enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Belirsizlik Güvensizlik Getirir

22.02.2016
170
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığını anlayabilen var mı? Hani anlayanlar anlamayanlara anlatsın diyeyim ama o kadar hızlı ve tutarsız değişiklikler oluyor ki anlayanların olduğunu da pek zannetmiyorum.

Yaşanan ve yaşanması muhtemel olan konuları sırasıyla ele alacak olursak;

Yönetici atama yönetmeliği:

Son birkaç yıldır en çok değişiklik yapılan ama halen ne planladıkları anlaşılamayan trajikomik bir durum haline geldi. Müdür atamaları, müdür baş yardımcısı ve müdür yardımcısı atamaları ile ilgili atanma kriterleri sürekli değişiyor. Emin olun bu kadar zor değil bu işler… Bu konularda uzman olmaya, doktora falan yapmaya da gerek yok. Oturur enine boyuna bir çalışma yaparsın, dersin al kardeşim benim yönetmeliğim bu, ona göre takvimi uygulamaya koyarsın.  Herkes de kendini ona göre ayarlar… Bir işi ne kadar dallandırıp budaklandırırsan o kadar eline yüze bulaşır.

Seçmeli dersler:

                2012-2013 Eğitim öğretim yılından beri uygulanmaya başlanılan seçmeli dersler, halen bir sorun olarak okulların ve velilerin önünde durmaktadır.

Öğrencinin ve velinin eline seçmeli ders formunu veriyorsun. Hadi ders seç diyorsun. Buradan bakınca ne kadar da güzel duruyor. Seç diyorsun, fırsat veriyorsun. Peki seçtim. Hani alan öğretmeni?  Hani derslik? Yok. Bakanlık okullara diyor ki, seçilen tüm derslerden sınıf mevcutları on oluyorsa o dersi aç. Öğretmeni yoksa öğretmen bul. Sanki dışarıda Almanca, İngilizce, Fransızca, Zazaca, Lazca,  Gürcüce gibi derslerin öğretmeni var da biz bulamıyoruz veya seçilen diğer derslerin öğretmeni var da biz bilmiyoruz. Öğrencinin önüne 25 adet ders değil de bölge ve okulun şartlarına göre olabilecek dersleri okul idaresinin bilgisine ve denetimine bırakarak bu sorun çözülebilir.  Okullar artık genelde hangi derslerin seçilebileceğini biliyor.        Matematik  Uygulamaları, Bilim Uygulamaları,                 Spor ve Fiziki etkinlikler, Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı, Temel Dini Bilgiler, İngilizce gibi dersler seçiliyor. Bu öğretmenleri bulmakta sıkıntılar olsa da diğerleri kadar sorun teşkil etmiyor. Velhasıl-ı kelam seçmeli dersler de 3 yıl geçmesine rağmen halen sıkıntılar var.

Ek ders Yönetmeliğinin Güncellenmesi:

Seçmeli derslerin, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının yürürlüğü girmesiyle ek ders yönetmeliğinin güncellenmesi kanımca şart oldu.

Artık bir öğretmene ek ders yazmak yoruma dayalı hale geldi. Yok efendim Destekleme ve Yetiştirme kurslarına göre alabilirsin, yok efendim Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin yönetmeliğe göre alamaz, yok efendim toplu sözleşme kararlarına göre alabilirsin.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da yönetmelik tek ve net olmalı. Daha önce de söylediğimiz gibi belirsizlik güvensizlik getirir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.