enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2132
EURO
34,7303
ALTIN
2.454,49
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
21°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Dolar düşecek mi, çıkacak mı ?

Dolar düşecek mi, çıkacak mı ?
16.01.2017
128
A+
A-

Geçen hafta 3,94’i aşarak tarihi rekor seviyelere tırmanan kur yeni haftaya 3,76’lı seviyelerden başladı.  Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçen hafta bankaların borç alabilme limitlerini 11 milyar TL’ye düşürdü. Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri 11 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere toplam 22 milyar TL’ye düşürüldü.

Hafta içinde 3,94 ile tarihi rekor kıran dolar, Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle gerileyerek haftayı 3,78 seviyelerinde tamamladı. Merkez Bankası’nın bundan sonraki adımları da piyasalar tarafından takip edilecek.

Uzmanlar, TCMB’nin bugün de haftalık repo ihalesi ile fonlama yapıp yapmayacağının piyasada en önemli belirleyici olacağını söylediler.

EN İYİ YATIRIM ARACI HANGİSİ?
TCMB’nin haftalık vadede yüzde 8 faizden repo ihalesi ile fonlama yapmaması hem de diğer fonlamalardan limiti düşürmesi bankaların TL maliyetlerini artırırken önceki Merkez Bankası yönetimleri döneminde de “örtülü faiz artışı” olarak adlandırılan sürece benzerliği ile dikkat çekiyor. TCMB’nin TL likiditesini sıkılaştırılma adımları TL’deki sert değer kayıpları ve gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışmanın bir bölümünü ortadan kaldırdı.

Cuma günü akşam saatlerinde 3,7650 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 09.03’te 3,7636/3,7665 seviyesinden işlem gördü. Euro ise 3,9948/4,0018 seviyesinde işlem görüyor. Öte yandan piyasada siyasi gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor.

PİYASA TURU: Gözler Merkez Bankası’ndaPiyasalarda son durum

12:18 Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan: Piyasa ne kadar süreciğini bilmek istiyor

“Merkez’in faizleri artırmadan faizleri artırma yoluna gittiğini görüyoruz” diyen Doğan, piyasanın bunun ne kadar daha devam edeceğini bilmek istediğini söyledi.

Doğan piyasadaki Merkez’in her an adımlardan geri dönebileceği endişesi nedeniyle kurun köpüğünün alınamadığını söyleerek, önlemlerin iki-üç süreceği beklentisinin oluşması veya 24 Ocak’ta faiz artışının kurdaki toparlanmayı kalıcı olarak sağlayabileceğini belirtti.

11:40 BIST repo piyasasında faizler yükseliyor

BIST repo piyasasında TCMB’nin uyguladığı yüzde 8,50 kotasyon az sayıda işlemin ardından çekildi, faiz yüzde 9,30’a kadar yükseldi.

TCMB’nin bankaları ayrıca yönlendirdiği Geç Likidite Penceresi faiz oranı ise yüzde 10’da.

10:48 Bloomberg: TCMB BIST gecelik repo piyasasında bankalara 34 milyar TL limit getirdi

Bloomberg News’in 3 bankacıya dayandırdığı haberine göre, Merkez Bankası’nın Borsa İstanbul gecelik repo piyasasında bankalara 34 milyar TL limit getirdiği belirtiliyor. Söz konusu haberde bankaların bugün bu fonlama aracıyla 50 milyar TL fonlama ihtiyacı mevcut olduğu bilgisi de yar aldı.

10:13 Dolar/TL işsizlik verisiyle dalgalandı

TCMB bugün de haftalık repo ihalesi açmazken Dolar/TL işsizlik verisi sonrası 3,7665’e kadar yükseldi, son kotasyon 3,75’te.

TCMB’nin bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 7 milyar TL, BIST kotasyon yoluyla 50,755 milyon TL ve TCMB kotasyon yoluyla 365 milyon TL tutarında repo dönüşü bulunuyor.

09:48 Dolar 3,73’e geriledi.

İlk işlemlerde 3,77 eşiğinde işlem gören Dolar/TL 3,7310’a kadar geriledi. Şu sırada 3,7410’da.

09:30 Global piyasalar satışta

Japonya hariç MSCI Asya-Pasifik endeksi yüzde 0,5 ekside, Nikkei225 endeksi yüzde 0,3 ekside bulunuyor.

Çin borsası Şangay Bileşik Endeks yüzde 0,98 değer kaybederken Avustralya ASX200 yüzde 0,48 yükseliyor. Güney Kore KOSPI yüzde 0,46 düşüşte.

Asya piyasası analistleri hisse senedi endekslerinde de Brexit kaynaklı endişelerle risk algısında yaşanan bozulmanın negatif etkisine dikkat çekiyor.

09:20 Sterlin 1,20’nin altını test etti, Dolar/Yen düşüşte

Sterlin/Dolar paritesi yeniden ağırlığı artan Hard Brexit senaryolarının fiyatlamasıyla bu sabah ilk işlemlerde 1,20 seviyesinin altını test etti.

Başbakan May, Mart ayı sonuyla birlikte AB’den çıkış için Madde 50’yi çalıştıracağı söylemini tekrarladı ve plana ilişkin açıkladığı detaylar piyasayı hayal kırıklığına uğrattı. Salı günü yeniden yapacağı konuşma piyasada takip edilecek.  Sunday Times gazetesinde yer allan bir haberde Başbakan Theresa May tarafından Salı günü yapılacak olan konuşmada AB’den sert ayrılık, yani AB ile ortak pazardan ayrılınması yönünde ipuçları verileceği belirtiliyor.

Paritede son kotasyon 1,2032’de.

Dolar/Yen de 113,86’ya kadar geriledi.  CNBC’de yer alan değerlendirmelerinde Mizuho Securities FX Başstratejisti Masafumi Yamamoto, “Hard Brexit kaynaklı risk algısında bozulma dolar/yen paritesini aşağı çekiyor” dedi.

09:05 TL varlıklarda günün ilk işlemleri

Geçtiğimiz hafta Çarşamba akşamı tarihi rekorunu 3,9422’ye taşıyan Dolar/TL, Merkez’in repo ihalelerini karşılamaması ve yine hafta içerisinde Bloomberg’te kaynaklara dayandırılan bi haberde doğrudan döviz satımı müdahalesi olasılığına yer verilmesi ile sert geriledi.

TCMB TL’deki sert değer kayıplarının ardından Salı günü yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 22 milyar TL’ye düşürmüştü.

Cuma günü ise bu tutar 11 milyar TL’ye çekilirken, TCMB gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarının sınırlandırılabileceğini açıkladı.

Cuma günü 3,7196’yı test eden Dolar/TL şu sırada 3,7682’de.

Euro/TL ise 4,0039’da. Kur bu sabah ilk işlemlerde 3,9454’e kadar gerilemişti.

Sterlin/TL 4,4659’a kadar geriledikten sonra 4,5316’da.

Cuma günü Türkiye ETF yüzde 2,81 yükselirken Gelişen Piyasalar ETF yüzde 0,08 geriledi. – harbigazete.com.tr

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.