enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

İZLENMEYE DEĞMEZ BİR FİLM

23.03.2024
12
A+
A-

‘ Kuru Otlar Üstüne’ derinliksiz bir film. Film bittikten sonra tatsız tuzsuz bir yemekle tıka basa karın doyurmuşa dönüyor insan.

Sümüklü mendilini modern sanat performansı diye sergileyen şımarık oğlanın ettiği iş bir uç ise bu diğer uç. Öyle lüzumsuz, öyle sanatsız, öyle bayağı bir şey.
Ne pitoresk bir iki manzara, ne ezberlenmiş laflardan ibaret ideolojik diyaloglar, ne karakterlerin özgünlüğü… hiç bir şey o tatsız tuzsuz kabak çorbasını tatlandırmaya yetmiyor.
. . .
Beğenenleri anlıyorum. Sinema sanatını anlamak, sinemayı anlamlandırmak yaşamışlık
gerektiriyor. O birikim olmayınca bir çorba kasesindeki suyu deniz sanıyor izleyici. Belli ki insanlık yaşamayı bırakıp yaşamı izler oldukça sanatsal derinlik azalacak, sanat daha az şey söyleyecek, sıradan olana hayranlık duyulacak, herkesin bildiği, herkesin gördüğü şey, herkesin bildiği ve herkesin gördüğü şekliyle sanat olarak sunulacak.
. . .
Bana kalırsa damacanaya yapılan filmle aynı kategoriye konması gereken bir yapım. Aslında eser ve yapım sözü dışında bir tanım bulmalı bu tarz işlere. Yapım değil de yapık… edim değil de edik gibi. Böylesi bir türedi sözcük daha isabetli bir şekilde tanımlıyor bu tarz işleri.
. . .
Bu topraklarda ‘Kuru Otlar Üstüne’ gibi bir film yapılırken dünya tarihinin en önemli sosyal hareketliliklerinden biri yaşanıyor. Bu coğrafyanın tüm demografisi, kültürü, dini, dili, siyasi ve ekonomik yapısı alt üst oluyor. Doğal felaketler şehirleri yutuyor. Bir demokrasi deneyiminin ardından tuhaf, bin bir çeşit mizahi unsur taşıyan görülmemiş türden bir otoriter rejim memlekete hakim oluyor. Çoluk çocuk pusulasız, akademi bitmiş… memleket başka, bambaşka bir hal almış. Böyle bir dönemde konu bulamamış olmak sanatçıya ayıp olarak yeter.
. . .
Nuri Bilge… Varlığı, yeteneği, eseri cahil cühelanın yahut bir takım çıkar gruplarının ağzında marka olmuş bir kuru isimden ibaret bir adam. Belli ki bir takım sanatsal hassasiyetleri olan, ama dünyayı bilmeyen, çevresini okuyamayan, akıl fikir ve daha önemlisi duygu yürütemeyen modern zaman kuklacısı…
Dolayısıyla izlemeye değmez bir yapık Kuru Otlar Üstüne.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.