enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

SİLİVRİ YEREL SEÇİMLER TARİHİ  (2)

20.01.2024
38
A+
A-

Silivri de 1989 da yaşanan iki kutuplu belediye başkanlığı yarışından sonra 1994’de bunun tam aksi oldu . CHP, ANAP, DSP, Refah Partisi, SHP ve DYP çok güçlü adaylarla seçime girdi, nefes kesen bir seçim süreci sonrasında mevcut belediye başkanı Selami Değirmenci , en yakın rakibi ANAP Belediye Başkan Adayı Ferit Pala’nın önünde ipi göğüslemeyi başardı. 1989 da ki seçim sürecinde sol oylar CHP, DSP ve SHP adaylarına dağılırken, sağ oylarda ANAP , RP , MHP ve DYP arasında paylaşıldı.

1994’de ki seçimin kaderini 1989 da olduğu gibi yine partilerin gösterdiği başkan adayları belirlerdi. 1994 seçimlerinde önceki seçimin aksine mevcut başkan Sayın Değirmenci’nin rakibi çok net olarak Anavatan Partisiydi. Daha önceki seçimde aday şoku yaşayan Anavatan Partisi geçen süreçte kendini toparlamış, Ferit Pala ilçe başkanlığında kurduğu yönetimle yerelde parti olarak iktidara ciddi rakip olmuştu. Gümüşyaka’lı olan ve hedefi Gümüşyaka belediye başkanlığı olan dönemin Anavatan Partisi İlçe Başkanı Ferit Pala bir yandan Gümüşyaka’ da aday olacağı hesabı üzerine beldesinde çalışmalarını sürdürürken, Silivri’de yakaladığı ivmeyi değerlendirme adına kazanabilecek isimleri de araştırdı.
YAĞCIOĞLU VE GİRGİN KABUL ETMEDİ
Önce Selimpaşa’da üç dönemdir belediye başkanılığı yapan Ahmet Yağcıoğlu’na teklif götürüldü. Sonra daha önce Silivri Belediye Başkanlığı yapmış Sait Girgin’in oğlu Güven Girgin ismi gündeme geldii. Ahmet Yağcıoğlu ve Güven Girgin Silivri Belediye Başkan adaylığı teklifini kabul etmeyince ibre  ANAP’geçen ve Silivri Belediye Başkanlığı düşünen Yılmaz Kandemir’e döndü. Anavatan Partisi’nde Ferit Pala da Yılmaz Kandemir’e adaylık için yeşil ışık yakınca Yılmaz Kandemir Adaymış gibi çalışmalara başladı. Yılmaz Kandemir o dönem popüler adaylardan biriydi. Son dakikada Gümüşyaka’dan aday olması beklenen Ferit Pala’nın , Silivri’den belediye başkan adayı gösterilmesi üzerine, Silivri de siyasi dengeler birden değişti ( Yılmaz Kandemir’in neden aday yapılmadığı ve Ferit Pala’nın Gümüşyaka’ya seçmen olarak yazılıp,  oradan adaylığı kesin olmasına rağmen sonradan neden Silivri’den aday gösterildiği konusu ayrı bir ve uzun hikaye. Onu başka bir gün paylaşacağım ).
KANDEMİR DSP’DEN ADAY OLDU
Çünkü Anavatan Partisinden aday gösterilmeyince Yılmaz Kandemir partiden istifa ederek DSP’ye geçti ve DSP’den belediye başkan adayı oldu. Bu nedenle Silivri’de siyasi kartlar yeniden karıldı. Belediye Başkanı Selami Değirmenci’nin CHP’nin yeniden kurulmasının ardından SHP’den ayrılıp CHP’ye geçmesi ve solun bölünmesi Sayın Değirmenci’ye dezavantaj oluştururken, rakiplerine göre de ciddi bir avantaj oluşturdu. SHP’de Silivri’de solun ağır isimlerinden Erdoğan Ataç’ı başkan adayı gösterirken, çok güçlü meclis üyesi adaylarıyla ile seçime girdi. Anavatan Partisi Ferit Pala ,  Refah Partisi de Silivri’nin sevilen İstasyon Amiri Metin Koçak , DYP 1989 seçimlerinde kıl payı başkanlığı kaybeden Şaban Demiray, Milliyetçi Hareket Partisi renkli bir kişiliğe sahip. Herkesle barışık  Müslüm Bayhoca, BBP İbrahim Kırcı, Yeniden Doğuş Partisi Muharrem Can Ülger ve İşci Partisi de Sait Zorlu ile seçime girdi.
DYP RÖVANŞI ALDI
1989 seçimleriyle ilgili yazımda ‘ 1989 seçimlerinin sonuçları , daha sonraki seçim sonuçlarını da ‘ etkiledi demiştim. 1989  belediye başkanlığı seçiminde kafa kafaya SHP Adayı Selami Değrmenci’le DYP Adayı Şaban Demiray yarışırken ANAP’lı bazı kesimlerin SHP adayına destek vermesi , DYP’lileri ciddi kızdırmıştı. DYP’liler seçim kaybetmelerinin faturasını ANAP’a kesmişlerdi . 1994’de seçimlerinde bu kes film tersine döndü , CHP Adayı Selami Değirmenci’nin en güçlü rakibi ANAP Adayı Ferit Pala’ydı. ‘ Seçimi geçen dönem bize siz kaybettirdiniz ‘ diyen bazı  DYP’liler geçen dönem burun farkıyla kaybettikleri adayı tekrar çıkartmalarına rağmen ‘‘ANAP kazanmasın’ diye oylarını Sayın Değirmenci’ye kullanarak rövanşı almış oldular.
ZİKRİ MEMİŞ TEPKİSİ
ANAP Silivri Adayı Ferit Pala DYP’nin bazı kesiminin yanı sıra , il genel mecilisi sıralamasında Zikri Memiş’in 2. Sıra yerine , 3. Sıradan aday gösterilmesinden dolayı Bayburtlu seçmenin büyük bir bölümünün tepkisine maruz kaldı . Bayburtlu seçmenlerin büyük bir bölümü Zikri Memiş’in 3. Sıradan aday yapılmasına tepki olarak il genel meclisinde ANAP’ a oy verirken , başkanlıkta Ferit Pala’ya oy vermediler . Bu seçim sonuçlarına da yansıdı . Anavatan Partisi Silivri’de ki il genel meclisi oylarında bin oy farkla 1. Parti olarak çıkarken , belediye başkanlık oylarında CHP 578 oy fark atarak ANAP’ı geride bıraktı . Eğer Silivri de il genel meclisine oy atanlar başkanlığada oy atmış olsalardı, başkanlık seçimin galibi ANAP Adayı Ferit Pala olacaktı .
DYP’nin ve Bayburtlu seçmenin bazı kesimlerinin bu tutumu, REFAH Partisi’nin güçlü bir aday çıkarması da 1994 seçimlerinde avantaj olarak CHP ve Sayın Değirmenci’nin hanesine yazıldı.

