enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Ön Yargı ve Ötekileştirmek

20.01.2016
151
A+
A-

Ön yargılardan kurtulmak diğer bir değişle su-i zanda bulunmamak zor iştir vesselam.

Ön yargı insanların yanlış olduğunu bildiği halde vazgeçemediği bir olgudur. Günlük hayatta, her anımızda karşılaşırız bu durumla ama yine de yaparız bu yanlışı.

Siyasette, sporda, sanatta kısacası her yerde ön yargılarımızdan arınmamız gerekir. Kişilerin dış görünüşü bizi hiç aldatmasın. Uzun yılar toplumla iç içe yaşamış insanlar veya iyi yetişmiş bireyler bu yargılarını biraz daha kırmış olurlar. Atalarımızın, çok değer verdiğim hatta herkesin de mutlaka bilmesi gerektiğini düşündüğüm bir sözü vardır. “Kişi giyinişine göre ağırlanır, konuşmasına göre uğurlanır.” Bu söz ön yargılarımızla ilgili her şeyi anlatıyor aslında bize. Düşünün karşınıza biri geliyor, üstü başı düzgün, markalı giyim kuşam, oturup konuşuyorsun seviye yerlerde. Bunun tam tersini de düşünebilirsiniz.

Kişiler ve kurumlar hakkında ön yargılı olmamak aslında biraz da tecrübe işidir. Görmüş geçirmiş insanlar daha aklı başında kararlar alırlar. Çünkü deneme yanılma yöntemiyle tecrübe etmişlerdir hayatı. Benim kanaatimce de en iyi öğrenme yöntemidir deneme yanılma yöntemi. Yani sütten ağzın yanar yoğurdu üfleyerek yersin.

Son dönemlerde çok kullanılan bir kavram girdi artık hayatımıza. “Ötekileştirmek” Aslında çok fazla üstünde durulması gereken çok derin anlamları olan bir kavramdır. Yine bunun temelinde yatan da ön yargıdır bence. “Öteki” iyi olan öteki mi yoksa kötü olan öteki mi? İşte tam da burada bakış açısı yani ön yargı giriyor devreye. Öteki dediğimiz insanı aslında pek de tanımayız. Belki dış görünüşü, belki bulunduğu ortam, belki memleketi veya en önemlisi de benim gibi düşünmüyor olmasıdır onu ötekileştiren. Bir şekilde tanışma, konuşma fırsatı bulursun o kişiyle veya kişilerle bakarsın ki o aslanda öteki değilmiş berikiymiş. Ondan sonra hadi buyur buradan yak olursunuz.

O zaman bizlere düşen kişileri ve kurumları ön yargısız ve ötekileştirmeden kabul etmek ve hayat felsefemizi bu doğrultuda belirlemek olmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.