceklerini sandılar. Uğur Mumcu’ya yönelik suikastin; O’nun kişiliğinde Türkiye Cumhuriyetinin varlığına, ulusal bağımsızlığımıza, çağdaşlığa, Atatürk’ün manevi mirasına yönelik yapıldığını çok iyi biliyoruz. O nedenle Uğur Mumcu’yu yaşatmak, onu unutmamak, unutturmamak bir yurtseverlik, bir insanlık borcudur. O’na sahip çıkmak, onu anlamaya çalışmak, yaşamı boyunca üstlendiği misyonu gelecek kuşaklara aktarmak da bizim asli görevlerimiz arasında olmalıdır. Uğur Mumcu fikirleriyle, eserleriyle hâlâ aramızda yaşıyor. Ancak vahim olan onun aracına bomba koyanların ve azmettirenlerin kim olduğunun tespit edilememiş olmasıdır. Bunu yapanlar her kim olursa olsun, şiddet ve nefretle kınıyoruz. Onu katledenler her zaman lanetle anılacak ve tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacaktır” diye konuştu.

FAİLLER HALA BULUNAMADI

Başkan Sarıkurt’un ardından son olarak CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “tam 27 yıl önce Atatürkçü, Cumhuriyetçi, demokrasi hayranı Uğur Mumcu aramızdan ayrıldı. O bombayı orayı kim koydu hala bulunamadı. İnşallah en kısa zamanda suçluları bulup adaletin önüne çıkartacağız. Yine Diyarbakır halkının sevgilisi olan ali Gaffar Okkan’ın katledilişinin 19. ölüm yılı. Aramızdan ayrılan tüm aydınları rahmetle anıyorum” dedi.

KARANFİL BIRAKTILAR

Yapılan konuşmaların ardından CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş ve törene katılan vatandaşlar ile birlikte Uğur Mumcu Anıtı’na karanfil bıraktı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.