enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0108
ALTIN
2.325,32
BIST
9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

TÜRKİYE’DE 25 BİN 500 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

TÜRKİYE’DE 25 BİN 500 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
11.11.2016
110
A+
A-

Küçükçekmece Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Organ Bağışı Haftası kapsamında TOKİ Atakent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde program düzenlendi.

Organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen programa, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, İlçe Müftüsü Mustafa Temel, Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kemal Oktay, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“FARKINDA DEĞİLİZ”

Programda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, düzenlenen programın farkındalık adına önemli olduğuna dikkat çekerek, “Organ bağışı konusunda toplum olarak Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz.  Çünkü konunun öneminin yeteri kadar farkında değiliz. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma konusunda köklü bir toplumuz. Toplumda organ bağışı noktasında umarım yeterli farkındalığa ulaşırız. Bu tür çalışmalarla bilinçlendirmenin artacağını düşünüyorum” dedi.

“ ORGAN BAĞIŞI HAYIRLARIN, SADAKALARIN EN GÜZELİDİR”

Organ bağışında bulunmanın dini açıdan bir sakıncası olmadığını ifade eden İlçe Müftüsü Mustafa Temel de “İnsan ve hayatı çok değerlidir. Organ, doku ve kan bağışı topluma tam anlatılamıyor. Ayet ve hadislerde yüce yaradan; iyilik ve takva üzerinde yardımlaşın. Dünyada birine yardım ettiğiniz sürece, Allah da size ileride yardım eder buyuruyor. Dünyada hayattan daha değerli bir şey yok. Din, Kur’an, Peygamber hepsi insan için gelmiştir. Cenab-ı Hak, bir insana hayat vermek, tüm insanlığa hayat vermektir diye buyuruyor. Bunlar sadaka, hayır işleridir. Kişi öldükten sonra hayır defteri kapanmaz. Konuyla ilgili bütün tereddütleri atmalıyız. Ruh önemlidir. Beden toprak olacaktır. Eğer birilerine, bir hastaya hayat verilecek ise organ bağışı sadakaların en güzelidir. Umarım ülkemizde de bu farkındalık artar” diye konuştu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz da programın farkındalığı artırma adına önemli olduğuna dikkat çekti.

“HASTALARIN FİŞİNİ ÇEKEREK, ORGANLARINI ALMAK TAMAMEN UYDURMADIR”

Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kemal Oktay da Türkiye’de 25 bin 500 kişinin organ nakli beklediğini ifade ederek, “Türkiye’de organ bekleyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Diyaliz makineleri böbrek hastalarını yaşatıyor ama kaliteli bir yaşam sunmuyor. Hastalarımız uzun süre bekliyor. Maalesef organlar bulunmadığı için de yaşamlarını yitiriyorlar. Bu konuda bitkisel hayatta olan hastaların fişi çekiliyor, organları alınıyor gibi asparagas haber ve duyumlara itibar etmemek gerekiyor. Bu farkındalık programları bağışlarda artışa yol açmıştır. Bu sebeple emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu konuda herkes daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Gamze Akman Yıldız da konuyla ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Program kapsamında okul öğrencilerinin hazırladığı organ bağışı konulu skeç ilgiyle izlendi. Öğrencilerin şiirler ve türküler seslendirdiği program sonunda, gönüllüler Mehmet Akif Ersoy Hastanesi Organ Bağışı standına başvurularını yaptı.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.