enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5431
EURO
34,9157
ALTIN
2.429,23
BIST
9.699,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Merkez Bankası Kararları ve Piyasaya Etkisi

18.04.2016
139
A+
A-

TCMB yeni başkanının belirlenmesi ile piyasalar üzerindeki soru işaretleri giderilmiş oldu. Şimdi sıra para politikası kurulunun ilk toplantısı olan 20 Nisan’da nasıl bir sonuç çıkacağının izlenmesidir. Beklentilerin 50 baz puan indirim yapılması yönünde yoğunlaştığını görüyoruz. Yeni başkanın ilk sınavı olacak olan bu toplantıdan 50 baz puan üzerinde bir indirim kararı çıkarsa USD/TL’nin 2,90 seviyelerini test edeceğini düşünüyorum. Bir süredir 2,82 – 2,85 bandında sıkışan USD/TL kurunun yeni bandı 2,87 – 2,92 aralığı olabilir.

Bankalar kredi faiz oranlarını düşürecek mi?

Özellikle konut kredisi ve tüketici kredisi kullanacak olan bireysel aktörler bu sorunun cevabını merakla bekliyorlar. TCMB’nin faiz indirimlerini periyodik olarak indirme sinyallerini vermesi ile bankaların borçlanma maliyetleri düşecektir. Sonrasında da bu durumu kullandırdıkları kredilere de yansıtacaklardır. 10 yıllık tahvillerde düşüş trendinin başladığını görüyoruz. Dolayısıyla TCMB’nin bundan sonra gerçekleştireceği ilk iki toplantıda alınacak faiz kararları piyasaya yön verecektir. Diğer yandan mevduat faizlerinde de düşüşler başladığını izliyoruz. O/N (overnight) faiz oranlarının geçen ayki üst bant faiz indiriminden sonra düştüğünü test ettik.

Merkez Bankaları Faizle Neden ‘Oynar’ ?

Uzun bir zamandır merkez bankaları ile faiz kelimesini neredeyse ikiz kardeş gibi sürekli yan yana görüyoruz. FED faiz arttırdı arttıracak, Japonya Merkez Bankası faiz indirdi, TCMB üst bantta indirime gitti vb. başlıklar ekonomi sayfalarının manşetlerini süslüyor. Peki, merkez bankaları neden faiz enstrümanını kullanır?

Merkez Bankalarının temel fonksiyonu para piyasalarında istikrarı sağlamaktır. Bunu sağlarken kullandıkları en önemli enstrüman para arzını kontrol etmek ve kredi maliyetlerini şekillendirerek ekonominin gidişatına yön vermektir. Ekonomi daraldığında, bu sıkışıklığı aşmak için müdahalede bulunurlar. Ekonomi fazla genişlediğinde enflasyonu kontrol altında tutmak için tam tersi hareketle genişlemeci politikadan vazgeçip sıkılaştırıcı enstrümanları devreye sokarlar. Bu politikaları uygularken kullandıkları temel unsur faizdir. Dolayısıyla merkez bankalarının belli bir politikaya başlaması ve bunu istikrarlı sürdürmesi önem arz etmektedir.  Faizde yapacakları sembolik bir indirim ya da arttırım o anki durumdan öte bundan sonraki politikalarının fotoğrafı niteliğindedir.

Dolayısıyla bu haftaki TCMB faiz kararının neden önemli olduğunu yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda bu toplantının kararları ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.