SİLİVRİ SİLİVRİ OLALI BÖYLE SEÇİM GÖRMEDİ
1989 yılında belediye başkanlığını SHP adayı olarak % 40.86 oyla kazanan Selami Değirmenci 1994 yılındaki seçimleri CHP adayı olarak % 21.3 oy oranı ile kazandı. 1989 seçimlerinde % 39.19 oy alan DYP adayı Şaban Demiray aynı partiden 1994 yılında başkan adayı olmasına karşın ancak % 13.7 oy alabildi.
Selami Değirmenci 1994 seçimlerinde % 21.3 oy oranı ile seçimleri kazanırken, en yakın rakibi Ferit Pala’da % 17.48 07 0ranı ile ikinci oldu. Aşağıda siyasi parti adaylarının aldığı oy oranları ve oy sayılarını görünce , Silivri de nasıl bir seçim süreci yaşandığını daha iyi tahmin edebileceksiniz.
SİLİVRİ 1994 YILI SEÇİM SONUÇLARI
CHP: Selami Değirmenci : 3229 oy, % 21.3
ANAP: Ferit Pala : 2651 oy, % 17.48
DSP : Yılmaz Kandemir : 2365 oy , % 15.6
RP : Metin Koçak : 2358 oy , % 15.55
DYP: Şaban Demiray : 1982 oy % 13.07
MHP : Müslüm Bayhoca : 162 oy, 1.07
BBP : İbrahim Kırcı : 20 oy , % 0.13
YDP : Muharrem Can Ülgen : 12 oy ,% 0.08
İşçi Partisi : Sait Zorlu : 9 oy , % 0.06

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.