enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1229
EURO
35,2379
ALTIN
2.240,41
BIST
8.874,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
10°C
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
14°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Silivri’den FİFA Hakemi Geçti Ama Kimse Göremedi

14.11.2015
280
A+
A-

Tarafsız Göz Silivri’deki Hakem Hatalarını Kaleme Aldı. Tarafsız Göz olarak değerlendirdi.

Değerli okurlar yeni bir yazı ile herkese merhaba…

Bu İl Hakem Kurulunu ve hakem atama sorumlularını anlamak mümkün değil. Geçen haftalarda Alibey maçındaki kötü yönetiminden, yapmış olduğu hatalardan dolayı eleştirdiğim ve süper amatör müsabakaları için uygun görmediğim il hakemi arkadaşım yerine daha tecrübeli olan Ulusal hakemlerin kullanılması gerektiğini belirtmiştim.

İl hakem kurulu yazımı duymuş olmalı ki bu hatasından vazgeçerek kendisini kurtarmak için daha önce canı yanan Alibeyspor müsabakasına FİFA kokartlı yardımcı hakemlerimizden birisini atayarak yeniden çok yanlış bir atamaya daha imza atmış oldu.

FİFA hakemi arkadaşımı çok iyi tanırım, beraber de çok maça çıkmışlığımız var. Bu tür üst düzey, özellikle de yurt dışına müsabakalara giden hakemleri amatöre vereceksen bu arkadaşa haftalar öncesinden haber vermek zorundasın, vermezsen bugün olduğu gibi kendisini mental olarak müsabakaya hazırlamaz ve maçı küçümser. Hakem arkadaşım müsabaka boyunca kendisini hiç maça veremedi, maçı yaşayamadı, maçın içinde değil tamamen dışındaydı. Öyle ki maça çıkarken kokart takma tenezzülünde bile bulunmadı.  Halbuki FİFA kokardını taksa, maça biraz bassa, pozisyonları yakından takip etse, faullerden sonra hemen olay yerine gelip sürtüşmelerin önüne geçerek proaktif hakemlik yapsaydı herkes tarafından taktir toplayacaktı. Özellikle de seni izlemek için gelen yeni hakemlere çok güzel örnek olacaktın ama maalesef olmadın ve maçın sonunu bile getirmeden hayal kırıklığı içinde bu hakem kardeşlerin sahayı terk etmek zorunda kaldı.

Türkiye liginde en üst kategorideki hakemlerin hepsi ile maça çıkan bu yardımcı hakem kardeşim kötü bir müsabaka yönetti. Duymakta zorlandığımız ve isteksizliğini su yüzüne çıkartan düdük tonları, pozisyonlara olan uzaklığı, faullerde ki hatalı yorumları, maçın başındaki veremediği net penaltı bunların hepsinin nedeni maçı önemsemediğinden kaynaklanan hatalardı.

Tabi Marsilya-Braga maçından sonra amatörde hem de Silivri gibi hakemlerin sürgün olarak gördüğü yerde ne işim var benim diyerek maça çıkarsan bu tür sonuca etki edecek hataları da yapmaktan kaçamazsın.

Unutmamak gerekir ki herkes bu sahalardan, bu liglerden geçerek yukarıya tırmanmaya başlar. Amatördeki oyuncular, yöneticiler ve seyirciler müsabakalarda Ulasal hakem, süper lig hakemi veya bir FİFA hakemi görünce gururlanırlar ve saygı duyarlar. Keşke sende FİFA kokardını takıp, oyuna katkısı olan bir üst düzey hakem profili izlettirseydin. Senden istenen, yıllar sonra da olsa çıkacağın her amatör müsabakaya saygı duyarak yönetmendir, çünkü o sahadakiler de emek sarf ediyor ve bu saygıyı fazlasıyla hak ediyorlar.

Maça gelecek olursak, yer yer Alibeyin üstünlüğü yer yer de misafir takımın üstünlüğü ile iki denk takımın mücadelesini izledik. Geçen haftalara oranla Alibeyi daha diri daha istekli gördüm. Savunmadaki uyumsuzluğu ortadan kaldırmak için kaptanı buraya monte etme yoluna giden hoca doğru bir hamlede bulunduğunu maç boyunca gördü. Alibeyin, orta alanda oyunu forse edecek, topu dağıtacak bir lidere ihtiyaç duyduğu yine izleyenlerin gözünden kaçmadı. Alınan puanın gelecek haftalar için oyuncuların özgüvenini arttıracağını düşünüyorum.

Bol gol pozisyonlarının, kırmızı kartların, sakatlıların, kavgaların ve seyir zevkinin olduğu, hakemin resmen oyuncuların, yöneticilerin ve seyircilerin sabrı ile oyun oynadığı Selimpaşa maçına gelelim. Her iki takım oyuncuları da son nefeslerine kadar mücadeleden yılmadan, kendilerini izlemeye gelen taraftarlara keyifli bir müsabaka izletme arzusunda olmaları ve bunu 90 dakika sürdürmeleri heyecan vericiydi. Keşke hakem arkadaşımız da buna eşlik etseydi. Oyun berabere iken gayet güzel kararlar veren hakem kardeşim skor değişince ne karar vereceğini bilmekte zorlandı. Hakemin kural bilgisini, becerisini, çabukluğunu, etki altında kalmamayı göstereceği anlar yani hakem olacağının göstergelerini gösterecek anlar bu anlardır. Maalesef genç hakem kardeşim zor anlarda yanlış kararlar vererek kendisi için kolay geçecek bir müsabakayı zorlaştırmıştır. Şanslı olduğu taraf maçın sonucuna etki edecek bir hata yapmamasıydı. Verdiği ve vermediği fauller hem oyuncular hem de taraftarlar tarafından çok tepki aldı ve bunda haklılık payları da vardı. Maçın sertleşmesine prim vererek oyuncular arasındaki gerilimin artmasına da sebep oldu. Buda maç sonuna yansıyarak hiç tasvip etmediğimiz olayların olmasına sebep oldu.

İl hakem kurulu bu tür atamalara devam ettikçe biz daha çoook tatsız olaylara, tamamlanamayan müsabakalara, yumruk yiyen hakemlere ve isyan eden yöneticilere denk geleceğiz anlaşılan. Sonuç olarak Selimpaşa, tecrübeli oyuncularının ayaklarıyla, her türlü engele karşı, yoluna emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor…

 

Haftaya görüşmek dileğiyle…

12226723_10153735747089469_1621207189_n

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.